Wall Street Journal: Ο φράχτης, οι μετανάστες και η Τουρκία

Η απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορά της για πολίτες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής συνετέλεσε στο να στρωθεί ο δρόμος για την αθρόα εισροή παράνομων μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λένε αξιωματούχοι στη φύλαξη των συνόρων, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Το βασικό πέρασμα είναι λίγο έξω από τον Έβρο, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, όπου χωράφια με καλλιέργειες είναι το μόνο κομμάτι γης ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Κοιτάξτε που φορούν κοστούμια και γραβάτες λες και πηγαίνουν για καφέ», λέει ο Γιώργος Σαλαμάγκας, αρχηγός της αστυνομίας στην Ορεστειάδα, στη διάρκεια μιας συνέντευξης καθώς παρακολουθούσε ένα video με μετανάστες να διασχίζουν τα χωράφια από την Τουρκία προς την Ελλάδα μέρα μεσημέρι.

Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα σύνορα μιλούν για μια έκρηξη στην εισροή των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι όπως λένε εκμεταλλεύονται ένα φθηνό, ασφαλές και γρήγορο δρόμο στην περιοχή, όπου δεν ισχύει η συμφωνία Σένγκεν, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος.

«Ο οποιοσδήποτε φθάνει στην Κωνσταντινούπολη με αεροπλάνο, με φθηνό εισιτήριο από το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία κ.α. Μετά είναι μόλις τρεις ώρες ταξίδι με αυτοκίνητο μέχρι την Edirne και ένας περίπατος μέχρι την Ελλάδα», λέει ο κ. Σαλαμάγκας.

Το κόστος που θέτουν οι λαθρέμποροι για το πέρασμα από τη μία πλευρά στην άλλη, φθάνει έως το πολύ 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Frontex,  στην Ελλάδα εντοπίζεται το 90% του συνόλου των ανιχνεύσεων παράνομων διελεύσεων στην ΕΕ. Στη χώρα μας δε, υπολογίζεται ότι σήμερα ζουν από 500.000 έως δύο εκατ. μετανάστες, αριθμός τεράστιος αναλογικά με τα 11 σχεδόν εκατ. πληθυσμού.

Για όλους αυτούς τους λόγους, αναφέρει η Wall Street Journal, η χώρα προσανατολίζεται να αναγείρει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων.

«Το κύμα των μεταναστών είναι ανεπιθύμητο, ειδικά σε μια εποχή που η χώρα βρίσκεται σε βαθιά ύφεση» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία έχει υπογράψει συμφωνίες για άρση των θεωρήσεων ταξιδίου με τη Συρία, το Ιράν, το Λίβανο, το Μαρόκο, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Ιορδανία. Παράλληλα οι πολίτες πολλών άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένου και του Ιράκ, μπορούν να αγοράσουν θεωρήσεις στα σύνορα. «Δεδομένου ότι άλλες πιο επικίνδυνες διαδρομές στη Μεσόγειο έκλεισαν, αυτές οι ρυθμίσεις είναι σωτήριες για τους μετανάστες», λένε οι αξιωματούχοι των συνόρων.

Πάντως, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, είναι αβέβαιο αν ο φράχτης στον Έβρο θα σταματήσει αυτή τη λαοθάλασσα. «Ο φράχτης θα είναι μόλις 12,5 χιλιόμετρα».

«Θα δημιουργήσει ένα εμπόδιο. Ακόμα κι αν κοπεί ο φράχτης, θα μας δώσει περισσότερο χρόνο να αντιδράσουμε», δήλωσε ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας Frontex στην περιοχή.

Από την τουρκική πλευρά, ο συνταγματάρχης Osman Akdeniz, πιστεύει ότι ο φράκτης απλώς θα οδηγήσει περισσότερους μετανάστες στο τομέα του.

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε