«Οι Γάλλοι γνωρίζουν τον Μέγα Αλέξανδρο ως µεγάλο Ελληνα. Η έκθεση θα είναι µια καταπληκτική ευκαιρία όχι µόνο να γνωρίσουν οι Γάλλοι και οι κάθε εθνικότητας επισκέπτες του Μουσείου του Λούβρου το βασίλειό του – την ελληνική αρχαία Μακεδονία – αλλά και τη διαχρονικότητα του “µύθου” του Μεγάλου Αλεξάνδρου», λέει στα «ΝΕΑ» η διευθύντρια του Τµήµατος Ελληνικών και Ρωµαϊκών Αρχαιοτήτων του Λούβρου Σοφί Ντεσάµ.
Στην πολλοστή επίσκεψή της στη Μακεδονία, στη φάση της προετοιµασίας για συνεργασία της µε έντεκα Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Αρχαιολογικά Μουσεία Θεσσαλονίκης, Πέλλας, ∆ίου, Βεργίνας, Αιανής, Φλώρινας και τις αντίστοιχες εφορείες), η κ.Ντεσάµ παρουσιάζει για πρώτη φορά τα σχέδια και τις µακέτες της µεγάλης έκθεσης που θα παρουσιαστεί στην κεντρική αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (αίθουσα «Ναπολέων») στον πρώτο όροφο του Λούβρου – των 8,5 εκατ. επισκεπτών ετησίως – από τις 3 Οκτωβρίου.
Μετά το πέρας της έκθεσης, τα 668 ευρήµατα θα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ενώ η Γαλλία ως αντίδωρο θα στείλει στην Ελλάδα και ειδικά στα πέντε µουσεία της Θεσσαλονίκης (που γιορτάζει το 2012 τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της) σειρά ευρηµάτων από ανασκαφές γαλλικών αποστολών στη Μακεδονία και εκθέµατα που φυλάσσονται ή εκτίθενται στις προθήκες του Λούβρου.
Η έκθεση στην αίθουσα των 1.100 τ.µ. θα χωρίζεται στις εξής ενότητες.
1) Η πρώτη ανασκαφή στη Βεργίνα από τον γάλλο αρχαιολόγο Leon Heuzey (1856, επί Ναπολέοντος Γ’) µαζί µε την ιστορία των ελληνικών ανασκαφών.
2) Η ιστορία της Μακεδονίας από την εποχή του χαλκού ώς τον 4ο µ.Χ. αιώνα.
3) Η κλασική εποχή (από τον Αλέξανδρο Α’ ώς τον – Μέγα – Αλέξανδρο Γ’).
Σχολιάστε