Armenian Times: «Θα επιτεθεί τελικά η Τουρκία στα αεροπλάνα του Στεπανακέρτ;»

Το αεροδρόμιο του Στεπανακέρτ, βρίσκεται στον Αρμενικό θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και έγινε και η αιτία να προκληθεί πόλεμος μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζαν στο Νότιο Καύκασο.

Αρχές του τρέχοντος έτους η Αρμενία δήλωσε πως το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει μόλις ολοκληρωθούν τα έργα ανακαίνισης που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πριν 20 περίπου ημέρες το Αζερμπαϊτζαν απείλησε ανοιχτά την Αρμενία με κατάρριψη …πολιτικών αεροσκαφών που θα πετούν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ!

Η Αρμενία τότε απάντησε πως παρά τις απειλές των Αζέρων, το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ θα ξανά λειτουργήσει κανονικά.

Σε σημερινό της δημοσίευμα οι Armenian Times (ΕΔΩ) δημοσιεύουν πως τα έργα περίπου ολοκληρώθηκαν και πως το αεροδρόμιο θα ξανά λειτουργήσει αρχές Μαίου του 2011.

Ωστόσο, το θέμα περιπλέχτηκε ακόμη περισσότερο όταν οι Armenian Times (ΕΔΩ), στις 30 Μαρτίου δημοσίευσαν πως εκτός του Αζερμπαϊτζαν και η Τουρκία απείλησε την Αρμενία με κατάρριψη πολιτικών αεροσκαφών στη περίπτωση που επαναλειτουργήσει το αεροδρόμιο Στεπανακέρτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η απειλή της Τουρκίας διατυπώθηκε μέσω του Πρέσβη της στο Αζερμπαϊτζαν, Hulusi Kilic, ενώ η πηγή πληροφόρησης προερχόταν από το Azerbaijani Press Agency.

Στην όλη υπόθεση εμπλέκεται και η Μόσχα που αφενός επιθυμεί να τηρήσει τις συμφωνίες με την Αρμενία που περιλαμβάνουν και τη στάθμευση ρωσικών δυνάμεων στο έδαφος της, και αφετέρου να μη δυσαρεστήσει το Αζερμπαϊτζάν με το οποίο έχει βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις, με έμφαση κυρίως στον ενεργειακό τομέα.

Geopolitics & Daily News

Ένα Σχόλιο to “Armenian Times: «Θα επιτεθεί τελικά η Τουρκία στα αεροπλάνα του Στεπανακέρτ;»”

 1. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  1ον Η Τουρκία απειλεί.
  Δεν θα επιτεθεί μόνη της με μοναδικούς συμμάχους τους Αζέρους, δίχως την έξωθεν πολιτική υποστήριξη των ΗΠΑ, η οποία, και να ήθελε, αυτή τη στιγμή δεν είναι διατεθειμένη να της τη δώσει εξαιτίας των «ηγετικών» ανοιγμάτων της κυβέρνησης Ερντογάν προς το Ισλάμ, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή φαίνεται να μην επιθυμεί την όξυνση των σχέσεών της με τη Ρωσία, η οποία σήμερα δεν θα έμενε απαθής σε επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Αρμενίας, χώρας, στην οποία προσβλέπει άσκηση της δικής της επιρροής.
  2ον Απειλεί δεν θα επιτεθεί, ανοίγοντας και άλλο πεδίο αντιθέσεών της με την ΕΕ.
  3ον Η Γενοκτονία των Αρμενίων, νωπή ακόμα στη συλλογική μνήμη (συνεχίζουν κράτη να καταγγέλλουν την Τουρκία) δεν διευκολύνει την τουρκική επιχειρηματολογία σε πιθανή επίθεσή της εναντίον της Αρμενίας.
  Δίχως να θέλουμε να υποτιμήσουμε τις επιθετικές προθέσεις της Τουρκίας και στην περιοχή του Καυκάσου, εκτιμούμε ότι δεν βρίσκεται σήμερα σε τέτοια θέση ισχύος, ώστε να είναι ικανή να τις υλοποιήσει.
  Ήδη κινδυνεύει η θέση της στη νοτιοανατολική μεσόγειο, στο βαθμό που η περιοχή αποκτά και άλλους μνηστήρες που εισβάλλουν στην περιοχή με… άλλα μέσα από τις απειλές, τα casus belli και τις γκρίζες ζώνες.
  Σε αυτά τα πλαίσια των τουρκικών παιγνίων, το θέμα για την Ελλάδα είναι να ασκεί, επιτέλους, θαρραλέες πολιτικές νέων συμμαχιών που να υπερασπίζονται την εθνική της κυριαρχία και να μην την αιμορραγούν οικονομικά.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: