Βολές Νταβούτογλου κατά της ΕΕ για το τέλμα στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη οράματος» των Ευρωπαίων ηγετών και τους κάλεσε να «άρουν τα εμπόδια» που έχουν τεθεί όσον αφορά την πρόοδο στο ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αναμένουμε περισσότερη αποφασιστικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Αναμένουμε η Ευρώπη να τηρήσει τις υποσχέσεις της για την πλήρη ένταξη της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Κρίνουμε ως έλλειψη οράματος το γεγονός της καθυστέρησης της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας, ενώ γίνεται αισθητή μια τέτοια ανάγκη κοινής δράσης της Ευρώπης και της Τουρκίας υπέρ της ειρήνης, περιφερειακής και παγκόσμιας», είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος αποδοκίμασε ιδιαιτέρως τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών σε σχέση με το Κυπριακό.

«Επιθυμούμε τα πολιτικά κριτήρια που έχουν τεθεί πρόσφατα για το άνοιγμα των κεφαλαίων των διαπραγματεύσεων να αρθούν αμέσως και να γίνει η διαχείριση της ευρωπαϊκής διαδικασίας για την Τουρκία με υγιή τρόπο» επισήμανε στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Χαρακτήρισε «απαράδεκτο» το γεγονός ότι η Τουρκία δεν απολαμβάνει τα ίδια προνόμια όσον αφορά τις θωρήσεις διαβατηρίων με άλλες βαλκανικές χώρες, επισημαίνοντας μια «μεροληπτική μεταχείριση» της ΕΕ έναντι της χώρας του.

Από την πλευρά της η κ. Αστον προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Τούρκους για την καλή θέληση της ΕΕ. «Πραγματικά επιθυμούμε να υπάρξει ένας καλός στρατηγικός διάλογος με την Τουρκία. Είστε μια υποψήφια χώρα […] και κατά τη γνώμη μου, στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής είστε επίσης ένας εταίρος πολύ, πολύ σημαντικός στις προσπάθειές μας σε όλο τον κόσμο» δήλωσε η Κάθριν Άστον.

ΠΗΓΗ

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: