Haaretz: «Οι Μουσουλμάνοι και οι Εβραίοι ηγέτες να αντιμετωπίσουν από κοινού το ρατσισμό της Ευρώπης»

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων και Εβραίων ηγετών από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ανακοίνωσαν τα σχέδιά τους για μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων κατά την Ημέρα της Ευρώπης, η οποία θα λάβει χώρα το Μάιο.

Εξέχοντες Μουσουλμάνοι και Εβραίοι ηγέτες εξέφρασαν τη Δευτέρα τη βαθιά τους ανησυχία για την άνοδο των ακροδεξιών ξενοφοβικών και ρατσιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για να θέσουν τέρμα στα εξτρεμιστικά φαινόμενα που απειλούν «εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες». 

Τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής των Ευρωπαίων Μουσουλμάνων και Εβραίων ηγετών από το Βέλγιο, τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν τα σχέδια για μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων για την Ημέρα της Ευρώπης.

«Η ισλαμοφοβία, ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν πρέπει ποτέ να επιτραπεί να τύχουν οποιουδήποτε σεβασμού», ανέφεραν οι ηγέτες σε κοινή δήλωση.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να διαχωριστούμε, αλλά θα είμαστε ενωμένοι για την καταπολέμηση της μισαλλοδοξίας κατά των μουσουλμάνων, των Εβραίων και άλλων μειονοτήτων. Η επίθεση σε κάθε έναν από μας είναι μια επίθεση εναντίον όλων μας», πρόσθεσε η δήλωση.

Επικαλούμενοι μελέτες που δείχνουν ότι και ο αντισημιτισμός και η ισλαμοφοβία αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη, οι ηγέτες διαβεβαίωσαν ότι «οι Εβραίοι και οι μουσουλμάνοι είναι ίσοι συμμέτοχοι στην Ευρώπη, δεν είναι αναλώσιμοι επισκέπτες, και πρέπει να απολαμβάνουν επομένως τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους. Το να καθησυχάζεις εκείνους που σπείρουν τους σπόρους του μίσους και της διάσπασης δεν είναι μόνο ηθικά λάθος, αλλά θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη, αν επιτρέψουμε να συνεχιστεί. »

Ο πρόεδρος του FFEU (The Foundation for Ethnic Understanding) και Αντιπρόεδρος του WJC (World Jewish Congress), ραβίνος Marc Schneier, ο οποίος ήταν παρών στη συνάντηση, δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος του δηλητηρίου των εξτρεμιστικών και των λαϊκιστικών κομμάτων στρέφεται αυτές τις ημέρες σε βάρος των μουσουλμάνων, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλά από τα ακροδεξιά κόμματα , όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, έχουν ιστορία γεμάτη με τον αντισημιτισμό. Στις 9 Μαΐου, θα συγκεντρωθούμε στο Παρίσι και αλλού για να δηλώσουμε ότι η άνοδος τέτοιων κομμάτων σε όλη την Ευρώπη αποτελεί μια απειλή για τις δύο κοινότητές μας, καθώς και τις βασικές δημοκρατικές αξίες της πολυφωνίας και της ανοχής. Εάν η Ευρώπη θέλει να παραμείνει πιστή στις ηθικές και πνευματικές βάσεις της, πρέπει να αγκαλιάσει τους ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες, πολιτισμούς και τρόπους ζωής. Αν δεν το κάνει, όχι μόνο δεν θα αποτύχει ως έννοια, αλλά θα χάσει την ψυχή της».

HAARETZΤο είδαμε εδώ

Διευκρίνιση: Οι θέσεις και απόψεις των δημοσιευμάτων, δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα και τις δικές μας. Έχουμε την αποκλειστική ευθύνη όσων άρθρων φέρουν στο τέλος την υπογραφή “Geopolitics & Daily News”.

Αναρτήθηκε στις ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ετικέτες: , , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: