Λέγκα του Βορρά ετοιμάζει ο Ψωμιάδης!

Τα σχέδιά του για τη δημιουργία «Λέγκας του Βορρά» βάζει μπροστά ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, αναβαθμισμένος πλέον από τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος, μάλιστα, μετά και την ήττα του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα στον Δήμο Θεσσαλονίκης, προβάλλει εαυτόν σε ρόλο «Μακεδονάρχη».

Σε δηλώσεις του πριν από λίγες μέρες ανέφερε ότι θα ηγηθεί σύντομα ενός κινήματος, ενώ για όσους στον χώρο της ΝΔ διατυπώνουν ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο μια τέτοια κίνηση μπορεί να αποτελέσει ευθεία αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας του Αντώνη Σαμαρά, σπεύδει να αναφέρει ότι «αυτή δεν θα βλάψει τη ΝΔ».

Απαντά, όμως, με εκείνο το αινιγματικό του χαμόγελο όταν του επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση μπορεί μελλοντικά να παίξει ρόλο και στις εξελίξεις μέσα στη ΝΔ.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, έχοντας αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον ΛΑΟΣ και τον Γ. Καρατζαφέρη, θα επιχειρήσει μια καλυμμένη πολιτική συσπείρωση-κίνηση, η οποία δεν αποκλείεται μελλοντικά, στο πρότυπο της «Λέγκας του Βορρά» της Ιταλίας, να μετεξελιχθεί ακόμη και σε κόμμα.

Ανοικτά μέτωπα.

Την ίδια ώρα, έχει να αντιμετωπίσει το «αγκάθι» του αιρετού αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης και πρώην βουλευτή Απόστολου Τζιτζικώστα σε συνδυασμό με τη ρεβάνς που επιδιώκει να πάρει για το «κόψιμο» προεκλογικά του αδελφού του, Δ. Ψωμιάδη. Οι Απ. Τζιτζικώστας και Π. Ψωμιάδης είχαν ανοικτό μέτωπο από τις εθνικές εκλογές του 2009, όταν ο πρώτος του καταλόγιζε ότι έβαζε πλάτη στον ΛΑΟΣ και τον Γ. Καρατζαφέρη και δεν βοηθούσε τη ΝΔ.

Ο Απ. Τζιτζικώστας, ο οποίος επιβλήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ ως αντιπεριφερειάρχης στη θέση του αδελφού του Δ. Ψωμιάδη, είναι αποφασισμένος να ασκήσει όλες τις αρμοδιότητές του και να μη συναινεί απλώς σε όλες τις απαιτήσεις του Π. Ψωμιάδη.

Πάντως, οι αδελφοί Ψωμιάδη δεν κρύβουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον τρόπο που η ηγεσία της ΝΔ και ο Αντ. Σαμαράς τους αντιμετώπισαν προεκλογικά. «Δεν ήταν τρόπος αυτός που μου φερθήκατε» ήταν τα λόγια του Π. Ψωμιάδη στον Δ. Αβραμόπουλο, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ο τελευταίος στη Θεσσαλονίκη μετά τις εκλογές.

Η τακτική.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ακολουθώντας την τακτική που τον θέλει να κτυπά «μια στο καρφί και μια στο πέταλο» δεν είχε πρόβλημα να δηλώσει την πρώτη Κυριακή των εκλογών ότι «τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν ανούσια διλήμματα και ο λαός πρέπει να εκφράσει την άρνησή του σε αυτά». Αργότερα έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όμως όλα αυτά εντάσσονται σε μια προσπάθεια θόλωσης του τοπίου…

Από τη νέα του θέση, ο Π. Ψωμιάδης επιχειρεί να διευρύνει τον ρόλο του με μια σειρά πρωτοβουλιών σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι αυτό της Βόρειας Ελλάδας, όπου επιδιώκει να παρουσιαστεί ως ο σημαντικότερος πολιτικός εκφραστής του συντηρητικού χώρου, και το άλλο ολόκληρης της χώρας, ώστε να «γνωρίσουν όλοι από κοντά έναν άξιο πολιτικό», όπως υποστηρίζουν οι συνεργάτες του.

Ο Π. Ψωμιάδης εξέθεσε τις προθέσεις του για τη δημιουργία της κίνησης «για το καλό της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας και του τόπου» σε συνεργάτες του, φροντίζοντας παράλληλα τη δημοσιοποίησή τους μέσω διαρροών…

Ανεπιθύμητος από το σύστημα.
«Αγκάθι» η συγκατοίκηση με τον Απ. Τζιτζικώστα.

Σε αγκάθι για τα μελλοντικά σχέδια του Π. Ψωμιάδη, όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί η συγκατοίκησή του με τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απ. Τζιτζικώστα.

Ο τελευταίος λόγω προσωπικότητας, πολιτικού μεγέθους αλλά και προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο από τους συνεργάτες του περιφερειάρχη, τους οποίους ο Π. Ψωμιάδης φροντίζει να ελέγχει και να «τιμωρεί» για οποιαδήποτε παρασπονδία. Οπως έγινε και με τον πρώην στενό συνεργάτη του Γ. Τσαμασλή, ο οποίος αν και ήρθε δεύτερος σε σταυρούς μετά τον Δ. Ψωμιάδη φέρεται κομμένος από το σύστημα Ψωμιάδη, για τη δημόσια παραδοχή που είχε κάνει προεκλογικά αναφορικά με τα έργα «μαϊμού» στη νομαρχία.

Ο Π. Ψωμιάδης δέχθηκε τον Απ. Τζιτζικώστα υπολογίζοντας ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης θα εκλεγόταν ο Κ. Γκιουλέκας. Αυτό θα οδηγούσε στην παραίτησή του από τη θέση του βουλευτή, την οποία θα καταλάμβανε ο πρώτος επιλαχών Απ. Τζιτζικώστας. Ομως, το σενάριο αυτό που διέρρεε και προεκλογικά, τελικά δεν επαληθεύτηκε και όπως όλα δείχνουν η συγκατοίκηση των δύο δεν θα είναι και τόσο ομαλή.

Ηδη, ο περιφερειάρχης προορίζει ως θεματικό αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και ουσιαστικά αντ’ αυτού, τον Δ. Ψωμιάδη. Επιπλέον, για να «κοντύνει» όλους τους αντιπεριφερειάρχες τους έχει στείλει το μήνυμα ότι μόνο αυτός αυτός θα εκφράζει την περιφέρεια προς τα έξω και κυρίως στα ΜΜΕ.

Η επόμενη Τετάρτη θα κρίνει πολλά, αφού συνεδριάζει η παράταξη Ψωμιάδη για να αναδείξει τα εννέα στελέχη που θα πλαισιώσουν τον αντιπεριφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα στην Επιτροπή Μητροπολιτικής Διοίκησης για τον Νομό Θεσσαλονίκης. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν θα αφήσει ο Π. Ψωμιάδης τον Απ. Τζιτζικώστα να κάνει τις δικές του επιλογές ή θα επιχειρήσει να τον ελέγξει ασφυκτικά, βάζοντας δίπλα του δικούς του ανθρώπους.

Τα επεισόδια. Αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

O Π. Ψωμιάδης ήταν μεταξύ των τριών υποψηφίων που διεκδίκησαν την αρχηγία της ΝΔ στην ψηφοφορία της 30-11-2009, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10,22%, έναντι 50,06% του Αντ. Σαμαρά και 39,72% της Ντ. Μπακογιάννη. Πάντως, ο αδερφός του Διονύσης αμφισβήτησε πρόσφατα το αποτέλεσμα, κάνοντας λόγο για ποσοστό 16% του αδερφού του.

Εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Το 2002 σε μια περίοδο που η ΝΔ διεκδικούσε την εξουσία, ο Π. Ψωμιάδης βρέθηκε εκτός της κεντρικής πολιτικής σκηνής και κατέβηκε ως υποψήφιος νομάρχης. Πολλοί είπαν τότε ότι ο Κ. Καραμανλής ήθελε με τον τρόπο αυτό να απαλλαγεί από «βαρίδια» που θα του δημιουργούσαν μελλοντικά προβλήματα.

Η… υποχρεωτική υποψηφιότητα.

Την 1-9-2010 με απόφαση του ίδιου του Αντ. Σαμαρά, ο Διονύσης Ψωμιάδης αποκλείστηκε από τη θέση του υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Ο Π. Ψωμιάδης υποχρεώθηκε να «καταπιεί» το κτύπημα και να δεχτεί ως υποψήφιο τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Απ. Τζιτζικώστα, με τον οποίο είχε ανοικτούς λογαριασμούς.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ΕΘΝΟΣ

Αναρτήθηκε στις ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: