Τώρα δηλώνουν… πρόθυμοι για εξεύρεση λύσης – Η εσωτερική δυσαρέσκεια και το αλβανικό στοιχείο τους πιέζουν.

Δημιουργία εντυπώσεων για υποτιθέμενη κινητικότητα στο Σκοπιανό επιχειρεί να δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, προαναγγέλλοντας την επανεμφάνιση του κ. Νίμιτς και δηλώνοντας έτοιμη και πρόθυμη για εξεύρεση λύσης.

Η αρχή είχε γίνει με τις δηλώσεις του Α. Μιλοσόσκι ο οποίος είχε δηλώσει ότι εντός του πρώτου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου ο κ. Νίμιτς θα καλούσε σε συνάντηση τους δύο διαπραγματευτές, ενώ στα Σκόπια υπήρχε έντονη φιλολογία περί δυνατότητας εντατικοποίησης της διαδικασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Νίμιτς, έπειτα από αρκετούς μήνες σιωπής, πράγματι προτίθεται να καλέσει στο τέλος Ιανουαρίου ή αρχές Φεβρουαρίου σε συνάντηση τους διαπραγματευτές των δύο χωρών κ. Βασιλάκη και Γιόλεφσκι, για μια συνολική επαναξιολόγηση της διαδικασίας.

Η διαπραγμάτευση έχει εναποτεθεί ουσιαστικά στους πρωθυπουργούς των δύο χωρών κ. Γ. Παπανδρέου και Ν. Γκρούεφσκι στις τακτικές συναντήσεις που έχουν στο περιθώριο διεθνών φόρουμ, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει διαφανεί σημαντική πρόοδος.

Δυσαρέσκεια.

Η κινητικότητα την οποία θέλουν να εμφανίσουν τα Σκόπια αποδίδεται και στην εσωτερική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, που, πέραν των προβλημάτων με το αλβανικό στοιχείο, διογκώνεται η δυσαρέσκεια για το ότι η χώρα παραμένει εκτός ευρωατλαντικών θεσμών, λόγω της μη επίλυσης της διαφοράς της ονομασίας.

Στα Σκόπια πάντως η κυβέρνηση επιμένει στο σχέδιο τοποθέτησης αγαλμάτων βασιλέων της Αρχαίας Μακεδονίας σε κεντρικά σημεία της πόλης, με μεγαλύτερο σε μέγεθος και ακριβότερο σε κόστος αυτό του Φιλίππου Β’, πρωτοβουλίες που επιβαρύνουν το κλίμα στις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ / ΕΘΝΟΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: