Σταύρος Λάλας: «Φυλακίστηκα για την Ελλάδα και μου στερούν ακόμη και την ιθαγένεια» – Την ώρα που το κράτος μοιράζει αφειδώς ελληνικές ταυτότητες στους μετανάστες δεν αποδίδει ελληνική ιθαγένεια στο Σταύρο Λάλα.

Κατηγορήθηκε από τις ΗΠΑ για εσχάτη προδοσία γιατί έδινε στις ελληνικές αρχές απόρρητα έγγραφα. Έμεινε 13 χρόνια σε αμερικανικές φυλακές υψίστης ασφαλείας και τώρα, τέσσερα χρόνια μετά την αποφυλάκιση του, το αντίτιμο για τις υπηρεσίες του είναι να μην του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να δηλώνει Ελληνας.

Θεωρείται ο πιο σημαντικός κατάσκοπος που είχε ποτέ η Ελλάδα. Για 16 ολόκληρα χρόνια παρέδιδε στις Ελληνικές μυστικές υπηρεσίες απόρρητα τηλεγραφήμα­τα των αμερικανικών υπηρεσιών και σημαντικά στοι­χεία για το που και πόσες στρατιωτικές δυνάμεις είχε η Τουρκία. Το 1993 κατηγορήθηκε για προδοσία από τις ΗΠΑ και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Πρόκειται για τον κ. Σταύρο (Στηβ) Λάλα, τον οποίο οι ελληνικές αρχές φαίνεται πως έχουν ξεχάσει παρά τις υποσχέσεις τέσσερα χρόνια μετά την επιστροφή του στη χώρα.

Ομολογώ πως ντράπηκα όταν πέρα­σα το κατώφλι της μονοκατοικίας που ζει με την οικογένεια του ο κ. Λάλας, στη Χρυσούπολη Καβάλας. Οχι για τις απαράδεκτες συνθήκες που είδα με τα μά­τια μου, αλλά για την αναλγη­σία του ελληνικού κράτους απέ­ναντι σε έναν άνθρωπο που έμεινε 13 χρόνια στη φυλακή, επειδή βοήθησε τη χώρα του. Ενα κράτος που μοιράζει αφειδώς ελληνικές ταυτότητες στους μετανάστες, αλλά ακόμη δεν έχει αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια στον κ. Λάλα.

Βλέποντας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζείτε εσείς και η οικογένεια σας γίνεται αντιληπτό πως το επίσημο Κράτος δεν στάθηκε δίπλα σας.

Το που ζούμε το είδατε με τα μάτια σας. Οι συνθήκες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Από τον χαρακτήρα μου δεν μου αρέσει να κλαίγομαι, αλλά εί­μαι εξοργισμένος με όσους μου έλεγαν: «Μη στενοχωριέσαι, εμείς θα σταθούμε δίπλα σου ό,τι και να γίνει». Μόλις επέ­στρεψα και είδα πού ζούσαν η σύζυγος μου και τα παιδιά μου θύμωσα, γιατί αυτοί οι άν­θρωποι με κορόιδεψαν.

Αισθάνεστε πικραμένος από τη συμπεριφορά του επίσημου κράτους απέναντι σας;

Περίμενα πως θα τηρούσαν όλα όσα μου είχαν υποσχεθεί όταν περνούσα το κατώφλι των φυλακών. Κυρίως το να ήταν δίπλα στη σύζυγο μου και τα παιδιά μου. Πέρασαν δύσκολες στιγμές και εγώ δεν μπο­ρούσα να κάνω απολύτως τί­ποτα για να τους βοηθήσω.

Οταν γύρισα ο μεγάλος μου γιος με ρώτησε: «Πού ήσουν, πατέρα, τόσα χρόνια!». Τι να απαντούσα στο παιδί. Τα 13 χρόνια στη φυλακή μου δημι­ούργησαν σοβαρά προβλήμα­τα υγείας. Δεν μπορώ να ερ­γαστώ. Εγώ ασχολούμαι με το σπίτι και η σύζυγός μου εργάζειαι για να τα βγάλουμε πέ­ρα. Εχουμε και ένα παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας στο οποίο προσπαθούμε να είμα­στε δίπλα του. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Είδατε την κα­τάσταση μας. Μου είχαν υποσχεθεί και ένα μικρό σπίτι, για να φύγουμε από εδώ που μας έχει φάει η υγρασία και η μού­χλα, αλλά και αυτές οι υποσχέσεις έμειναν στα λόγια. Φαντα­στείτε πως ακόμη περιμένω να πάρω την ελληνική ταυτό­τητα στα χέρια μου.

Δεν σας έχει αποδοθεί ελλη­νική υπηκοότητα;

Το 2007, όταν επέστρεψα στην Ελλάδα, πίστευα πως κατεβαίνοντας από το αεροπλάνο θα μου έδιναν αμέσως ταυτότη­τα και διαβατήριο. Δεν έγινε αυτό και ακόμη περιμένω. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και τον πρω­θυπουργό κ. Γιώργο Παπαν­δρέου να δουν με ενδιαφέρον το θέμα μου. Δεν νομίζω πως ζητάω κάτι παράλογο.

Πως ήταν τα 13 χρόνια μέσα στη φυλακή;

Δύσκολα. Ημουν έγκλειστος σε φυλακές υψίστης ασφαλεί­ας, ανάμεσα σε ποινικούς κατάδικους, ληστές, βιαστές, δολοφόνους. Πολλές φορές σκε­φτόμουν: «Τι δουλειά έχω εγώ εδώ μέσα;». Πέρασα δύσκολες ώρες εκεί μέσα.

Σας ξέχασαν μέσα στη φυλακή;

Με θυμήθηκαν πολύ λίγοι. Είχα λάβει και μια επιστολή του κ. Γιώργου Παπανδρέου ως υπουργού Εξωτερικών τότε. Για να είμαι δίκαιος, πρέπει να αναφέρω τις ενέργειες από την κυβέρνηση του πρώην πρω­θυπουργού κ. Κώστα Καρα­μανλή, που βοήθησε σημαντι­κά στο να επιστρέψω στην Ελ­λάδα.

Αμερικανοί και Ρώσοι κατά­σκοποι που συλλαμβάνο­νται επιστρέφουν ως ήρωες στις πατρίδες τους.

Εγώ δεν θεωρώ τον εαυτό μου ήρωα. Εκανα ό,τι έκανα γιατί πίστευα πως ήταν καλό για την πατρίδα μου. Δεν ζήτησα πο­τέ να εξαργυρώσω τις υπηρε­σίες μου, αλλά πίστευα πως το Κράτος θα στεκόταν δίπλα σε μένα και στην οικογένεια μου.

Πως βλέπετε την κατάστα­ση στην Ελλάδα σήμερα;

Είναι πάρα πολύ δύσκολη λό­γω της κρίσης. Ο πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου πιστεύω πως προσπαθεί να βάλει μια τάξη, αλλά δεν ξέρω αν τα κα­ταφέρει. Στις ΗΠΑ είναι έγκλη­μα να μην πληρώνεις τους φόρους σου. Εδώ ο καθένας προ­σπαθεί να κλέψει το κράτος. Ετσι δεν πάμε μπροστά. Οι Έλληνες πρέπει να είμαστε ενω­μένοι. Να αφήσουμε στην άκρη τους εγωισμούς και να δούμε πως θα πάμε μπροστά.

Μάθατε τελικά ποιος σας «κάρφωσε» στους Αμερικανούς;

Όχι. Αλλά είμαι σίγουρος πως θα το βρει από τον θεό. Εγώ έχω ήσυχη τη συνείδηση μου. Δεν ξέρω αν την έχει αυτός.

Μετανιώσατε για την πράξη σας; θα το ξανακάνατε;

Έκανα κάτι που πίστευα πως θα βοηθούσε τη χώρα μου, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγ­μή. Δεν μετάνιωσα παρά τα 13 δύσκολα χρόνια που πέρασα μέσα στη φυλακή και τις δυσκολίες που αντιμειωπίζω σήμερα.

Είναι αλήθεια πως πληροφορία που είχατε διαρρεύσει προς τις ελληνικές αρχές είχε σχέση με την τότε στάση των ΗΠΑ στο Μακεδονικό;

Ναι. Ηταν μια σημαντική πληροφορία για ένα θέμα που την εποχή εκείνη απασχο­λούσε τη χώρα μας και, απ’ ό,τι φαίνεται, θα συνεχίσει να μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ – ΘΕΜΑ – ΣΕΛ.24

Αναρτήθηκε στις ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ. Ετικέτες: . 4 Σχόλια »

4 Σχόλια to “Σταύρος Λάλας: «Φυλακίστηκα για την Ελλάδα και μου στερούν ακόμη και την ιθαγένεια» – Την ώρα που το κράτος μοιράζει αφειδώς ελληνικές ταυτότητες στους μετανάστες δεν αποδίδει ελληνική ιθαγένεια στο Σταύρο Λάλα.”

 1. Σιδηρούντιος Says:

  Είναι αλήθεια όλα αυτά; Τόσο ζώα είμαστε; Καλό το κράτος, είναι ανάπηρο και προβληματικό. Ένας Έλληνας μεγιστάνας από τους τόσους που υπάρχουν, δεν μπορεί να βοηθήσει τον Λάλα;

 2. Σοφια Says:

  Κανονικα επρεπε να παρει συνταξη και σπιτι απο το Υπουργειο Εθνικης Αμυνας, ως αποζημιωση για τα χρονια που φυλακιστηκε. Oσο για την ιθαγενεια ουτε λογος οτι ηταν το Νο.1 καθηκον του υπουργου Δημοσιας Ταξεως να του δοθει.
  Ποιος θα γινει κατασκοπος μετα τον Λαλα και θα παιξει με την ζωη του, υστερα απο την αχαριστια που δειχνουν οι καρεκλοκενταυροι της κυβερνησης;

 3. Σιδηρούντιος Says:

  Σοφία, αυτά που λες είναι πολύ σοβαρά και έχεις απόλυτο δίκιο. Μιλάμε για την απίστευτη ξεφτίλα.

 4. νικολας αλεχανδρινος.. Says:

  » Stiv lalas!!!!!» Τιμήστε τον σαν φιλέλληνα
  αφού του αρνείστε την ελληνικότητα

  τι καθόμαστε ορέ! Να μαζέψουμε υπογραφές* για τον Σταύρακα τον Λαλα, αντί κατάρες και κρυφό – ευχολόγια,
  Να μαζέψουμε υπογραφές, να συναπαιτΊσουμε το δικαίωμα του μοναδικού Έλληνα που επάξια και πράγματι το δικαιούται όσο κανένας άλλος έλληνας .

  »Το πλή – ρω – σε και μάλιστα πανάκριβα, με την προσωπική του ελευθερία!»
  Πως μπορούν και του αρνούνται την ιθαγένεια;;;;; πως;;;; ποιοι;;;;; γιατί;;;;
  Πρέπει να μάθουμε… Είναι δυνατόν υπάλληλοι που ρέει στις φλέβες τους ελληνικό αίμα να του το αρνούνται;;;;

  Αδύνατον… Αδυνατώ να το πιστέψω! Κάτι άλλο πρέπει να συμβαίνει,…
  Εκτος…. εκτός και δεν υπάρχουν πλέον έλληνες… Εκτός κι αν χάθηκε η φυλή μας… Εκτός κι αν αποκοιμήθηκε……. Εκτός κι αν τα αεροραντίζοπλάνα
  Μας ψέκασαν απ άκρη σε άκρη αδράνεια….

  Πολλοί πήγαν φυλακή για τα προσωπικά τους ιδεώδη, που είναι αυτοί; που είναι οι πολιτικοί μας Μακρονήσου επιζώντες; οι Γυρίνοι, οι Αγαρηνοί; που είναι τα κόμματα η παπαρήγα κι ο καρατζαφέρης; ο γκόμενος του συνασπισμού; ο γιωργάκης με τις επιστολές… Ο Αντωνάκης με το φιλελεύθερο στυλάκι;;; η ντόρα με το cucci..

  Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σταύρακα, ένας μόνο δικαιούται το μπράβο σαν έλληνας πολίτικος και θα ήταν ατιμία κι ανηθικότητα να μην αποδοθούν τα εύσημα στον Κώστα; Καραμανλή που τον βοήθησε να επιστέψει στην πατρίδα του.

  πόσοι ‘εν καιρώ ειρήνης» πήγαν φυλακή για την πατρίδα τους και όχι για τα πολιτικά τους φρονήματα; ρωτάω πόσοι;;;;
  Και απαντώ μόνος πως από ότι ξέρω ένας μόνο »o Stiv lalas!!!!!»
  Οκ…. Τιμήστε τον σαν φιλέλληνα

  Και του αρνούνται την ιθαγένεια… Την πλήρωσε ρε γάμωτο, την πλήρωσε ακριβά.. »

  …. Οι μετανάστες την πληρώνουν με δυο το πολύ τρις μήνες δουλειά ο Σταύρος την πλήρωσε με μια 15ετια στις πιο σκληρές φυλακές

  Είμαι έλληνας μα ντρέπομαι για αυτό,
  Δεν δακρύζω.. Κλαίω, κλαίω σαν παιδί…
  Βιάζουν την μάνα μας Ελλάδα κάθε τρις και λίγο,
  Αρνούνται ιθαγένεια στα αδέλφι μας
  Κι αναρωτιέμαι γιατί; – γιατί; – γιατί..
  Μες στα αναφιλητά

  Η απάντηση μου μπορεί να εκληφθεί και σαν η πρώτη ψήφος ενός διαρκή αγώνα για τη δικαίωση όχι του Σταύρου, μα για τη δικαίωση της μητέρας Ελλάδας, .
  Πείτε του πως είμαστε υπερήφανοι που είναι αδελφός μας, δώστε του την αλληλεγγύη και την αγάπη μας, »από τα κόκαλα βγαλμένη των ελλήνων τα παιδιά!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: