Χριστόφιας: Η Κύπρος να γίνει γέφυρα φιλίας Ελλάδας-Τουρκίας

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την επίσκεψη Μέρκελ στην Κύπρο «ιστορικό ορόσημο» και τόνισε ότι στη συζήτησή τους η καγκελάριος επέδειξε «συγκινητικό ενδιαφέρον» για την Κύπρο. Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι επενδύει στη φιλία με την κ. Μέρκελ και στη στήριξη της Γερμανίας μέχρι την απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και τον εποικισμό.

Επίσης, είπε ότι διαβεβαίωσε την καγκελάριο ότι επιθυμεί σύντομα λύση στο Κυπριακό, η οποία να σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Ο Κύπριος πρόεδρος υπογράμμισε ότι «το όραμά του είναι η Κύπρος να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή και φιλίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφερόμενος στο ίδιο θέμα,ευχαρίστησε την κα Μέρκελ, διότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου – κατά τη συζήτηση των σχέσεων ΕΕ – ΝΑΤΟ – η Γερμανίδα καγκελάριος στήριξε την πρόταση του οι σχέσεις αυτές «να στηρίζονται στην αυτονομία,στο χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τα ψηφίσματα τους και η πρόταση έχει περάσει».

Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου στη δική της αποκλειστική οικονομική ζώνη και σε ζώνες, που γειτνιάζουν με άλλες χώρες, αφού συνυπογράψει με αυτές, να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο.

«Δεν έχει κανένα δικαίωμα η Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα να μας πει ότι, επειδή υποφέρουμε από τη κατοχή και η χώρα μας είναι διαιρεμένη, δεν μπορούμε να κάνουμε έρευνες. Αυτό είναι λογική του παράλογου που χρησιμοποιεί η Τουρκία», τόνισε.

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο πρόεδρος Χριστόφιας επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε να την κρατούμε όμηρο, όμως δεν μπορεί να συνεχίσει να μην αναγνωρίζει μία χώρα – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να αρνείται επίμονα να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, το οποίο η ίδια υπέγραψε».

Εξάλλου, σε ερώτηση αναφορικά με το ευρώ και τα μέτρα που έχει λάβει η Πορτογαλία, η κα Μέρκελ είπε ότι »η Πορτογαλία έχει κάνει σημαντικές περικοπές και έχει λάβει αρκετά μέτρα, αλλά η εφαρμογή τους χρειάζεται χρόνο και ο χρόνος θα δείξει τα αποτελέσματα».

Επίσης, είπε ότι ο Πορτογάλος πρωθυπουργός τη διαβεβαίωσε ότι αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, αυτά θα ληφθούν.

Ο Κύπριος πρόεδρος ανέφερε ότι »δημιουργούμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης κρίσεων που σχετίζονται με το ευρώ και ειδικότερα με τις χώρες – μέλη της ζώνης του ευρώ».

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: