Αντισυνταγματική η ιθαγένεια στους αλλοδαπούς.

Στον αέρα βρίσκονται οι διατάξεις του νόμου 3838/2010 που προβλέπει την χορήγηση ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που διαμένουν στη Ελλάδα αλλά και την απόκτηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές. Και αυτό γιατί, το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκρινε τον επίμαχο νόμο αντισυνταγματικό ενώ παράλληλα αποφάνθηκε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές έχουν μόνο οι Έλληνες πολίτες.

Όπως σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά στην απόφασή του «το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι επιφυλάσσεται μόνο στους Έλληνες πολίτες και δεν μπορεί να επεκταθεί και στους μη έχοντες την ιδιότητα αυτή, χωρίς αναθεώρηση της σχετικής διατάξεως του Συντάγματος». Η όλη υπόθεση, πάντως, παραπέμφθηκε προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Στη δικαστική απόφαση γίνεται αναφορά γενικότερα στο Ν. 3838/2010 ο οποίος εισάγει ένα νέο τρόπο κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας. Αναφέρει η απόφαση: «Η πολιτογράφηση (που εισάγει ο νέος νόμος) γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος «νόμιμης» διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα), χωρίς εξατομικευμένη κρίση περί της συνδρομής της ουσιαστικής προϋποθέσεως του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αιτούντος την πολιτογράφηση αλλοδαπού, δηλαδή την εκ μέρους εθελούσια αποδοχή των αξιών που συνάπτονται προς τον ελληνισμό και την εντεύθεν απόκτηση ελληνικής συνειδήσεως».

Μετά την προσφυγή Έλληνα πολίτη
Ο Ν. 3838/2010 απασχόλησε το ΣτΕ κατόπιν προσφυγή Έλληνα πολίτη, ο οποίος ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική:

α) Η από 30.4. 2010 απόφαση του υπουργού Εξωτερικών που καθορίζει τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίζονται κατά την αίτηση εγγραφής στο δημοτολόγιο και η

β) από 7.5.2010 εγκύκλιος του ίδιου υπουργού που δίνει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους ομογενείς και στους νομίμως διαμένοντες στην Ελλάδα υπηκόους τρίτων χωρών για την ανάδειξη τους στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση.

Αντίθετα, παρέμβαση στην δίκη στο ΣτΕ υπέρ των υπουργικών αποφάσεων έχει ασκήσει η Ελληνική Ένωση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η αλβανικής ιθαγενείας Έντα Γκέμι. Η τελευταία είχε υποβάλει αίτηση για να μετάσχει στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010.

Η υπόθεση θα κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ.

http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=103629

Διευκρίνιση: Οι θέσεις και απόψεις των δημοσιευμάτων, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και τις δικές μου. Έχω την αποκλειστική ευθύνη όσων άρθρων φέρουν στο τέλος την υπογραφή «Geopolitics & Daily News».
 
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι όσο γίνεται σχετικότερα με τη θεματολογία της ανάρτησης και να μη περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια είναι ορατά αφού περάσουν από έγκριση, γι’ αυτό και ζητώ τη κατανόηση σας για τυχόν καθυστερήσεις. Οι απόψεις των σχολιαστών δεν αντικατοπτρίζουν πάντοτε και τις δικές μου ανεξάρτητα που αναρτούνται.

Αναρτήθηκε στις ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ετικέτες: , . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Αντισυνταγματική η ιθαγένεια στους αλλοδαπούς.”

  1. ΠΑΝΟΣ Says:

    Επιτέλους υπάρχουν δικασταί είς τάς Αθήνας! Πού σταματούν τήν ισλαμοποίηση από τό παράθυρο ελέω γραικύλων πολιτικάντηδων πρακτορίσκων . Τόν αφελληνισμό τή σκλαβιά πού μάς οδήγουν. Πρώτα στούς φεουδάρχες αφέντες μας τού ΔΝΤ καί έν συνεχεία μέ τόν μουσουλμανικό εποικισμό καί τήν επανατουρκοποίηση τής πατρίδας μας 190 χρόνια μετά τήν επανάσταση…. Τώρα θά πρέπει νά διωχθούν οί ανθέλληνες »ιστορικοί» »καθηγητές» οί οθωμανολάγνοι. Οί οποίοι μέ »ιστορικό» τηλεοπτικό ντοκυμανταίρ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΝΟΥΝ ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ! ΒΡΙΖΟΥΝ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ! Τά αθύρματα έφτασαν σέ τέτοιο σημείο θράσους νά αποκαλεί κάποιος Τατσόπουλος τόν ΚΟΛΟΛΟΤΡΩΝΗ GAY ! ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΕΝΟ! ΤΟΥ ΛΕΩ ΛΟΙΠΟΝ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΙΝΑΙΔΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΞΙΟΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΑΥΤΟ…. Ανάξιος ακόμη καί τού αποχωρητηρίου τού στρατηγού. Λουκά συγνώμη γιά τό ξέσπασμα αλλά πρέπει νά καταλάβουν ότι δέν ξοφλήσαμε υπάρχουν υπάρχουν ακόμα Έλληνες

  2. Σιδηρούντιος Says:

    Πάνο, υπάρχει ολόκληρος μηχανισμός προπαγάνδας που θέλει να μας ξανακάνει Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: