Για μυστική διπλωματία στο Ερζερούμ μιλά η Αντιπολίτευση και ζητά ενημέρωση – Καρατζαφέρης: Αδιανότητα όσα συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική.

«Η συμμετοχή του πρωθυπουργού στην ετήσια συνάντηση των Τούρκων Διπλωματών, στο Ερζερούμ και οι εν κρυπτώ συζητήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, συσκότισαν περισσότερο τις δοκιμαζόμενες, αυτόν τον καιρό, ελληνοτουρκικές σχέσεις, προκαλώντας ερωτηματικά, προβληματισμό και ανησυχία», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, σχετικά με την επίσκεψη του Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Κατά τον Δ.Αβραμόπουλο, «είναι βέβαιο πως ο πρωθυπουργός εσύρθη στη συνάντηση αυτή, χωρίς διπλωματική προετοιμασία και συγκεκριμένη ατζέντα». «Το Ερζερούμ καταγράφεται και προστίθεται στη σειρά των ατυχών διπλωματικών κινήσεων της κυβέρνησης, οι οποίες και την Ελλάδα αποδυναμώνουν διπλωματικά και το στόχο, για ένα ασφαλές και φιλικό περιβάλλον συνεργασίας στην περιοχή μας, δεν υπηρετούν» πρόσθεσε.

Στην εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, που ζήτησε η αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός καλείται να ενημερώσει την ελληνική Βουλή, αφού δεν το έπραξε, ως όφειλε, πριν τη μετάβασή του στο Ερζερούμ, ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι απαιτούνται λεπτοί και προσεχτικοί διπλωματικοί χειρισμοί και «δεν συγχωρείται η πρόχειρη και αφελής διπλωματία εντυπώσεων και διεθνών δημοσίων σχέσεων που, όχι μόνον δεν συμβάλλει στην ενίσχυση του διεθνούς ρόλου της χώρας μας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζει, τη μειώνει και την εκθέτει σε κινδύνους».

Αλλά και ο Συνασπισμός έκανε λόγο για «συνέχιση της πολιτικής της μυστικής διπλωματίας». Ο Κώστας Ήσυχος, εκ μέρους του ΣΥΝ, σχολίασε ότι η συνάντηση Παπανδρέου – Ερντογάν θα μπορούσε να έχει ιστορικό χαρακτήρα, «εάν είχαμε στις ανακοινώσεις των δυο πλευρών την οριστική και αμετάκλητη λήξη των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Ελλάδας από την Άγκυρα, εάν είχαμε, έστω, κάποια αναφορά στο διεθνές δίκαιο, με τον οριστικό τερματισμό και την εγκατάλειψη των ‘γκρίζων ζωνών’ στο Αιγαίο και την άρση του ‘casus belli’ από την γείτονα χώρα, εάν είχαμε κάποια σημάδια πρόθεσης αποχώρησης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, εάν είχαμε εγκατάλειψη των σχεδίων κατασκευής του ‘τείχους του αίσχους’ στον Έβρο από τη χώρα μας, που δεν διασφαλίζει μια σοβαρή μεταναστευτική πολιτική, εάν θα είχαμε μια εξωτερική πολιτική που θα προωθεί την κατάργηση του συμφωνίας ‘Δουβλίνο ΙΙ’ η οποία ουσιαστικά απαγορεύει στην Ελλάδα την επαναπροώθηση σε τρίτες χώρες δεκάδων χιλιάδων μεταναστών που το επιθυμούν και εάν είχαμε την εγκατάλειψη, από τις δυο χώρες, της ΝΑΤΟϊκής ομπρέλας που επιβάλλει αβάσταχτο οικονομικό κόστος στους δυο λαούς για υπέρογκους εξοπλισμούς που δεν σχετίζονται με τις αμυντικές τους ανάγκες, αλλά υπαγορεύονται από τα ΝΑΤΟϊκά και Ευρώ-ατλαντικά συμφέροντα».

Ο ΛΑΟΣ καλεί τον κ. Παπανδρέου να καταθέσει στεφάνι στο Άσκαλε, «τον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών». «Αντιλαμβανόμαστε το πρωτόκολλο των επιδαψιλεύσεων του πρωθυπουργού προς την Τουρκία στο Ερζερούμ -πρώην Θεοδοσιούπολη- αλλά θα του συστήναμε να κατέθετε και ένα στεφάνι στον παρακείμενο τόπο μαρτυρίας χιλιάδων Ποντίων και Ελλήνων Μικρασιατών στο Aσκαλε» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Για κλίμα μυστικής διπλωματίας, το οποίο υπονομεύει την όποια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης, έκανε λόγο η Ντόρα Μπακογιάννη. Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έκανε αυτή τη δήλωση αφού επεσήμανε ότι κάθε κίνηση ή προσπάθεια που συντελεί στην βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία είναι κατ’ αρχήν θετική.

Παράλληλα τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση της Τουρκίας πέραν της επιστροφής ενός ακινήτου του Πατριαρχείου που η ίδια η τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε ότι επεστράφη λόγω των ευρωπαϊκών δικαστικών αποφάσεων.

«Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά συνεχίζονται, η Χάλκη παραμένει κλειστή παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις ότι το θέμα ‘θα ρυθμιστεί’, ουδεμία παρέμβαση της Τουρκίας στον κ. Έρογλου υπάρχει, το Πρωτόκολλο της Άγκυρας δεν εφαρμόζεται και η ροή λαθρομεταναστών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Η άσκηση εξωτερικής πολιτικής οφείλει να έχει διαφάνεια και εθνική συναίνεση. Φοβούμαι ότι λείπουν και τα δύο», υπογράμμισε η κα Μπακογιάννη.

Απάντηση της κυβέρνησης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, απαντώντας στον κ. Αβραμόπουλο τόνισε: «Στη ΝΔ, που με θράσος διαπιστώνει ερωτηματικά και ατυχείς διπλωματικές κινήσεις στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, στη Τουρκία καθώς και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ανακαλύπτουν ‘μυστική διπλωματία’, συνιστούμε να διαβάσουν, έστω και στοιχειωδώς, την ομιλία του Πρωθυπουργού στη σύνοδο των Τούρκων πρέσβεων.

«Ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια – και με τόση ένταση – Έλληνας πρωθυπουργός επέδειξε τόση τόλμη, αποφασιστικότητα και σαφήνεια θέσεων για τα εθνικά μας συμφέροντα. Και μάλιστα ενώπιον αυτού του ακροατήριου. Ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έθεσε ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας, στιγμάτισε τις παραβιάσεις και το casus belli, ως συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε καλή γειτονία και δεν συμβιβάζονται με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Επίσης ζήτησε τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στα πλαίσια του σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Για άλλη μία φορά η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απέδειξε ότι διαθέτει φωνή, επιχειρήματα και ισχυρή διεθνή παρουσία» κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

Καρατζαφέρης: Αδιανότητα όσα συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική.

Την διαφωνία του με την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλτερ», ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε αδιανόητα «αυτά που συμβαίνουν στην εξωτερική μας πολιτική» και υποστήριξε ότι «πηγαίνουμε στο Ερζερούμ ως τα “κολλητήρια” του Καραγκιόζη. Εάν χάσουμε και αυτή την τελευταία ευκαιρία, χαθήκαμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ εκτίμησε επίσης ότι δημιουργείται μία νέα ευκαιρία στα ενεργειακά πράγματα της ευρύτερης περιοχής μας και υποστήριξε ότι μπορεί να συγκροτηθεί ένα άλλο μέτωπο, από το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Ελλάδα.

«Δίνεται μία ευκαιρία να μπορέσουμε να βρούμε διέξοδο μετά το κλείσιμο του αγωγού Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη» είπε.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υποστήριξε ακόμη ότι η Τουρκία δημιουργεί συνθήκες τετελεσμένων, μέσα από διπλωματική γλώσσα, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του, τόσο γιαυτό, όσο και για το γεγονός ότι δεν αντιδρά -όπως υποστήριξε- σε αυτές τις κινήσεις η Ελλάδα.

Ο κ. Καρατζαφέρης τόνισε με έμφαση ότι το μέλλον της Ελλάδας περνά μέσα από την εκμετάλλευση του ορυκτού της πλούτου. Υποστήριξε ότι στην κομβική αυτή στιγμή, εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα η συμφωνία με το Ισραήλ για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κάλεσε την κυβέρνηση να δράσει αποφασιστικά όπως είπε, «για να εκμεταλλευτούμε την κόντρα και την αντιπαλότητα μεταξύ Τουρκίας- Ισραήλ. Αύριο μπορεί να είναι αργά».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έστειλε επίσης ένα μήνυμα αισιοδοξίας λέγοντας ότι η χώρα είναι στριμωγμένη, αλλά υπάρχουν διέξοδοι και εξέφρασε την απορία του γιατί δεν τις αξιοποιεί: «Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν τις αξιοποιούμε. Σήμερα πρέπει η Ελλάδα να υπογράψει τη συμφωνία για την ΑΟΖ με το Ισραήλ. Κάθε μέρα που καθυστερούμε, προκαλούμε πιθανώς, ανήκεστη βλάβη στο έθνος. Πρέπει να υπογραφεί η ΑΟΖ. Η Κύπρος το έπραξε αυτό, και υποχώρησαν οι οποιοιδήποτε λεονταρισμοί της Τουρκίας, μπροστά στην αποφασιστικότητα του Ισραήλ να υποστηρίξει τα συμφέροντα του. Αν δεν τολμήσουμε να κάνουμε εμείς την ΑΟΖ των 200 μιλίων και να ενωθεί με αυτή του Ισραήλ, φοβούμαι ότι χάνουμε και την τελευταία μας ευκαιρία» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Τέλος ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ αναφέρθηκε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θόδωρο Πάγκαλο, για τον οποίο είπε ότι δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο στην ιεραρχία του ΠΑΣΟΚ. Τον χαρακτήρισε εξαιρετικά ευφυή, που γνωρίζει άριστα το αποτέλεσμα των δηλώσεων του, και υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή είναι ο καλύτερος αρωγός του κ. Παπανδρέου.

«Με τις δηλώσεις και πράξεις του, αποσταθεροποιεί το πολιτικό σύστημα, για να μπορέσει ο Παπανδρέου να ξεφύγει από τις μέγγενες που ο ίδιος μόνος του μπήκε. Η ρητορική του αποσταθεροποιεί, αριστερά και δεξιά, το πολιτικό σύστημα. Ο κ. Παπανδρέου έχει αντιληφθεί τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει, και αναζητά διέξοδο. Πιστεύω ότι παίζεται ένα πολύ έξυπνο πολιτικό παιχνίδι, που αδυνατούν να παρακολουθήσουν πολλοί» υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης.

www.kathimerini.gr – http://www.sofiatimes.com – http://infognomonpolitics.blogspot.com 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: