Αυξημένες οι πιθανότητες εύρεσης πετρελαίου στην Ελλάδα

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί πετρέλαιο στα ελληνικά χωρικά ύδατα αρκεί να εντατικοποιηθούν οι έρευνες δήλωσε ο επιστήμονας Κωνσταντίνος Νικολάου στα πλαίσια της εκδήλωσης «Έρευνες υδρογονανθράκων και προοπτικές παραγωγής στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον Γεωλόγο Πετρελαίων και Ενεργειακό Οικονομολόγο πιθανές περιοχές τοποθετούνται στη Δυτική Ελλάδα (Κέρκυρα, Λευκάδα, Πρέβεζα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκωλο, Ζάκυνθος, Ήπειρος, Ακαρνανία), τα Γρεβενά, τον Θερμαϊκό Κόλπο, το Θρακικό πέλαγος, τη Δυτική Θράκη και τη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων. Για το Αιγαίο πέλαγος τόνισε ότι υπάρχουν «υπολεκάνες» με ανάλογα συστήματα με εκείνα του Πρίνου.

Ωστόσο, κάθε πιθανή γεώτρηση θεωρείται εξαιρετικά δαπανηρή (100-150 εκατ. δολάρια) με χαμηλές πιθανότητες απόδοσης κέδρους (10%) γι αυτό και χρειάζεται η συνδρομή ισχυρών εταιρειών. Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε μήνυμα του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη, στο οποίο επεσήμανε ότι μετά από μια δεκαπενταετία αδράνειας η κυβέρνηση προχωρά στη δημιουργία Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων. Αρμοδιότητές του θα είναι η διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. «Χαράζουμε ξεκάθαρη πολιτική για αξιοποίηση του εθνικού πλούτου προς όφελος της εθνικής οικονομίας».

πηγή

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: