Πόσο είναι το πραγματικό χρέος της ΕΑΒ;

Κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου στις 21-1-2010, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Μπεγλίτη συζητήθηκε το ζήτημα της ΕΑΒ.

Στο λόγο του για τα χρέη της εταιρίας, που παρουσιάζεται περιοδικά σε δημοσιεύματα του Τύπου ως εντελώς καταχρεωμένη, ο κος. Μπεγλίτης γνωστοποίησε:

«Δεν είναι κρυφό, το λέμε με κάθε ευκαιρία, και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ότι η εταιρία καταγράφει αυτή τη στιγμή ένα χρέος της τάξεως περίπου των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Όμως, μην τρομάξουμε από αυτό το ποσό, γιατί θέλω να σας το αναλύσω, πολύ συνοπτικά. Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτού του χρέους, των 700 εκατομμυρίων ευρώ, οφείλεται σε φόρο και μη επιστροφή Φ.Π.Α., περίπου 300 εκατ. τα οποία ζητά η εφορία, λόγω της σύμβασης για την κατασκευή του προγράμματος «Ερμής 1», και «Ερμής 2». Ένα πρόγραμμα, που δεν σας το κρύβω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που μας ταλαιπώρησε με τον κ. Βενιζέλο εδώ και ένα χρόνο, και μπορώ να σας πω με απόλυτη ευθύτητα ότι το λύσαμε. Ένα πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε από μια ανεξήγητη έως αναιτιολόγητη καθυστέρηση μιας εξαετίας, από το Φεβρουάριο του 2004 όταν υπεγράφη για πρώτη φορά η σύμβαση για το «Ερμής». Το «Ερμής», είναι ένα σύστημα ενδοεπικοινωνίας, ενδοτηλεπικοινωνίας για να είμαι ακριβέστερος, το οποίο χρησιμοποιείται από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και δημιουργεί επιχειρησιακό πλεονέκτημα, λόγω της υψηλής τεχνολογίας- τεχνογνωσίας που ενσωματώνει.

Άρα λοιπόν, έχουμε περίπου 300 εκατ. ευρώ απαιτητά αυτή τη στιγμή από την εφορία, και το οποίο κατά την άποψή της διοίκησης της ΕΑΒ δεν έχει νομική βάση. Είμαστε σε διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με το συνάδελφο τον κ. Παπακωνσταντίνου, για να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτή την απαίτηση της εφορίας. Η προσωπική μου εκτίμηση, εάν θέλετε, είναι ότι μπορεί να βρεθεί λύση, έτσι ώστε αυτό το ποσόν, είτε ολόκληρο, είτε σε ένα μεγάλο το ποσοστό να πάψει πλέον να είναι απαιτητό.

Δεύτερος παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό το χρέος των 700 εκατομμυρίων ευρώ. Το περασμένο Ιούλιο, είχαμε την κατάπτωση εγγυήσεων ομολογιακών δανείων, με εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών, της τάξεως περίπου, των 132 εκατομμυρίων ευρώ, για την ΕΑΒ. Σε αυτά προστίθενται περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ από τόκους, άρα έχουμε αυτή τη στιγμή ένα σύνολο περίπου, 145 εκατομμυρίων ευρώ, για δάνεια που έχουν καταπέσει και άρα, και αυτά προστίθεται σε αυτό το συνολικό ποσό που σας είπα στην αρχή. Εάν σε αυτά, περίπου στα 500 εκατομμύρια ευρώ που σας ανέλυσα, προσθέσουμε και μια σειρά άλλων δανείων που έχει πάρει από τον ευρύτερο τραπεζικό τομέα η ΕΑΒ τα τελευταία χρόνια με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών, βγάζουμε αυτό το ποσό.

Μπορεί αυτό το ποσόν να είναι διαχείριση μου την επόμενη περίοδο από την διοίκηση της ΕΑΒ; Κατά την άποψή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορεί. Υπό δύο βασικές προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις τις οποίες συζητούμε σήμερα για να υλοποιηθούν με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη προϋπόθεση είναι, αυτό που ζητάει και η διοίκηση, η κεφαλαιοποίηση των χρεών. Κεφαλαιοποίηση δηλαδή, των 145 εκατομμυρίων ευρώ, θυμίζω από την κατάπτωση των εγγυήσεων ομολογιακών δανείων.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ένα κρίσιμο ζήτημα για την ΕΑΒ. Έχει ζητήσει η διοίκησή της και μια αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τάξεως του 400 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα προστεθούν στο υφιστάμενο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, σήμερα που μιλάμε. Άρα λοιπόν, κεφαλαιοποίηση χρεών το ένα, και δεύτερον, αύξηση του εταιρικού κεφαλαίου.

Να προσθέσω σε αυτά και ένα τρίτο. Την συνέχιση των εγγυήσεων από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών, θυμίζω ότι είναι ο κύριος μέτοχος. Εκεί, αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική συγκυρία, και βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση του ευρύτερου τραπεζικού τομέα. Εγγυήσεις, όπως αντιλαμβάνομαι, σας είναι γνωστό και από ενημερώσεις της ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, σε λίγο θα πάψουν να δίνονται στις ΔΕΚΟ, στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, άρα αυτό καθιστά δύσκολο στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, να βγαίνουν σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς ευρύτερα στον τραπεζικό τομέα, για να παίρνουν δάνεια. Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται εν εξελίξει δάνειο, της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, από τον τραπεζικό τομέα με εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών για τις άμεσες ανάγκες της ΕΑΒ».

Ο κος. Αναπληρωτής Υπουργός συνεχίζει: «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πραγματικά πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι όλοι, γιατί έχουμε μια εταιρεία που αυτή τη στιγμή έχει καταγεγραμμένο, υπογεγραμμένο προς κατασκευή ή επισκευή έργο που φτάνει περίπου το ένα δισεκατομμύριο για την επόμενη πενταετία, μέχρι το 2015. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, μπορώ να σας δώσω τον κατάλογο των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί με το χρονοδιάγραμμα και το έργο που αναλαμβάνεται από την πλευρά της Ε.Α.Β. Για την ακρίβεια πρόκειται για 945 εκατομμύρια ευρώ υπογεγραμμένες συμβάσεις. Εάν σε αυτή την πραγματικότητα προσθέσουμε τις υποχρεώσεις της Πολεμικής μας Αεροπορίας, που είναι ο πρώτος πελάτης και εταίρος της Ε.Α.Β. και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, να συνεχίσει τη στενή συνεργασία με την Ε.Α.Β. στον τομέα του εκσυγχρονισμού των πτητικών μέσων, θα δούμε ότι την επόμενη περίοδο μέσα από το αναθεωρημένο, εκσυγχρονισμό, τριετές και δεκαπενταετές ΕΜΠΑΕ – θα το φέρουμε στην αρμόδια επιτροπή για συζήτηση και λήψη απόφασης – ότι δίπλα στις υπογεγραμμένες συμβάσεις έχουμε εν δυνάμει ένα πολύ σημαντικό έργο που θα ανατεθεί από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο, αλλά και από την πλευρά των Γενικών Επιτελείων».

Πόσο «καταχρεωμένη» τελικά είναι η ΕΑΒ;

http://fox2e-mag.blogspot.com/2011/01/blog-post_5142.html

Διευκρίνιση: Οι θέσεις και απόψεις των δημοσιευμάτων, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και τις δικές μου. Έχω την αποκλειστική ευθύνη όσων άρθρων φέρουν στο τέλος την υπογραφή «Geopolitics & Daily News».
 
Παρακαλώ τα σχόλια σας να είναι όσο γίνεται σχετικότερα με τη θεματολογία της ανάρτησης και να μη περιλαμβάνουν υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Όλα τα σχόλια είναι ορατά αφού περάσουν από έγκριση, γι’ αυτό και ζητώ τη κατανόηση σας για τυχόν καθυστερήσεις. Οι απόψεις των σχολιαστών δεν αντικατοπτρίζουν πάντοτε και τις δικές μου ανεξάρτητα που αναρτούνται.

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: