Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στο «Geopolitics & Daily News»

Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Ε. Δρούγου (31.05.2011)

Ο κος Δρούγος στο “Geopolitics & Daily News” – Εκτιμώ ότι σε κάποια φάση η Τουρκία θα προκαλέσει τετελεσμένα σε μικρονήσια/μικρά νησιωτικά συμπλέγματα – Αν δεν ήταν οι Αραβικοί ξεσηκωμοί ίσως να είχαν ήδη κάνει κινήσεις προς εμάς!

Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω θερμά το κύριο Δρ. Αθανάσιο Δρούγο που δέχτηκε να σχολιάσει και αναλύσει για λογαριασμό του GEOPOLITICS & DAILY NEWSτην επικαιρότητα αλλά και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Οι ερωτήσεις που του τέθηκαν βασίζονται σε αυτές που με χαρά κατά καιρούς λαμβάνω από εσάς είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου είτε μέσω σχολίων.

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΔΡα ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΥ/ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΑΝΑΛΥΤΗ-ΔΙΕΘΝΟΛΟΓΟΥ-ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ/Μ.ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΑΦΡΙΚΗΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ.

1. Με βάση τα παρόντα και δρομολογημένα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας και της Τουρκίας πότε προβλέπεται να φτάσει ο συσχετισμός δυνάμεων των δύο κρατών σε σημείο που να μπορεί η Τουρκία να επιτεθεί στην Ελλάδα με σημαντική πιθανότητα επίτευξης των στόχων της; Δηλαδή εισβολή στον Έβρο, απόβαση σε νησί/νησιά, επίθεση στην Κύπρο.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΟΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕ ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΔΑΜΑΣΚΟ, ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ, ΑΛΛΑ Η ΧΩΡΑ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΕ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΚΟΣΟΒΟ-ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΗΣ ΣΟΜΑΛΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΝΔΟΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΧΩΡΟ.

ΤΑ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΩΝ-ΜΗ ΕΠΑΝΔΡΩΜΕΝΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΠΟΛΥ. ΚΥΡΙΩΣ ΒΛΕΠΩ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΠΙΘΕΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ. ΔΙΔΟΥΝ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ. ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΗΓΕΜΟΝΙΣΚΟΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΥ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΘΑ ΕΝΤΑΤΙΚΙΠΟΙΗΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΕ ΗΠΑ-ΚΙΝΑ-ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ.ΑΣΦΑΛΩΣ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΤΟΥΣ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΜΕ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΧΩΡΟ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ ΣΕ ΜΙΚΡΟΝΗΣΙΑ-ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΑ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΣΕ ΕΒΡΟ-ΚΥΠΡΟ. ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΓΗΚΑΝΕ ΟΛΑ. ΟΜΩΣ ΕΜΜΕΝΟΥΝ.ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΟΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΙ, ΙΣΩΣ-ΠΑΡΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΑ-ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ.

2. Αραβική άνοιξη και Κουρδικό. Τις προάλλες ο Αρχηγός των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, επισκέφτηκε εσπευσμένα τη Συρία. Πιστεύετε πως οι εξεγέρσεις και γενικότερα η αραβική άνοιξη θα φέρουν εξελίξεις στο Κουρδικό; Πόσο μακριά είναι η μέρα ίδρυσης ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν;

ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΕΧΕΣ ΔΙΑΣΤΗΜΑ,ΣΕ ΥΕΜΕΝΗ-ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΥΗ. ΛΟΓΙΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΜΗΝΕΣ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΚΑΝΤΑΦΙ-ΣΑΛΕΧ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΣΑΝΤ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ… ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΕΝΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΓΕΡΙΑ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ-ΛΙΒΑΝΟ-ΙΡΑΚ.  Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΙΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ. ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΣΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΙΟΡΔΑΝΙΑ-ΜΑΡΟΚΟ ΑΛΛΑΓΕΣ. ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΘΑ ΠΕΦΤΟΥΝΕ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΡΧΙΚΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ. Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΡΙΑΝΤ ΣΤΟ ΜΠΑΧΡΕΙΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΚΑΠΟΙΩΝ…

ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΜΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΝ, ΤΟΤΕ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΘΑ ΛΑΒΕΙ ΝΕΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ.ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΣΟ. ΑΠΑΙΤΕΙ ΟΜΩΣ ΧΡΟΝΟ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ  ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΜΕΣΩ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ. ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΟΙ ΞΕΣΗΚΩΜΟΙ ΘΑ ΦΘΑΣΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΦΑΣΗ ΤΟ ΙΡΑΝ(ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΥΣ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ 3 ΤΡΟΠΟΥΣ), ΤΟΤΕ Η ΠΟΛΥΠΛΕΥΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΘΑ ΩΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ.ΠΑΝΤΩΣ ΜΕ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΙΣ ΣΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ-ΣΛΟΒΕΝΙΑ  ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΤΙ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥΣ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ. ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΥΝΟΡΙΑΚΑ ΑΓΓΙΞΕΙ ΠΟΛΥ Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. ΚΡΙΣΙΜΗ ΤΡΙΕΤΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ.

3. Πρόσφατα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ομπάμα, μίλησε για επιστροφή στις γραμμές του 1967. Την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία βελτίωση στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Τουρκία. Το Ισραήλ δείχνει απομονωμένο και με μια αραβική άνοιξη σε εξέλιξη. Πόσο εύθραστη είναι τελικά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ποιο το μέλλον στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ;

ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΕΠΕΣΕ ΕΞΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΣΜΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΣΥΡΙΑ. ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ SOFT POWER , ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΥΠΟΥ ΙΡΑΚ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ, ΓΙΑΤΙ:

*ΑΛΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ.

*ΟΙ ΗΠΑ ΔΙΑ ΣΤΟΜΑΤΟΣ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1967. ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΚΑΠΟΙΑ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΠΙΕΙ.

*ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΙΧΑΝ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ . ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ. ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΧΟΥΝ ΣΤΕΝΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΕΙΣ ΧΩΡΟΥΣ…

ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΗΠΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ 117 ΤΟΜΕΙΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΖΗΤΗΜΑΤΩΝ. ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ-ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΥΜΜΕΤΡΑ ΠΕΔΙΑ ΜΑΧΗΣ-ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ. ΚΑΙ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ, ΕΙΔΙΚΑ ΠΛΗΣΙΑΖΟΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2012. ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΑΝΤΑ ΚΟΙΤΟΥΣΑΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΣΕ ΗΠΑ-ΚΑΝΑΔΑ ΠΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.

ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΕΝΕΣ(ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΚΙΕΣ), ΕΝΩ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ(ΜΕ ΜΙΚΡΟΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ) ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΠΑΓΕΡΕΣ. ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΑΒΡΑΣΜΟ.ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ/ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΜΑΖΙΚΕΣ/ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ/Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ.

4. Η Τουρκία για πολλούς είναι η χώρα “κλειδί” για τις ΗΠΑ. Θεωρούν τη στάση της υποκριτική σχετικά με το ρόλο ηγέτη που προσπαθεί να διαδραματίσει στον Ισλαμικό κόσμο και πως είναι πιο κοντά από ποτέ με τις ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη σας ισχύει αυτό; 

Ο ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΑΚP ΕΙΧΑΝ ΚΑΙ  ΕΧΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ  ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ, ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ, ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ  ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ, ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΑΛΛΑ  ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΟΛΛΑ ΣΤΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ  ΜΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ-ΜΑΛΑΙΣΙΑ-ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ. ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ  ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ….ΠΟΛΕΜΟΙ ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ.ΦΥΛΕΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΥΕΜΕΝΗ-ΣΟΥΔΑΝ. ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ-ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΚ ΝΕΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑ/ΟΗΕ.(ΩΣ ΜΗ-ΜΟΝΙΜΟ ΜΕΛΟΣ). ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ-ΒΡΑΖΙΛΙΑ.

ΠΑΝΤΩΣ ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ-ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΥΗ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΗΠΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΩ ΑΝ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΝ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΣΤΑΣΗ…ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ  ΠΟΛΛΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΟΥΣ ΣΕ ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΥΗ.ΔΗΛΑΔΗ ΕΝΩ ΕΔΩ ΚΑΙ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΑΝ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙ ΤΑΣΕΙΣ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΓΚΙΣΤΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΒΛΕΠΩ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΩΝ ΞΕΣΗΚΩΜΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ. ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ..ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΗΠΑ ΕΙΣΗΛΘΑΝ ΣΤΟΝ ΕΝΑΕΡΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΠΑΚΙΣΤΑΝ, Η ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ…ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΤΟΛΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΑΖΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΘΕΡΜΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΥΣΙΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΙΗΗ-ΠΛΟΙΟ ΜΑΒΙ ΜΑΡΜΑΡΑ.. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΕΙ.

5. Το ανάποδο της τέταρτης ερώτησης. Πολλοί θεωρούν πως ο διαμελισμός της Τουρκίας έχει ήδη δρομολογηθεί από ΗΠΑ και Ισραήλ με την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Κούρδων που ωστόσο θα ξεκινήσει να υλοποιείται μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Κατά τη γνώμη σας έχει βάση το συγκεκριμένο σενάριο;

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Ο ΑΣΣΑΝΤ, Η ΑΥΤΟΝΟΜΗ  ΚΟΥΡΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΜΠΙΛ ΤΟΥ Β.ΙΡΑΚ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΑΠΟΣΧΙΣΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΟΙ ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ-ΑΡΑΒΩΝ-ΒΑΛΟΥΧΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΝΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΝΟΝΤΑΙ. ΑΡΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΟΥΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΒΑΘΥΤΑΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ Β.ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΤΟ ΙΡΑΝ. Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ (ΘΑ ΑΦΗΣΕΙ ΠΙΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΥΡΙΩΣ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΒΑΓΔΑΤΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ 36ΟΥ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΥ). ΑΥΤΟ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ.ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΗ ΔΙΕΤΙΑ-ΤΡΙΕΤΙΑ ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ. ΑΛΛΟΥ ΑΝΑΜΕΝΩ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. ΠΧ ΣΕ ΛΙΒΑΝΟ-ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ-ΙΡΑΝ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΜΟΛΙΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΝ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗΣ  ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΧΑΡΙΡΙ ΓΙΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, ΕΝΩ ΜΕ ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΑΣ ΤΡΙΤΗΣ ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ. ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΕΙ ΠΡΟΟΔΟΣ. ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΕ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ, ΣΤΟ ΥΠΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ ΚΛΠ.

6. Υπάρχει περίπτωση η ίδρυση ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν να βλάψει τα ελληνικά συμφέροντα, με την έννοια του κάτι σου πήραμε – κάτι σου δίνουμε (Τουρκία).

ΤΩΡΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΣΤΑΣΗΣ ΚΟΥΡΔΙΚΗΣ ΟΝΤΟΤΗΤΑΣ.ΕΠΕΙΔΗ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ “ΠΑΡΕ-ΔΩΣΕ” ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΕΚΛΕΙΑ.ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ.ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΝΕΟΙ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ, ΑΝΓΙΝΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ.ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΑΝΗΚΩ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΒΙΑΣΤΙΚΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΙΔΡΥΘΕΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΚΑΙ ΑΝ ΤΕΛΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ. ΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΙΤΑΝΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

7. Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας δείχνουν να βαδίζουν σε καλό δρόμο. Ποιο κατά τη γνώμη σας είναι το σημείο “κλειδί” που μπορεί να χαλάσει σε δραματικό επίπεδο τις σχέσεις των δύο χωρών; π.χ. ο Καύκασος;

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΟΣΧΑΣ-ΑΓΚΥΡΑΣ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ.ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ-ΠΟΥΤΙΝ. ΥΠΟΤΡΟΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΝ ΓΙΝΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΜΑΥΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ(ΣΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ), ΣΤΗΝ ΑΖΕΡΟ-ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ, Η ΣΕ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ.ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΚΙΝΑ-ΡΩΣΙΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΑΝΑΔΥΟΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ. ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΝΟΤ ΑΦΡΙΚΗ.

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΕ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΝ ΑΡΜΕΝΙΚΟ ΘΥΛΑΚΑ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ, ΚΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΡΑΝΤΑΡ ΕΓΚΑΙΡΟΥ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟ 2013 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ , ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΘΕΣΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΣΕΤΣΕΝΟΥΣ, ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΛΠ.ΠΕΡΙΤΕΧΝΑ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΣΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΝΑΤΟ-ΡΩΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ , Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΧΕΙ ΞΕΦΥΓΕΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΠΟΛΩΝΙΑ.

ΕΠΙΣΗΣ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΣΕ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΝΑΤΟ-ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ -ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ-ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΡΩΣΙΑ. ΕΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΑΝΕ ΚΟΙΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ. ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ. ΜΕ ΘΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Ε. Δρούγου (05.12.2010)

Ο Δρ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ είναι στρατιωτικός αναλυτής-διεθνολόγος –Ειδικός σε θέματα Διεθνούς Ασφαλείας-Τρομοκρατίας και Όπλων Μαζικής Καταστροφής. Είναι ενεργό μέλος σε πολλές ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ του ΝΑΤΟ και η προσωπική του ιστοσελίδα είναι www.drougos.gr

Κύριε Δρούγο,

καταρχήν σας ευχαριστώ θερμά για τη τιμή που μου κάνετε και δίνετε συνέντευξη στο νέο ιστολόγιο μου που συμπτωματικά τη Τρίτη 07/12 κλείνει και ένα μόλις μήνα στο διαδίκτυο.

Πρώτα από όλα ευχαριστώ θερμά για την φιλοξενία στην ιστοσελίδα σου και εύχομαι –όπως πάντα- δυναμική συμμετοχή και σε όλες τις προσπάθειες σου καλή επιτυχία.

Ερώτηση .1.: Wikileaks. Δεν είναι λίγοι αυτοί που είναι επιφυλακτικοί στο γεγονός πως όλα είναι προϊόν …διαρροής στοιχείων. Τι τελικά συμβαίνει; Ποιος ο ρόλος της Wikileaks κατά τη γνώμη σας;

Πρώτα από όλα θεωρώ ότι δεν μπορεί ένας άνθρωπος ή και μια ομάδα όπως της WIKILEAKS  να κάνει από μόνη της το πέρασμα 2.600.000 εγγράφων (διαφόρων κατηγοριών διαβάθμισης) στην ιστοσελίδα της.  Επειδή γνωρίζω αρκετούς από τους συνεργάτες του ΑΣΑΝΖ στη ΣΟΥΗΔΙΑ, και με ορισμένους που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ΑΣΙΑ (ΚΙΝΑ-ΜΙΑΝΜΑΡ), τους θεωρώ ως πολύ δυνατούς αναλυτές. Με κάποιους έχω βρεθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης σε συμπόσια για κυβερνοτρομοκρατία-κυβερνοάμυνα. Είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι των σύγχρονων τεχνολογιών-διεθνών σχέσεων  και έχουν και καλούς νομικούς συμβούλους. Αλλά δεν φθάνει. Αν και από την φύση μου δεν είμαι οπαδός των συνωμοσιολογικών θεωριών, εντούτοις δεν μπορεί στην συγκεκριμένη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς υποστήριξη εκ των ένδον(εννοώ στις ΗΠΑ/πχ κάποιοι που αντιμάχονται την XΙΛΑΡΙ ΚΛΙΝΤΟΝ ή την γραφειοκρατία του STATE DEPARTMENT). Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα πέραν των πολέμων ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ-ΙΡΑΚ από το 2006 είναι μαχητικότατη. Όλο αυτό το υλικό είναι καλό  για αναλυτές /συγγραφή διδακτορικών διατριβών, αλλά από την άλλη πλευρά έχει προκαλέσει ζημιές στην Αμερικανική διπλωματία που θα φανούν αργότερα. Επειδή είμαι οπαδός της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, βλέπω πολλά από αυτά σε μεγάλο βαθμό θετικά. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι η διαρροή και η αντεπίθεση των ΗΠΑ στον ιστότοπο/κυβερνοχώρο, αποδεικνύει ότι περνάμε σε πολέμους και  στον 5ο χώρο , αυτό του  κυβερνοχώρου και σε μετεξέλιξη των ασύμμετρων απειλών στον 21ο αιώνα(μετά την ΕΣΘΟΝΙΑ την ΡΩΣΙΑ/ΓΕΩΡΓΙΑ και την ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ). Η περίπτωση της  WIKILEAKS ανοίγει τεράστια κεφάλαια από πολιτικής-οικονομικής-νομικής-στρατηγικής πλευράς. Σε αυτά τα θέματα η χώρα μας είναι ερασιτεχνικό τοπίο. Κάνω λόγο για ΥΒΡΙΔΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. Πάντως η ιστοσελίδα θα μπορούσε να είναι πιο «ισορροπημένη», αν έφερνε στο προσκήνιο το μοναδικό αρχείο που έχει από την δράση των ΚΙΝΕΖΩΝ και ΡΩΣΩΝ σε όλα τα επίπεδα. Και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα…. Να σκεφθεί κάποιος ότι έχουν δοθεί στην δημοσιότητα περίπου 2000 έγγραφα από το πρώτο πακέτο των 250.280 τηλεγραφημάτων –εγγράφων κλπ.

Ερώτηση .2.: Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δουν το φως της δημοσιότητας απόρρητα έγγραφα που αφορούν τη χώρα μας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σας, οι αποκαλύψεις που θα γίνουν θα είναι ικανές ώστε να επηρεάσουν τη πολιτική ζωή της χώρας, πόσο μάλλον τη πορεία των εθνικών μας θεμάτων;

Σε αυτή την φάση δεν υπάρχουν πολλά τηλεγραφήματα-συμπεράσματα-αναλύσεις για την χώρα μας. Δεν γνωρίζω χρονικά  πότε θα φθάσουμε στα δικά μας. Από Γερμανική πηγή μου έχουν πει ότι στο συνολικό πακέτο των 2.5 εκατ έχουν βάλει τα ΒΑΛΚΑΝΙΚΑ-δικά μας περί τα δυο τελευταία (στην κατάταξη). ΛΟΓΙΚΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΡΟΣΤΑ. Όμως δεν αποκλείω κάποια να δοθούν προσεχώς εν μέσω άλλων. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σοβαρές εκτιμήσεις-αναφορές επί θητείας του ΝΤΑΝ ΣΠΕΚΧΑΡΝΤ ως πρέσβη στην ΑΘΗΝΑ. Και ειλικρινά λυπάμαι που στην πατρίδα μας(και λόγω του οικονομικού χάους) δεν έχουμε δώσει την πρέπουσα βαρύτητα στις αποκαλύψεις. Προσωπικά εργάζομαι 6-7 ώρες ημερησίως διαβάζοντας ότι κυκλοφορεί για αυτές και ότι σχολιάζεται.  Υπάρχουν και αναφορές (λιγότερες) για τους πρώτους μήνες ως πρωθυπουργού του Γ.Α.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ(ειδικά οικονομικές-κοινωνικές). Πάντως όταν υπάρχει στο προσκήνιο το συνολικό πακέτο θα έχουμε πλήρη εικόνα. Υπάρχουν επικριτικές αναφορές για τις σχέσεις Υπουργών της Κυβέρνησης ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ με Ρώσους σε πολλά επίπεδα, για κάκιστη προετοιμασία πολιτικών μας στις συζητήσεις με τους Αμερικανούς ομολόγους, αναφορές κυρίως σε ΣΚΟΠΙΑΝΟ, δράση ΣΕΡΒΙΚΗΣ-ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ-ΓΕΩΡΓΙΑΝΗΣ-ΡΩΣΙΚΗΣ μαφίας στην Αθήνα,  περίεργη και αναξιόπιστη συμπεριφορά υπουργών από το 2003 σε διάφορα θέματα, παρακλάδια της τρομοκρατίας και σχέσεις με ομάδες οργανωμένου εγκλήματος στα Βαλκάνια, εκτιμήσεις του 2005-2006 για τις επαφές του μακαρίτη Τάσου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα κλπ. Επίσης για την κινεζική διείσδυση και ποιοι πολιτικοί εργάζονται για αυτή, για το πελατειακό σύστημα κλπ.

Ερώτηση .3.: Κατά τη γνώμη σας, η διεθνής τρομοκρατία έχει παρακλάδια στη χώρα μας; Και αν ναι, αληθεύει το γεγονός πως υπάρχουν αποδείξεις για δράση του UCK στην Ελλάδα;

Αν και δεν έχουν ακόμα φανεί ενεργά υπάρχουν «σιωπηλοί πυρήνες» ξένων τρομοκρατικών ομάδων στην χώρα μας. Πχ των ακραίων Παλαιστινιακών ομάδων, της ΧΑΜΑΣ, της εξτρεμιστικής ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ, Πακιστανικών-Σομαλικών-Αφγανικών ομάδων , καθώς και από άλλα κράτη της Ν.ΑΣΙΑΣ. Όλες οι αναλύσεις-εκτιμήσεις ειδικών στο εξωτερικό συγκλίνουν εκεί. Επίσης στην χώρα μας δεν έχουμε ασχοληθεί πολύ και σε βάθος με αυτή την ασύμμετρη απειλή .Αυτή περιμένει τον κατάλληλο χρόνο. Μελέτες μου επισημαίνουν ότι οι Πακιστανοί και οι Σομαλοί έχουν τα καλύτερα δίκτυα.  Έχουμε σοβαρά κενά  στην αποτροπή διαφόρων ομάδων από τα χερσαία σύνορα μας. Θα έλεγα ότι θα πρέπει να ζητήσουμε την συνδρομή κρατών που έχουν στόλους με DRONES  για την καλύτερη επιτήρηση των συνόρων μας. Και να απαγκιστρωθούν τα μυαλά των στελεχών της  αντιτρομοκρατικής και των αρχών ασφαλείας από τα στεγανά άλλων εποχών. Η τρομοκρατία εξελίσσεται με απίστευτα γοργούς ρυθμούς.

Αναφορικά με τον UCK γνωρίζω ότι υπάρχουν «κρυφές ομάδες»(σχετικά μικρές)/εν υπνώσει επί του παρόντος. Είναι αρκετά περιθωριοποιημένες από το κυβερνητικό Κοσοβαρικό σκηνικό/ΠΡΙΣΤΙΝΑ. Όμως εμπλέκονται σε αρκετά κράτη των Βαλκανίων και έχουν επαφές με κέντρα που γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, αλλά και με δικούς τους σε ΕΛΒΕΤΙΑ-ΑΥΣΤΡΙΑ. Πιο πολύ με ανησυχεί η παρουσία τέτοιων ομάδων σε Ν.ΣΕΡΒΙΑ(ΠΡΕΣΕΒΟ) και σε Δυτική περιοχή  των ΣΚΟΠΙΩΝ(ΤΕΤΟΒΟ-ΓΚΟΣΤΙΒΑΡ). Πάντως οι εκεί πιο ισχυρές ομάδες έχουν επαφές με τους μικρούς πυρήνες στην πατρίδα μας. Σημειώστε και το ότι όλοι αυτοί έχουν επαφές με ακραίες οργανώσεις στο Αφγανιστάν-Τσετσενία-Λίβανο.(με πολλές παράνομες διασυνδέσεις)

Ερώτηση .4.: Ελλάδα – Ισραήλ. Πόσο θετική μπορεί να είναι τελικά για τη χώρα μας αυτή η προσέγγιση, αλλά και πόσο αρνητική;

Προσωπικά ήμουνα από αυτούς που επί χρόνια  υποστήριζα τις στενές σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ κυρίως στον στρατιωτικό και οικονομικό τομέα. Όχι σε βάρος των σχέσεων με τα Αραβικά κράτη, αν και κάποια από αυτά δεν μας έχουν στηρίξει. Με το ΙΣΡΑΗΛ μπορούμε να συνεργαστούμε σε αρκετούς τομείς όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε κοινές διακλαδικές στρατιωτικές ασκήσεις, στην μελέτη των ασύμμετρων απειλών, στον τομέα των DRONES , σε ζητήματα πληροφοριών, σε ενεργειακή ασφάλεια και σε αμοιβαία τουριστικά προγράμματα. Επίσης στις ΗΠΑ σε επίπεδο «ΟΜΑΔΩΝ ΠΙΕΣΗΣ». Η χειροτέρευση των σχέσεων ΙΣΡΑΗΛ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ μας  ευνοεί σε  κάποιες τάσεις συγκλισιακού επιπέδου.  Το ΙΣΡΑΗΛ τελευταία επικεντρώνεται πολύ σε ΕΛΛΑΔΑ-ΡΟΥΜΑΝΙΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-ΚΥΠΡΟΣ-ΚΡΟΑΤΙΑ-ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ-ΣΚΟΠΙΑ-ΣΕΡΒΙΑ. Έχουν προωθηθεί κάποιες ασκήσεις , αλλά η δική μας πλευρά πρέπει να είναι πιο προετοιμασμένη, γιατί ακόμα υπάρχουν φοβικά σύνδρομα… Οι σχέσεις  θα πρέπει από δικής μας πλευράς να τις δούμε και υπό το Μεσογειακό πρίσμα, αλλά και στα πλαίσια του ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ του ΝΑΤΟ με το ΙΣΡΑΗΛ.(στον οποίο συμμετέχουν και 6 Αραβικές χώρες). Απαιτείται σοβαρότητα-προσοχή-και φαντασία. Πάντως κάποιες ακραίες Ισλαμικές και Λιβανέζικες ομάδες δεν έχουν δει  θετικά την διμερή συνεργασία μας με το Ισραήλ, ενώ δεν αποκλείω στα επόμενα χρόνια εντάσεις στην Ανατ. Μεσόγειο(λόγω των ενεργειακών). Επίσης θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε διευρυμένη  υδρογραφική συνεργασία, ενώ οι Ισραηλινοί θα μπορούσαν να μας συνδράμουν  σε θέματα επιχειρήσεων σε κατοικημένους τόπους και εμείς να τους προσκαλέσουμε να συμμετέχουν σε ασκήσεις ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ στο ΝΜΙΟΤC/ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ στη ΣΟΥΔΑ(που είναι ένα πολύ καλό ΚΕΝΤΡΟ και προσφέρει πολλά/εκτιμάται διεθνώς).

Ερώτηση .5.: Συνδιαχείρηση στο Αιγαίο; Ποια η επόμενη μέρα;

Περιμένω κάποιες εξελίξεις και πρακτικά συμπεράσματα. Δεν στηρίζομαι σε θεωρητικολογίες ότι το ΑΙΓΑΙΟ είναι  νέο ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ ή ο ΚΟΛΠΟΣ των πετρελαίων στην. Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Πολλά πρέπει να αξιολογηθούνε ενεργειακά-οικονομικά , και κατά πόσο συμφέρει η περιοχή. Αυτή την στιγμή πέραν του ΚΟΛΠΟΥ βλέπω τους Αμερικανούς να έχουν ισχυρή ενεργειακή εμπλοκή περιφερειακά της ΑΦΡΙΚΗΣ. Μπορεί να στραφούν προς τα εδώ, αν κάποια κοιτάσματα που περιμένουν σε ΔΥΤΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ-ΑΓΚΟΛΑ δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα.

Θετικά βλέπω κοινές ενέργειες σε διεθνείς θαλάσσιους χώρους, και όχι βέβαια σε περιοχές που μπορεί να μας ακρωτηριάσουν εθνικά-υπαρξιακά-αμυντικά. Με ανησυχεί ότι η χώρα μας είναι σε δεινή θέση και δεν έχουμε μακρόπνοη πολιτική σε εθνικά ζητήματα. Με ανησυχεί επίσης ότι η ΤΟΥΡΚΙΑ είναι στο G-20 και έχει ανερχόμενη οικονομία. Την ίδια στιγμή παρατηρώ σοβαρά εσωτερικά προβλήματα στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ μας(παραιτήσεις στελεχών-προεκτάσεις οξύτατου δημογραφικού προβλήματος-επί χρόνια όχι αξιοκρατία στις κρίσεις των στελεχών-μειωμένο αριθμό ασκήσεων-υποτονική παρουσία αξιωματικών μας  στο εξωτερικό κλπ). Θέλει προσοχή και εγρήγορση γιατί οι ανατολικοί γείτονες πάντοτε εποφθαλμιούν. Ναι στην συνεργασία υπό αμοιβαία εποικοδομητικούς όρους. Ανησυχώ πάντως γιατί τα όσα ακούγονται για συνδιαχειρήσεις  χρονικά δεν μας συμφέρουν. Και πάλι «όπου ακούς  για πολλά κεράσια, βάστα μικρό καλάθι».

Ερώτηση .6.: Σύμφωνα με τη Wikileaks, Ρωσία και ΗΠΑ προμήθευαν με όπλα τους Κούρδους του PKK, ενώ η Τουρκία διευκόλυνε την Al Qaida. Πόσο μακρινό είναι τελικά το σενάριο ενός αυτόνομου Κουρδιστάν;

Η ΑΓΚΥΡΑ έχει υποστηρίξει διαχρονικά Σουνιτικές και Σιιτικές οργανώσεις. Από παρακλάδια της ΑΛ ΚΑΕΝΤΑ μέχρι την ΧΕΖΜΠΟΛΛΑΧ. Προβληματίζομαι πάρα πολύ(και διάβασα τα σχετικά έγγραφα που διέρρευσαν) για τις σχέσεις ΙΡΑΝ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Δεν σας κρύβω ότι σε επιμέρους ορισμένα σημεία αιφνιδιάστηκα. Όπως  γνωρίζετε η χώρα μας υστερεί στον τομέα των ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ. Δεν ξαφνιάστηκα για τις σχέσεις των ΗΠΑ με Κουρδικές οργανώσεις. Και το ΙΣΡΑΗΛ έχει πολύπλευρη κρυφή παρουσία στο ΕΡΜΠΙΛ και στη ΣΟΥΛΑΜΑΝΙΓΙΑ. Εκτιμώ ότι αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικό-ενεργειακό-οικονομικές αντιπαραθέσεις, πιθανότατα σε μια δεκαετία να υπάρχουν εδαφικές αλλαγές και μεταπτώσεις σε εκείνη την περιοχή. Πολλά θα εξαρτηθούν από την αντιπαράθεση για το πυρηνικό πρόγραμμα  της ΔΥΣΗΣ με το ΙΡΑΝ. Την αντίδραση της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ, την στάση της ΔΑΜΑΣΚΟΥ και τις εξελίξεις σε μια ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑ που απομακρύνεται από την ΔΥΣΗ/ΝΑΤΟ. Επί του παρόντος δεν βλέπω το Β.ΙΡΑΚ να προχωρά σε απόσχιση. Επί του παρόντος το ΕΡΜΠΙΛ θα παραμείνει σε επαφή με την ΒΑΓΔΑΤΗ. Αναμένω δραματικές εξελίξεις μέσα  στα αμέσως  προσεχή 2-4   χρόνια σε ΙΡΑΝ-ΣΥΡΙΑ-ΛΙΒΑΝΟ.

Ερώτηση .7.: Ισλαμικό τόξο στα Βαλκάνια. Ποιο το επίπεδο αυτών όσον αφορά την κυβερνοεπίθεση και από που χρηματοδοτούνται;

Ο κυβερνοχώρος έχει καταστεί περιοχή ευρύτατων αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε Μουσουλμάνους , αλλά και μεταξύ ΔΥΣΗΣ-ΙΣΛΑΜΙΣΤΩΝ.  Παρακολουθώ πολλές ιστοσελίδες ακραίου περιεχομένου σε σχεδόν καθημερινή βάση. Εδώ μιλάμε για Εγκυκλοπαίδειες του τζιχαντισμού και ιεροκήρυκες του τρόμου. Θέλει πολύ μεγάλη προσοχή γιατί γίνεται εκπαίδευση και στρατολόγηση στελεχών  μέσω του ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. Και η χώρα μας υστερεί και σε αυτό. Η εμπειρία μου επί 14 χρόνια  διδάσκοντας σε Σχολές Επιτελών και Μείζονες Σχηματισμούς των ΕΔ μου έδειξε ότι «είναι καιρός να αλλάξουμε τα πλαίσια παρακολούθησης και ανάλυσης των διεθνών εξελίξεων». Αλλά με τα χάλια που έχει η πατρίδα μας δεν το βλέπω να γίνεται. Συγκριτικά με το εξωτερικό(δίνοντας διαλέξεις σε 11 κράτη) παρατηρώ ότι έχουμε μείνει πίσω. Άρα στον κυβερνοχώρο πρέπει να επενδύσουμε πολύ, και όχι να λέμε ότι πάμε καλά γιατί κάναμε 2-3 ασκήσεις ΚΥΒΕΡΝΟΑΜΥΝΑΣ. Όταν τα ακούω αυτά  δεν τα εκλαμβάνω καν υπόψη. ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ και ΔΙΠΛΩΜΑΤΗ για τα επόμενα χρόνια. Γνωρίζω ότι κάποιοι από τις πολύ προωθημένες μου απόψεις ενοχλούνται. Δεν με απασχολεί. Είναι με το παρελθόν και είμαι με τα ΤΡΕΝΑ του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ. Είμαι ο μόνος που το 1997παρουσίσα τα πακέτα περί ασύμμετρων απειλών(που κανένας δεν είχε ακούσει τότε/προσωπικά τα είχα μελετήσει στις ΗΠΑ). Μετά όλο για ασύμμετρες απειλές μιλάμε.

Και εδώ έρχεται το θέμα με τις Ισλαμοτραφείς κινήσεις. Δεν το βλέπω ως τόξο. Αλλά το βλέπω ως ομάδα πυρήνων με εξτρεμιστική ΑΤΖΕΝΤΑ, που αλληλοϋποστηρίζονται. Εδώ χρειάζεται συνεργασία με πολλές χώρες της ΔΥΣΗΣ που ήδη «τις έχουν στα σώματα τους και συνέχεια γίνονται καρκινικές  μεταστάσεις τους». Αναφέρομαι σε εξτρεμιστικά δίκτυα που έχουν πολλή καλή ενημέρωση, φανατικά στελέχη. σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και ετοιμότητα να δράσουν ασύμμετρα. Ας το λάβουμε υπόψη. Είμαι γνώστης τέτοιων Ουαχαμπιστικών ομάδων στα Βαλκάνια με οικονομική υποστήριξη από «φιλανθρωπικές οργανώσεις» σε Αραβική Χερσόνησο-Κόλπο-Βόρια Αφρική και Αφγανοπακιστανική μεθόριο. Έχουν επίσης ενισχυθεί και από την στροφή Ερντογκάν υπέρ ριζοσπαστικών χωρών στην Μ.ΑΝΑΤΟΛΗ. Βλέπω τέτοιες τάσεις και από Σουνίτες αλλά και από Σιίτες. Και απαιτείται προσοχή και καλές πληροφορίες για αυτούς που εισέρχονται στην χώρα μας παράνομα. Και κάποιοι από αυτούς πιθανότατα θα εμπλακούν σε διάφορα  πράγματα, όταν θα υπάρχει κοινωνική αναταραχή.

Κύριε Δρούγο σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη και σας εύχομαι τα καλύτερα.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.

Geopolitics & Daily News

19 Σχόλια to “Συνέντευξη του Δρ. Αθανάσιου Δρούγου στο «Geopolitics & Daily News»”

 1. ΑΡΓΥΡΩ Says:

  ΜΠΡΑΒΟ ΛΟΥΚΑ …………..ΑΞΙΟΛΟΓΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ!

 2. Λουκάς Says:

  Γεια σου Ρούλα.

  Ευχαριστώ πολύ.

 3. ΠΑΝΟΣ Says:

  Επιτυχημένη κίνηση αυτή ή συνέντευξη. Πώς καταάφερες καί ξετρύπωσες αυτό τό λαγό; Πάντως αυτά πού λέει γιά τούς πολιτικάντηδες μας καί τό πώς διαχειρίζονται τή μοίρα μας. Δέν μέ εφησυχάζουν καθόλου. ΜΑΛΛΟΝ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΜΟΥ. Λουκά συγχαρητήρια γιά τή δησιογραφική επιτυχία σου …… Θά τή ζηλεύουν πολλά δημοσιογραφάκια τής καρπαζιάς.

  • Panos Says:

   Έγραψα κάποτε για τον Παπανικολή καλορίζικο και εσύ παρεξηγήθηκες επειδή χρησιμοποίησα το όνομά μου!!!!!!!!!!!!!!!

   • Λουκάς Says:

    Γεια σου φίλε.

    Μεταξύ μας δεν το θυμάμαι αυτό.

    Ίσως μιλάς για το http://nationalpride.wordpress.com/ που ήμουν για 20 μήνες διαχειριστής του και με κολακευει το γεγονός να λέω και ιδρυτής του, γιατί έτσι είναι.

    Σε κάθε περίπτωση τι μπορεί να περιμένει κανείς φίλε Pano από έναν ξεκούτη τρελόγερο σαν εμένα;

 4. Λουκάς Says:

  Καλησπέρα φίλε ΠΑΝΟ.

  Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

  Στο δημοσιογραφική επιτυχία που ανέφερες, θα προτιμούσα να μην υπάρχει το
  «δημοσιογραφική» (πλάκα κάνω, σε πειράζω).

  Όπως σε όλα τα επαγγέλματα, έτσι και εκεί υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί.

  Εύχομαι να τις βρήκες ενδιαφέρουσες τις ερωτήσεις που έκανα στο Κο Δρούγο. Για να είμαι ειλικρινής θα μπορούσα να κάνω αμέτρητες…

  Να είσαι καλά / Λουκάς

 5. ΘΑΝΟΣ Says:

  Συγχαρητήρια φιλε μου Λουκά. Ευχομαι και εις ανώτερα. Πάντα τέτοιους άξιους και έμπειρους και έγκυρους διεθνείς αναλυτές.

  Και ένα μεγάλο ευχαριστώ κι από μας ως αναγνωστες προς τον κ. Δρούγο.

  Ευχομαι όσα άσχημα καμπανάκια χτύπησε για την χώρα μας να φτάσουν στα κατάλληλα ώτα, κι όσα άσχημα μαντάτα προέβλεψε για τους εχθρούς της πατρίδας μας να επαληθευτούν…..

  Μπράβο για μια ακομα φορά και πάντα τετοιες επιτυχίες.

 6. Λουκάς Says:

  Καλησπέρα φίλε ΘΑΝΟ.

  Σε ευχαριστώ για τα το σχόλιο σου.

  Θα ήθελα ειλικρινά αυτή η συνέντευξη να γινόταν υπό άλλες συνθήκες (καλύτερες για τη χώρα) και …ρε αδερφέ, συγνώμη κιόλας, να μιλούσαμε για ευημερία και όχι για μιζέρια.

  Έλα, να είσαι καλά και να τα λέμε / Λουκάς

 7. Σιδηρούντιος Says:

  Όταν πριν μήνες μιλούσα στο άλλο ιστολόγιό σας υπερ της Ελληνοισραηλινής συνεργασίας, κάποιοι έπεσαν πάνω μου να με φάνε,… μετα μανίας. Τώρα βλέπω κάτι πάει να αλλάξει.

  Αυτά εδώ τα δύο ίσως να σας ενδιαφέρουν κύριε Λουκά:
  ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html
  ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/1916-2010.html

 8. Λουκάς Says:

  Καλημέρα κύριε Σιδηρούντιε,

  και ευχαριστώ για το σχόλιο.

  Για τις σχέσεις της χώρας μας με το Ισραήλ που αναφέρετε και το γεγονός πως κοντέψαν να σας “φάνε” όταν μιλούσατε για Ελληνοισραηλινή συμμαχία, στο Greek National Pride που ήμουν μέχρι το καλοκαίρι,

  εμείς οι Έλληνες αγαπάμε πολύ, γλεντάμε πολύ, κλαίμε πολύ, όλα τα κάνουμε από …πολύ. Ωστόσο αυτό δεν υφίσταται και δεν πρέπει και να υφίσταται στις διακρατικές σχέσεις.

  Δεν είναι τυχαίο το δόγμα που λέει πως ο εχθρός του εχθρού σου είναι …φίλος σου.

  Χάρηκα που τα ξανά είπαμε μετά από καιρό.

  Φιλικά / Λουκάς

 9. Zanglos Says:

  Είχα διαβάσει κάποτε ένα σχόλιο που κατηγορούσε τον k. Δρούγο σαν εβραίο!
  Έκτοτε διάβασα αρκετές αναρτήσεις του αλλά σήμερα με την πολύ καλή συνέντευξη, διαπιστώνω ότι ο Δρ. Δρούγος είναι πάρα πολύ καλά ενημερωμένος, ερευνητής, αναλυτής και πατριώτης.

 10. Σιδηρούντιος Says:

  Πολύ φοβάμε ότι ορισμένοι Ελλαδικοί κύκλοι προωθούν υπόγεια το θέμα Ομοσπονδίας με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, πιστεύω ότι υπάρχει ολόκληρη κίνηση η οποία είναι υπέρ της ανασύστασης της Οθωμανικής αυοκρατορίας, με το σκεπτικό ότι καλά περνούσαμε κάτω από τον Τουρκικό ζυγό. Μην γελάτε. Φανερός υποστηρικτής της Ελληνοτουρκικής ένωσης είναι ο καθηγητής Γιανναράς, και τέτοιος υπήρξε ακόμα και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος, και ο Μεταξάς. Η Ελληνοτουρκική ομοσπονδία είναι ιδέα Γερμανική και Πατριαρχική, παλιά, και έχει υποστηρικτές μέσα στο λεγόμενο βαθύ Ελληνικό κράτος. Οι Αμερικάνοι και η Ευρώπη θα χάσουν τα Βαλκάνια μέσα από τα χέρια τους επειδή δεν γνωρίζουν, ή έχουν ξεχάσει τι θα πει Ισλάμ. Το Ισλάμ, όπως πάμε, είναι ασταμάτητο. Είμαστε επι του παρόντος, ανίκανοι, και μιλάω για όλη τη Δύση. Η πορεία της Ελλάδος προς τα κάτω, δεν είναι δυνατόν να σταματήσει, αν δεν αλλάξουμε ριζικά τρόπο σκέψης, και αν δεν έρθουν τα πάνω κάτω. Ο κ. Δρούγος, κατα την άποψή μου, είναι σωστός σε πολλές αναλύσεις του.
  Ζάγκλε, υπήρξαν σπουδαίοι Έλληνες Εβραίοι πατριώτες, αρκετοί εκ των οποίων άφησαν τα κόκκαλά τους σε πεδία μαχών υπέρ της Ελλάδος. Άμα πετάξουμε τις σβάστιγγες στην άκρη, ίσως μπορέσουμε να δούμε και μία άλλη ιστορία, την οποία ακόμα δεν έχουμε διδαχθεί.

 11. Zanglos Says:

  «…ίσος να μπορέσουμε να δούμε και μια άλλη ιστορία την οποια δεν έχουμε διδαχθεί»
  Ωραία κουβέντα, αλλα από ότι εγώ ξέρω την ιστορία την γραφει ο νικητής και νικητής στον ΒΠΠ ήταν οι εβραίοι. Η σβάστικα είναι αρχαίο σύμβολο και αν το δανείστηκε ο χίτλερ δεν μπορεί να βγει από την Ελληνική μας συνείδηση.
  οι μόνοι που θέλουν συνομοσπονδία με την τουρκια είναι το πατριαρχείο.

 12. Σιδηρούντιος Says:

  Οι Εβραίοι έχασαν από τον πόλεμο τις ζωές τους. Λίγοι επέζησαν. Νικητές ήταν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι προσέλαβαν πολλούς ναζιστές στις δικές τους υπηρεσίες. Ο Β πόλεμος είχε πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς. Γι’ αυτό πλήρωσαν ελάχιστοι Ναζιστές. Οι περισσότεροι διέφυγαν, και μάλιστα σήμερα τα παιδιά τους διευθύνουν πολλές νεοναζιστικές οργανώσεις σε όλη την κεντρική, νότια και ανατολικοί Ευρώπη, και κάνουν καριέρες σε πολλές υπηρεσίες. Η Γκλάντιο, δίχως υποστήριξη από τα νεοναζιστικά στοιχεία, δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια έδρασε και ο πνευματικός σου πατέρας, για τον οποίο θα βρεις στοιχεία εδώ :
  ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/blog-post_23.html
  ellinikesaxies.blogspot.com/2010/11/1916-2010.html

 13. Λουκάς Says:

  Κύριε Σιδηρούντιε,

  θα παρακαλέσω να μείνουμε στη θεματολογία της συνέντευξης. Δεν συζητήθηκε με το Κο Δρούγο το θέμα των Εβραίων ή των Ναζί.

  Μην τα μπλέκουμε.

  Αν είναι δυνατόν τα σχόλια να είναι σχετικά με τη συνέντευξη.

  Ευχαριστώ πολύ.

  Φιλικά / Λουκάς

 14. Σιδηρούντιος Says:

  Η συνέντευξη αυτή έχει πολλές πτυχές, μία εκ των οποίων είναι οι Ελληνοισραηλινές σχέσεις. Σύμφωνα με στατιστικές, στην Ελλάδα ο αντισημιτισμός μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν στα ύψη. Ο αντισημιτισμός κύρια πηγή του στην Ελλάδα έχει τον ναζισμό. Για να αποκτήσει λοιπόν η Ελλάδα συμμάχους πάνω στους οποίους θα μπορεί να βασιστεί, θα πρέπει να αφήσει κατα μέρους ιδεολογίες όπως ο ναζισμός, ο οποίος μέχρι τώρα έχει καταστρέψει τη χώρα μας πολλές φορές. Ας μην ξεχνάμε ποιοί ήταν αυτοί που αρνήθηκαν την ελληνοεβραϊκή προσέγγιση το 1949, αλλά και που αρνήθηκαν επίσης να αφήσουν αεροπλάνα ανεφοδιασμού του Ισραήλ να σταθμεύσουν στην Ελλάδα.

 15. ΧΡΗΣΤΟΣ Says:

  ΚΥΡΙΕ ΔΡΟΥΓΕ ΤΙ ΕΓΕΙΝΕ;;; Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ (ΙΡΑΚ)ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΕΛΙΚΑ; ΓΙΑΤΙ; ΘΥΜΑΣΘΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΓΑΤΕ;;;;ΟΙ ΑΣΣΥΜΕΤΡΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΠΩΣ ΤΙΣ ΛΕΝΕ ΠΑΝΤΑ ΥΠΗΡΧΑΝ (ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΛΠ) ΚΑΙ ΟΣΟ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ (ΗΔΕ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΣΟΥ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΑΤΟ)ΤΟΣΟ ΚΛΙΜΑΚΏΝΟΝΤΑΙ…ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ…ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΛΛΑ ΜΕΡΙΚΟΙ ΠΟΥΛΑΝΕ ΜΟΥΡΗ ΣΤΟΥΣ ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΛΕΥΟΝΤΑΙ…….ΒΑΡΕΘΗΚΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΩ ΑΝΟΗΣΙΕΣ (ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ)…ΠΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΑΛΗΘΕΥΘΕΙ ΚΑΜΙΑ…….ΟΙ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ ΠΟΤΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ……..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΟΥΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΑΧΗ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ…ΕΛΕΟΣ ΠΙΑ.

 16. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  κ. Λουκά, δείχνετε ικανοποιημένος που… καταδέχτηκε ο κ. Δρόγος να δώσει συνέντευξη στην ιστοσελίδα σας. Ελάτε, τώρα, συνέλθετε, αμάν κάνει, ο εν λόγω κύριος, για να βλέπει το όνομά του ως ατόμου, περιωπής, σε θέματα, δήθεν, στρατιωτικά και διεθνολογίας. E, όχι και να μας εντυπωσιάζουν νατοϊκοί υπάλληλοι με τόση ευκολία.
  Οι δε σχολιαστές της συνέντευξης, ας με συγχωρήσετε, μα δείχνετε, τα σχόλιά σας το αποδεικνύουν, πάρα πολύ νέοι, για να καταλάβετε ότι ο κ. Δρόγος δεν κόμισε γλαύκας, αντιθέτως αναμασάει κοινότυπα δεδομένα των περιοδικών με γεωπολιτικό περιεχόμενο ενώ πλασάρει σοβαροφανώς τη θεωρία περί τρομοκρατίας για να μας κατατρομοκρατήσει και αποδεχτούμε «αμαχητί» ως σωτηρία εθνική την στρατιωτική κατοχή της χώρας από το ΝΑΤΟ και επιπλέον σήμερα από το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό μπουλντόγκ τους, το ΔΝΤ, και κατοχή των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας. Επιπρόσθετα, προβάλλοντας με τον μοναδικά δικό του γλοιώδη τρόπο την ελληνοισραηλίτικη νεοσυμμαχία επισταμένως ωσάν να μη συμβαίνει τίποτα στη νεοαποικημένη Γάζα. Είναι η άποψή του ( και ομολογώ, πολύ καλά κάνει και τη λέει για να μην παρεξηγούμεθα), πλην όμως ως εθελόδουλου νεοέλληνος. Ο ΝΑΤΟδίαιτος κ. Δρούγος δεν μας είναι ούτε άγνωστος, ούτε και νεόβγαλτο «αστέρι» της, τάχα μου, αναλυτικής ικανότητάς του σε θέματα στρατιωτικά και γεωπολιτικά. Ένας υπάλληλος τρίτης κατηγορίας είναι και ως τέτοιο τον αντιμετωπίζουν οι σοβαροί αναλυτές, έξω από τα πλαίσια του ΝΑΤΟ, φυσικά.

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΤΣΟΜΠΑΝΙΚΟΛΙΔΗΣ Says:

   Παρακολουθώ ως απλώς αναγνώστης τα παραπάνω σχόλια με ουδέτερη «ματια» και τα βρίσκω ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα μέχρι την είσοδο της κ. Χριστοδουλάκη η οποία μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και άνθρωποι σαν αυτήν που είναι ικανοί στο να δημοσιεύουν υβριστικά σχόλια για ανθρώπους που διαφοροποιούνται από τις δικές της απόψεις. Πιθανά αυτή η «κυρία» να αισθάνεται αξιόλογη και να εκτονώνεται με τα χαμηλής στάθμης – βαθύτερα ρατσιστικά- σχόλιά της αλλά εμείς οι υπόλοιποι έχουμε θεωρώ τη στοιχειώδη αντίληψη να κρίνουμε την ποιότητα μιας συνέντευξης χωρίς γελοίες και ανόητες παρεμβάσεις με την αποτυχημένη χρήση λεκτικών όρων.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: