Πολυεθνική Έρευνα: Οι αντιλήψεις του Δυτικού κόσμου για τους μετανάστες

Σε μία εποχή που η μετανάστευση αποτελεί ευρέως διαδεδομένο φαινόμενο σε όλο τον πλανήτη, οι περισσότερες χώρες του Δυτικού κόσμου την αντιμετωπίζουν ως πρόβλημα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν η Μ. Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Γαλλία, όπου το 40% των Γάλλων εκτιμούν ότι οι μετανάστες – λαθραίοι και μη- προκαλούν αύξηση της εγκληματικότητας, τη στιγμή που το 2009 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25%.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Transatlantic Trends: Immigration, η οποία συμπεριέλαβε τον Καναδά, τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ισπανία, η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο αρνητική απέναντι στους μετανάστες, αντιμετωπίζοντας το φαινόμενο της μετανάστευσης μάλλον σαν πρόβλημα παρά σαν ευκαιρία.

Το 2/3 των Βρετανών και περίπου το 50% των Ισπανών και των Αμερικανών συμμερίζονται αυτή την άποψη- αλλά ο Καναδάς αποτελεί εξαίρεση, καθώς μόνο το 27% θεωρεί πως οι μετανάστες είναι πρόβλημα.

Στο θέμα της ενσωμάτωσης στην κοινωνία, ποσοστά 54% και 59% σε Ισπανία και ΗΠΑ αντίστοιχα εκτιμούν ότι οι μετανάστες ενσωματώνονται ομαλά στην κοινωνία, ενώ στην περίπτωση του Καναδά την άποψη αυτή έχουν τα 2/3. Ωστόσο, στην Ολλανδία και την Ιταλία, μόνο το 36% θεωρεί ότι η ενσωμάτωση γίνεται σωστά. Σε Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%.

Όταν η «προσοχή» στράφηκε συγκεκριμένα στους μουσουλμάνους, οι αντιδράσεις του κοινού σε Ολλανδία και Ιταλία ήταν σε γενικές γραμμές ίδιες με τις γενικότερες αντιδράσεις προς τους μετανάστες- αλλά στις άλλες χώρες (πλην μίας) η εντύπωση είναι πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται πιο δύσκολα.

Στην Ισπανία, μόνο 2 στους 10 πιστεύουν πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται, ενώ στην Γερμανία την άποψη αυτή έχει το 1/4. Σε ΗΠΑ και Καναδά, το 45% πιστεύει πως οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται καλύτερα από ό,τι άλλοι μετανάστες. Στη Βρετανία, το 37% θεωρεί πως η ενσωμάτωση των μουσουλμάνων γίνεται ομαλά. Μόνο στη Γαλλία υπάρχει η εντύπωση ότι οι μουσουλμάνοι ενσωματώνονται καλύτερα στην κοινωνία σε σχέση με τους μετανάστες «συνολικά» (44% έναντι 45%).

Όσον αφορά το θέμα του πώς ακριβώς γίνεται σωστά η ενσωμάτωση, οι απόψεις ποικίλλουν: οι Γερμανοί πιστεύουν ότι η γλώσσα είναι «κλειδί», οι Ολλανδοί μιλούν για γλώσσα συν πολιτιστικές αξίες, ενώ οι Ιταλοί, οι Ισπανοί και οι Γάλλοι πιστεύουν ότι μεγαλύτερη σημασία έχει ο σεβασμός προς τους πολιτικούς θεσμούς και τους νόμους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι αντιλήψεις περί μετανάστευσης έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, καθώς έχει αυξηθεί ο φόβος για τον ανταγωνισμό από τους μετανάστες σχετικά με τις θέσεις εργασίας. Περισσότερο ανησυχούν οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, ενώ οι Ιταλοί βλέπουν τους μετανάστες πιο πολύ ως «βοηθητικούς/ συμπληρωματικούς» του ντόπιου εργατικού δυναμικού.

Στο πλαίσιο της έρευνας, την οποία διεξήγε το GMF των ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), μαζί με το Ίδρυμα Lynde and Harry Bradley (ΗΠΑ), την Compagnia di San Paolo (Ιταλία) και του Barrow Cadbury Trust of Britain, με την υποστήριξη του Fundacion BBVA (Ισπανία), ερωτήθηκαν 1.000 ενήλικες σε κάθε χώρα.

http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

Αναρτήθηκε στις ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ετικέτες: . 1 Comment »

Ένα Σχόλιο to “Πολυεθνική Έρευνα: Οι αντιλήψεις του Δυτικού κόσμου για τους μετανάστες”

  1. offshore banking Says:

    ………………………………………………..World War I will be remembered as one of the bloodiest wars in human history. Millions of soldiers died on both sides and whole generations of young men were wiped out. Armies were bogged down in impenetrable trenches resulting in thousands dying in futile assaults against fortified enemies. The war also introduced new and terrible … ……………..Posted by on Friday January 28 2011 at 12 01 amFiled under Tagged ………………………………………….. 10. Semion … ……………..Posted by on Friday January 14 2011 at 12 01 amFiled under Tagged ………………………………………….. ………………………………………………..Thomas Jefferson the third President of the United States of America was one of the most intriguing figures of his era. Writer of the Declaration of Independence he played a crucial role in early American history. As president he was involved with the Louisiana Purchase of 1803 and the Lewis and Clark Expedition. A man … ……………..Posted by on Tuesday July 27 2010 at 12 01 amFiled under Tagged …………………………………………..


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: