Μυστικές Υπηρεσίες Σκοπίων: Το Μεγάλο Παιχνίδι.

Συνέχεια της ανάλυσης: Μυστικές Υπηρεσίες Σκοπίων: Ο αόρατος πόλεμος Ρωσίας – Τουρκίας

Ένα μεγάλο, παγκόσμιο πρόβλημα, ωστόσο, θα προκύψει με ένα σχέδιο που προγραμματίζεται για την 15η Μαΐου, με τουρκική νηοπομπή  προς τη Γάζα, για βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους, που διοργανώνει το τουρκικό ίδρυμα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής βοήθειας. Στην πρώτη απόπειρα οι ισραηλινές δυνάμεις, επιτέθηκαν στο πλοίο ‘Μαβί Μαρμαρά’, που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια, σκοτώνοντας οκτώ ακτιβιστές, ενώ οι άλλοι συνελήφθησαν.

Τουρκική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, διοργανώνει τώρα πάλι μια συνοδεία και υπάρχει φόβος νέων επεισοδίων. Αυτό το οποίο σχετίζεται με την πΓΔΜ είναι ότι στη δεύτερη νηοπομπή, όπως και η πρώτη, αναμένεται να έχει πολίτες της χώρας μας. Υπενθυμίζουμε ότι  στην νηοπομπή του 2010 υπήρχαν και τρεις πολίτες από την πΓΔΜ, μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των Σκοπίων, ήταν ο πνευματικός ηγέτης των Σκοπιανών Βαχαμπιστών, Γιάσμιν Ρετζέπι.

Σύμφωνα με την ανάλυση των πληροφοριών, προέκυψε ότι οι δραστηριότητες των τουρκικών ΜΚΟ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια, ελέγχονται από το Συμβούλιο του κόμματος Δικαιοσύνης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και απλώνονται μέσω επενδύσεων σε υποδομές υπέρ των τουρκικών συμφερόντων σε όλο τον κόσμο.

Προσπαθούν να υλοποιήσουν το σχεδιασμό αυτό με έλεγχο των αεροδρομίων,  της παραχώρησης εθνικών οδών και λιμένων, με επενδύσεις σε τομείς ενέργειας, στον έλεγχο της ροής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τρίτες χώρες, τις πηγές ενέργειας όπως την γεωθερμική ενέργεια και την ηλιακή ενέργεια.

Το  γεγονός ότι ο ανάδοχος του αεροδρομίου των Σκοπίων και της Οχρίδας είναι η τουρκική TAV, είναι ένα πρόσθετο στοιχείο των στόχων τους.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των γιγαντιαίων οικονομικών επενδύσεων είναι συχνά σε στοχευόμενες περιοχές, που οργανώνονται από την Υπηρεσία Διεθνούς Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην Τουρκία και εν μέρει από την TIKA.

Πρόκειται για κυβερνητική υπηρεσία που έχει ως απώτερο στόχο τη σωστή στρατηγική προστασίας των μνημείων των περιοχών που στο παρελθόν είχε εξαπλωθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία και σε περιοχές του εξωτερικού στις οποίες ζουν Τούρκοι ή κατοικεί μουσουλμανικός πληθυσμός προσκείμενος στους Οθωμανούς.

Η σύγχρονη Τουρκία, αντί να χρησιμοποιεί τα όπλα, για να δημιουργήσει τη νέα-οθωμανική αυτοκρατορία, υπό την ηγεσία του ισλαμιστή Ερντογάν, έχουν θέσει σε ενέργεια το σχέδιο που ονομάζουν «γεω-πολιτισμός»/ «γεω-κουλτούρα», δηλαδή επενδύουν  σε εδάφη ή χώρες που βρίσκονται ήδη έτοιμα να τους υποδεχθούν.

Λόγω της πιθανότητας εξάπλωσης του ισλαμικού ριζοσπαστισμού, οι σκοπιανές μυστικές υπηρεσίες, έχουν εντοπίσει ότι η εισβολή των τουρκικών εταιρειών έχει γίνει ανησυχητική. 

Η TIKA επενδύει σε υποδομές, εκπαίδευση, τζαμιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η ΤΙΚΑ έχει εισέλθει στα Σκόπια μέσω διαφόρων προγραμμάτων, κυρίως στο δυτικό μέρος της χώρας, στο Δήμο Μπογκόβινιε, στον οποίο υπάρχουν περίπου 8.000 άτομα τουρκικής ιθαγένειας, αλλά και στο Στιπ και στο Μοναστήρι (Μπίτολα). Η κρατική υπηρεσία της Τουρκίας, σε αυτόν τον δήμο, έχει επενδύσει στην κατασκευή της ύδρευσης της αποχέτευσης, των υποδομών και στο έργο του βιολογικού καθαρισμού.

Πολύ σοβαρή εξάλλου είναι η επιρροή της Τουρκίας στην πΓΔΜ, μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Όπως γνωρίζετε το κολλέγιο «Yaya Kemal» εδώ και οκτώ χρόνια εργάζεται επιτυχώς στη χώρα και τα σχολεία τους είναι στα προάστια των Σκοπίων, Μπούτελ, επίσης στην Στρούγκα και στην Μπογκόβινιε, μέρη όπου βιώνουν Τούρκοι και μουσουλμανικός πληθυσμός.

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, οι εντόπιοι μελετούν την τουρκική γλώσσα, τον πολιτισμό κλπ. Δημιουργείται, δηλαδή, μια κατηγορία ανθρώπων που αποδέχεται την τουρκική πολιτική και την τουρκική κουλτούρα με στοιχεία τη γλώσσα και τον μουσουλμανισμό.

 Πάρα πολύ ενδεικτική είναι η περίπτωση της ίδρυσης Διεθνούς Πανεπιστημίου των Βαλκανίων από την Τουρκία στα Σκόπια και στο Καλέ.

Αρκεί να φανταστεί κανείς ότι αυτό το θεσμικό όργανο, στην καρδιά της πρωτεύουσας της πΓΔΜ κατευθύνει διάσπαρτες μελέτες στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και στους υπόλοιπους γείτονές μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας (αναφέρει η πηγή) οι σκοπιανές αρχές έχουν αρχίσει να αναζητούν τουρκικές διασυνδέσεις αυτού του πανεπιστημίου με εκπροσώπους από την κυβέρνηση της Άγκυρας, τους χρηματοδότες τους και την αναπόφευκτη σχέση τους με τις ΜΚΟ που σχετίζονται με την τουρκική οργάνωση «Δικαιώματα του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αναζητούνται συνδέσεις με κάποιον Μετίβ Τσελίλ, στην Τουρκία καθώς και τα ενδιαφέροντα του Μπεχουντζιντίν Σεχάμπι, διευθυντή του Εθνικού Κέντρου των Σκοπίων που είναι στο διοικητικό συμβούλιο των εκπροσώπων του τουρκικού ιδρύματος του πανεπιστημίου καθώς το Κέντρο αυτό αποτελεί τη ναυαρχίδα της αποκατάστασης πολλών τζαμιών στην πΓΔΜ.

Οι Σκοπιανές αρχές εξεπλάγησαν ότι απεστάλησαν 80 μαθητές από την Τουρκία, στα πλαίσια της κατάρτισης για την ισλαμική εκπαίδευση της θεολογικής σχολής του Στίπ. Ενώ είναι σαφές ότι το επίκεντρο των Τούρκων στην πΓΔΜ είναι το Μοναστήρι, όπου εκεί εκπαιδεύτηκε ο πατέρας του έθνους τους, Κεμάλ Ατατούρκ.

Το ‘Μεγάλο Παιχνίδι’ της Τουρκίας και της Ρωσίας αναδύουν ερωτήματα στα Βαλκάνια.

Οι Ρώσοι προσπαθούν να εδραιώσουν  ‘οικονομικές’ βάσεις  στη Σερβία και τη Βουλγαρία και η Τουρκία να περάσει από τη Βοσνία και την Αλβανία, όπου στην τελευταία διαθέτει, ήδη, ως σημείο πρόσβασης στο Ιόνιο πέλαγος, το λιμάνι του Δυρραχίου.

Η πΓΔΜ αποτελεί ένα στρατηγικό σταυροδρόμι σε αυτές τις ‘μάχες’ και έχει ενταχθεί  στη σφαίρα του ενδιαφέροντος των δυνάμεων αυτών.

Τα κράτη αυτά διαμορφώνονται με βάση τις διεθνείς εταιρείες τους, πραγματοποιώντας  κέρδη και επιρροές σε χώρες στις οποίες κατέχουν βασικούς πόρους – πετρέλαιο, φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια, ορυκτό πλούτο-  και με τον έλεγχο των τιμών έχουν τη δυνατότητα ελέγχου και της συμπεριφοράς του κράτους.

Έπεται το τελευταίο τμήμα της ανάλυσης αυτής.

Βαλκανικό Περισκόπιο – Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος  Ἐχέδωρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: