Το σχέδιο για την Ελλάδα: Επιμήκυνση και του παλαιού χρέους μόνο για το 2013 και 2014 και στο τέλος ιδιότυπη αναδιάρθρωση.

Μια αρκετά καινοτόμα και ρηξικέλευθη προσέγγιση για το πρόβλημα χρέους στην Ελλάδα φαίνεται να συζητούν κύκλοι στο Λονδίνο.

Αξιόπιστη πηγή που τυγχάνει να διατηρεί πρόσβαση σε διεθνείς οίκους που είναι κοντά σε ευρωπαίους πολιτικούς παράγοντες αναφέρει ότι για την Ελλάδα έχει εξετασθεί ένα σχέδιο το οποίο ουδείς θα επιβεβαιώσει αλλά φαίνεται να ταιριάζει σε σημαντικό βαθμό στις διαρθρωτικές αδυναμίες της χώρας.

Το σχέδιο έχει ως εξής:

Μετά τον Μάρτιο ίσως τον Απρίλιο του 2011 θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο επιμήκυνσης του νέου χρέους των 110 δις ευρώ. Αυτό θα αφορά το συνολικό νέο χρέος δηλαδή δόσεις που εκταμιεύτηκαν και δόσεις που θα εκταμιευθούν. Μετά από ένα 2μηνο με 3μηνο  θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο της μερικής επιμήκυνσης του παλαιού χρέους.

Ενώ αρχικά είχε αναφερθεί ότι θα επιμηκυνθεί το χρέος λήξης από το 2011 έως το 2015 φαίνεται το σχέδιο να έχει τροποποιηθεί δηλαδή να επιμηκυνθεί το παλαιό χρέος λήξης 2013 και 2014.

Δηλαδή συνολικά 60 με 70 δις ευρώ σε χρόνο 5ετία ή 7ετία παράταση δηλαδή 5 έως 7 χρόνια.
Δηλαδή η επιμήκυνση του παλαιού χρέους θα αφορά μόνο τα ομόλογα λήξης 2013 και 2014. Όμως το σχέδιο δεν ολοκληρώνεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με την ίδια πηγή το 2013 θα τεθεί σε εφαρμογή αυτό που τώρα θεωρείται αδύνατο η αναδιάρθρωση χρέους όχι όμως μέσω haircut δηλαδή απομείωσης αλλά μέσω του νέου μηχανισμού που θα δημιουργηθεί στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα με βάση το νέο μηχανισμό θα μπορεί η ΕΕ να αγοράζει ομόλογα προβληματικών χωρών αντί η ΕΚΤ.

Π.χ. θα μπορεί ο νέος μηχανισμός να αγοράσει 50 και 100 δις ευρώ ελληνικού χρέους υπό μεγάλες προϋποθέσεις και ακόμη περισσότερους όρους.

Αυτό διαφαίνεται ότι είναι το σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί για την Ελλάδα, αυτή φαίνεται να είναι μια λύση για την Ελλάδα μια χώρα που τέθηκε εκτός αγορών και που η αγορά την έχει θέση πρώτη στην λίστα χρεοκοπίας.

Πέτρος Λεωτσάκος / http://www.bankingnews.gr

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: