Μισό εκατομμύριο (μόνο;) οι παράνομοι μετανάστες στην Ελλάδα!

Κατά 60% μέσα σε μόλις δύο χρόνια αυξήθηκαν στην Ελλάδα οι παράνομοι μετανάστες, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ ανέρχονται πλέον σε 470.000. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής, στο πλαίσιο του προγράμματος Clandestino της ΕΕ, πριν από δυο χρόνια, οι μη νόμιμοι αλλοδαποί έφταναν σε 280.000.

Από αυτούς υπολογίζεται ότι οι 280.000 είναι Αλβανοί και άλλοι Ευρωπαίοι και οι υπόλοιποι προέρχονται από την Ασία και την Αφρική. Μεταξύ των νόμιμων Αλβανών μεταναστών, μεγάλος αριθμός έχει απωλέσει τη νομιμότητα, εξαιτίας της ανεργίας και έχει εξαναγκασθεί να επιστρέψει.

Αντίστοιχος μεγάλος αριθμός μη νομίμων, επιστρέφει στην Αλβανία και εισέρχεται παράνομα στην Ελλάδα, μόνο για βραχύχρονη, εποχιακή εργασία. Καθώς η οικοδομή έχει πληγεί από την οικονομική κρίση, οι Αλβανοί αναγκάζονται να αποχωρήσουν από τις κατασκευές, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησής τους στην Ελλάδα, και κύριος τομέας απασχόλησης γίνεται, πλέον, για πολλούς ο αγροτικός τομέας.

Οι μη νόμιμοι Πακιστανοί απασχολούνται στον αγροτικό τομέα, «παραδοσιακό» τομέα ενασχόλησης των ομοεθνών τους. Τα φαινόμενα εργασιακής εκμετάλλευσής τους, έχουν πληθύνει τα τελευταία χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεροκάματο των μη νομίμων Πακιστανών, από 25-30 ευρώ πέρσι, στον αγροτικό τομέα, έχει πέσει στα 6-15 ευρώ.

Οι Μπανγκλαντεσιανοί επιβιώνουν μεταξύ αγρών, πώλησης μικρο-αντικειμένων στο δρόμο και επαιτείας στα φανάρια.

Επίσης στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχουν συσταθεί νέες κοινότητες Αφγανών, Σομαλών, Αλγερινών, Μαροκινών και προερχομένων από κράτη της δυτικής και υποσαχάριας Αφρικής. Προσδοκία τους είναι να φύγουν προς άλλα κράτη της δυτικής Ευρώπης. Εργάζονται περιστασιακά, είτε στην επαρχία βγάζοντας ελάχιστα χρήματα είτε στην Αθήνα, πηγαίνοντας στις πιάτσες όπου προσφέρουν χειρονακτική εργασία σε τιμή ευκαιρίας. Ζουν με δανεικά από φίλους, με πίστωση από μικρομάγαζα άλλων αλλοδαπών ή από συγγενείς που στέλνουν χρήματα από το εξωτερικό. Κάποιοι ασχολούνται με το υπαίθριο μικρο-εμπόριο, με βασική πελατεία άλλους μετανάστες.

Οι άνθρωποι αυτοί στοιβάζονται (2-3 οικογένειες) σε μικρά δωματιάκια το χειμώνα και μένουν έξω το καλοκαίρι. Τρέφονται, όταν προλαβαίνουν, μια φορά την ημέρα από τα συσσίτια της Εκκλησίας και ΜΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σομαλή μητέρα με δυο παιδιά, δυόμισι και ενός έτους, που επί 2,5 χρόνια τρέφονται με ένα πιάτο σκέτο ρύζι ή φασόλια. Οταν υπάρχει, δίνει το βράδι ένα μπουκάλι γάλα σκόνη. Στην Πάτρα, όπου, κατά κύριο λόγο, συγκεντρώνονται ενήλικες, τρέφονται από τα σκουπίδια και υπάρχει μικρή βοήθεια από σχολείο εκμάθησης γλώσσας για ενηλίκους. Είναι θύματα εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας, συστηματικής βίας και εκκαθαρίσεων από ακροδεξιές ομάδες. Ενας μικρός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων και νέων έχει εμπλακεί στο εμπόριο ναρκωτικών και στην μικρο-εγκληματικότητα, όπου τα ποσοστά της εμπλοκής τους αυξάνονται όσο περνά ο καιρός.

Δηλώσεις Παπουτσή.

Ως το πιο σημαντικό μέτρο για την αποτροπή των μεταναστευτικών ρευμάτων κατέδειξε την ταχεία και αποτελεσματική λειτουργία της υπηρεσίας ασύλου, που νομοθετήθηκε πρόσφατα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ Ιωάννη Κοραντή, ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τα μέτρα που ανέπτυξε κατά τη διήμερη συζήτηση ψήφισης του νομοσχεδίου για τη λαθρομετανάστευση και τις θέσεις του, προσθέτοντας, αναφορικά με το φτάχτη των 12,5 χιλιομέτρων στον Έβρο, ότι, πέραν του αποτελέσματος που θα έχει, γιατί «θα οργανώσει τις ροές των μεταναστών», έχει έναν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα: «στέλνει ένα καθαρό μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα, αλλά και προς την ΕΕ ότι η Ελλάδα είναι ικανή να φυλάξει τα σύνορά της και ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται στο μέλλον να επιτρέψει στις μεταναστευτικές ροές να περάσουν».

«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο» είπε και επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάνει μια τεράστια προσπάθεια, για να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις του παρόντος και του μέλλοντος.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ – ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: