Απάντηση του κου Μιχάλη Τρεμόπουλου σε ανάρτηση μας.

Τη πιο κάτω διάψευση μου την έστειλε με ηλεκτρονικό μήνυμα ο κος Τρεμόπουλος και την αναρτώ ως οφείλω. Αφορά αναδημοσίευση που έκανα σχετικά με το γνωστό εθνικό θέμα.

Σχετική ανάρτηση: Канал 5: Μιχάλης Τρεμόπουλος-Ο μοναδικός Έλληνας ευρωβουλευτής που ψήφισε υπέρ των Σκοπίων! 

Κύριοι/ες

Στο blog σας είναι ανηρτημένη μια είδηση που με αφορά αλλά δεν παρουσιάζεται καθόλου με αντικειμενικό τρόπο.

Η ενημέρωση έχει σίγουρα πρόβλημα, όταν έρχεται μόνο μέσω Σκοπίων και βασίζεται στα συνήθη συκοφαντικά ψεύδη, τα οποία γίνονται άμεσα αντιληπτά σε κάθε αμερόληπτο πολίτη: Αν μιλώ π.χ. για λύση σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, αποκλείεται να έχω μιλήσει στην ίδια συνέντευξη για ένταξη «χωρίς καμία αλλαγή στη γλώσσα, στην ονομασία της χώρας κλπ», όπως αναφέρει η ανάρτηση στο blog σας.

Κατ’ αρχήν, η συνέντευξη στο «κανάλι 5» των Σκοπίων έγινε με αφορμή συνέντευξη Τύπου ενάντια στο σχεδιαζόμενο πυρηνικό εργοστάσιο στη FYROM. Τα αποσπάσματα, όμως, που διάλεξε να παίξει το κανάλι δεν είχαν καμιά σχέση με το κύριο θέμα (http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=37&eventId=73601).

Επιπλέον, η πλήρης απομαγνητοφώνηση στα ελληνικά, για να κρίνει ο καθένας όσα πραγματικά περιλάμβανε η συνέντευξη, είναι η εξής:

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι στην Ελλάδα είναι εναντίον ολων των εθνικισμών από όπου και αν προέρχονται αυτοί. Εμείς πιστεύουμε στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού αλλά και στην αρχή της καλής γειτονίας και υπο αυτή την έννοια πιστεύουμε οτι πρεπει να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση (…).

Η κοινή γνώμη  στην Ελλάδα έχει περάσει από δύσκολες φάσεις, δεν είναι τώρα έτσι, νομίζω οτι τώρα υπάρχει πιο καλό  κλίμα, και τώρα μπορεί να γίνη πιο χαλαρή σηζήτηση και να βρεθεί λύση για το προβλημα καλύτερα τωρα από οότι νωρίτερα.

Εμείς υποστηρίζουμε αξίες που είναι αποδεκτές από όλον τον κόσμο και υπό αυτή την έννοια εμεις ψηφίσαμε το ψήφισμα στο ευρωκοινοβούλιο γιατί πιστεύουμε πως θα βοηθήσει προς την κατεύθυνση της ένταξης της χώρας σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια». 

Οι Πράσινοι στο ΕΚ υπερψήφισαν όντως τη φετινή Έκθεση Προόδου για την ευρωπαϊκή προοπτική της FYROM Ποια είναι, όμως, ολόκληρη η εικόνα; 

1. Τη συγκεκριμένη Έκθεση Προόδου υπερψήφισαν 540 ευρωβουλευτές, με μόνο 44 κατά και 44 αποχές. Η Έκθεση αναφέρει ότι «bilateral issues need to be resolved by the parties concerned in a good neighbourly spirit», καλεί την Ευρ. Ένωση να «start developing a generally applicable arbitration mechanism aimed at solving bilateral issues between enlargement countries, between Member States and enlargement countries», ένα στοιχείο που μπορεί να αποτελέσει πρώτο βήμα και για επίλυση των ζητημάτων του Αιγαίου με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Εκφράζει, τέλος, την ανησυχία του ευρωκοινοβουλίου για «use of historical arguments in the current debate, including the phenomenon of so-called ‘antiquisation’, which threatens to increase tensions with neighbour countries and create new internal divisions», καταδικάζοντας ρητά την πολιτική του Γκρουέφσκι να συνδέει τη βασική εθνότητα της χώρας του με τους αρχαίους Μακεδόνες. Στις ψηφοφορίες για τις τροπολογίες αφαιρέθηκαν, επιπλέον, οι αναφορές σε «μακεδονική κυβέρνηση» και «μακεδονικές αρχές», εξομαλύνθηκαν τα σημεία που θα μπορούσαν να εκληφθούν ως έμμεση δικαίωση του κ. Γκρουέφσκι στη διαμάχη του με την αντιπολίτευση και προστέθηκε η επισήμανση ότι η επίλυση του ονόματος είναι σημαντική.

2.  Η φετινή Έκθεση, ίσως και για εξισορρόπηση της έντονης κριτικής που κάνει στις διάφορες επιδόσεις της FYROM, έχει και ένα σοβαρό προβληματικό σημείο: Ζητάει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις να αρχίσουν «αμέσως», κάτι που δε βοηθάει στην επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων. Στην περσινή Έκθεση Προόδου της FYROM το αντίστοιχο πρόβλημα είχε διορθωθεί με τροπολογία της κ. Γιαννάκου, τροπολογία που είχα κι εγώ υποστηρίξει δημόσια, παρά τις διαφορές μου με την πολιτική της Ν.Δ. Εφέτος, όμως, τέτοια τροπολογία δεν υπήρχε κατατεθειμένη και η απουσία της στερούσε τη δυνατότητα να δοθεί η συγκεκριμένη μάχη στην Ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου.    

3.  Για πρώτη φορά οι Πράσινοι σε όλες τις τροπολογίες ψήφισαν ό,τι και οι Έλληνες ευρωβουλευτές. Την επιλογή αυτή είχα εισηγηθεί με προσωπική μου παρέμβαση στη συνεδρίαση των Πράσινων ευρωβουλευτών πριν την ψηφοφορία, και έγινε δεκτή από όλους. Καταλυτικό ήταν το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Γκρουέφσκι εφαρμόζει μια επικίνδυνη εθνικιστική πολιτική που δεν πρέπει να ανταμειφθεί, ενόψει μάλιστα των επικείμενων εκλογών στη FYROM, ούτε από το ευρωκοινοβούλιο ούτε από τους Πράσινους. Με ενδιαφέρον αντιμετώπισαν οι Πράσινοι και την τοποθέτησή μου να δοθεί  πίστωση χρόνου στις διαπραγματεύσεις για το όνομα, διορθωτική τροπολογία, όμως, για ψήφιση δεν υπήρχε ούτε μπορούσε πια να κατατεθεί. 

4.  Για ποιο λόγο δεν είχε κατατεθεί τέτοια τροπολογία; Λογικότερη εξήγηση είναι ότι οι Έλληνες ευρωβουλευτές που χειρίζονταν το ζήτημα, δε μπόρεσαν να πείσουν κανέναν από τους εισηγητές των πολιτικών ομάδων (στην ολομέλεια, τροπολογίες μπορούν να κατατεθούν μόνο αν τις συνυπογράφει κάποιος από τους εισηγητές).   

Αν όντως συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε υπάρχει σοβαρό πολιτικό θέμα: ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Συμμαχία, αδυνατούν να πείσουν τις πολιτικές τους ομάδες για κάτι που οι ίδιοι προβάλλουν ως θέμα «ύψιστης εθνικής σημασίας». Είτε έχουμε, λοιπόν, ανικανότητα όλου του πολιτικού συστήματος, είτε εξωτερική πολιτική με σοβαρές αδυναμίες, είτε και τα δύο. 

5. Σε καιρούς οικολογικής κρίσης, όπου το περιβάλλον δε γνωρίζει σύνορα, οι άμεσοι γείτονες κάθε χώρας είναι και αναγκαστικοί συνεργάτες. Αν ένα πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργήσει λίγο πάνω από τα σύνορά μας, η Θεσσαλονίκη θα κινδυνεύει πολύ περισσότερο από τη ραδιενέργεια, παρά από οποιοδήποτε όνομα οποιασδήποτε χώρας. Την Παρασκευή ήμουν ο ίδιος στα Σκόπια, ομιλητής σε συνέντευξη Τύπου όπου αποκαλύφθηκαν στοιχεία για συμφωνίες της κυβέρνησης Γκρουέφσκι με το πυρηνικό λόμπι. Είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι, οι άνθρωποι που αγωνίζονται εκεί κατά των πυρηνικών, αγωνίζονται τελικά και για τη δική μας ασφάλεια, όσο αγεφύρωτο κι αν θεωρούν κάποιοι το χάσμα που άνοιξε η σύγκρουση των εθνικισμών. Δεν έχουμε, λοιπόν, την πολυτέλεια να μείνουμε αδιάφοροι στη μάχη των αντιπυρηνικών κινημάτων να πείσουν πρώτα την κοινωνία της δικής τους χώρας: για τέτοια θέματα χρειαζόμαστε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινωνιών και τις χρειαζόμαστε τώρα.

6. Στη διαμάχη για το όνομα, Μακεδονία είναι πρώτα από όλα η Κορώνεια που χάνεται, η Φλώρινα που έμεινε χωρίς τρένο, η Κοζάνη και η Πτολεμαΐδα που δηλητηριάζονται από το λιγνίτη, οι Θεσσαλονικείς που ψάχνουν από χρόνια στην Αθήνα για δουλειά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι διαπιστώνουμε ότι κάθε εθνικισμός κάνει πρώτα από όλα κακό στη δική του χώρα και θεωρούμε θεμιτή και δίκαιη μια λύση σύνθετης ονομασίας, όπως αυτή που προτείνουν όλα σχεδόν τα υπόλοιπα κόμματα. Το κρίσιμο είναι, η όποια λύση να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μέτρων αμοιβαίας οικοδόμησης εμπιστοσύνης. 

7. Στο ίδιο πλαίσιο βλέπουμε και την ενταξιακή προοπτική της FYROM: η Ελλάδα πρέπει να σταθμίσει προσεκτικά τόσο το ενδιαφέρον για το όνομα όσο και το συμφέρον κάθε ευρωπαϊκής χώρας να προωθεί την ένταξη των άμεσων γειτόνων της. Πρόκειται για το ίδιο συμφέρον που υπαγόρευσε στη Γαλλία να προωθήσει παλιότερα την ένταξη της Ισπανίας, στη Γερμανία την ένταξη της Πολωνίας και της Τσεχίας, στη Σουηδία την ένταξη της Εσθονίας και της Λετονίας. Πρόσφατα, μάλιστα, η Σλοβενία χρησιμοποίησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κροατίας για να εξασφαλίσει ευνοϊκή επίλυση στη μεταξύ τους εδαφική διαφορά. 

8. Με τα δεδομένα αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίναμε ότι τα ευρύτερα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας μας, υπαγόρευαν να διαφοροποιηθούμε από τα άλλα ελληνικά κόμματα και να υπερψηφίσουμε υπό όρους την Έκθεση. Οι όροι αυτοί εκπληρώθηκαν με την αίσια έκβαση των ψηφοφοριών για τις τροπολογίες και με το θετικό άνοιγμα των Πράσινων. Είναι σίγουρο ότι οι ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων, που πρότειναν τροπολογίες τις οποίες οι ομάδες τους δέχτηκαν αλλά τελικά δεν ψήφισαν την Έκθεση, θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας. Αυτή είναι συχνά και μια βασική αιτία που η ελληνική πλευρά δεν λαμβάνεται υπόψη. 

9. Για αυτούς που ξαναζεσταίνουν τις παλιές κατηγορίες ότι «ο Τρεμόπουλος είναι μειοδότης», υπάρχει κάτι ενδιαφέρον: Με επιστολή του στις 6 Απριλίου προς το προεδρείο της ομάδας των Πράσινων, ο πρόεδρος του κόμματος «Ουράνιο Τόξο» καταγγέλλει σε οξύτατους τόνους την παρέμβασή μου προς την ομάδα για την Έκθεση Προόδου της FYROM και ζητάει τη… διαγραφή μου ως «δήθεν Πράσινου» και ως «ρατσιστή κατά των Μακεδόνων». H επιστολή του στο αγγλικό πρωτότυπο αναρτήθηκε στο www.oikologoiprasinoi.eu, για να γίνει αντιληπτό ότι οι εθνικιστές όλων των πλευρών καταλήγουν να συναντώνται, έστω και άθελά τους. Εμείς τη χώρα μας την αγαπάμε ως πολίτες και όχι ως οπαδοί.

10. Αν δουλειά των Ελλήνων ευρωβουλευτών είναι να απομονωνόμαστε όλοι μαζί απέναντι σε συντριπτικές «εχθρικές» πλειοψηφίες, ευχαρίστως να παραδεχθώ ότι δεν τα πήγα καλά στη δική μου δουλειά. Αν όμως η αποστολή μας είναι άλλη, θα είχε ενδιαφέρον να (ανα)ρωτηθούν οι υπόλοιποι Έλληνες ευρωβουλευτές για ποιους λόγους αποτέλεσαν μια τραγική μειοψηφία.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ευρωβουλευτής των Οικολόγων πράσινων

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Fwd: EFA-RAINBOW

filipov@otenet.gr

To: TREMOPOULOS Michail

Begin forwarded message:

From: filipov@otenet.gr

Date: April 6, 2011 7:26:40 PM EEST

To: daniel.cohn-bendit-assistant@europarl.europa.eu

Subject: EFA-RAINBOW

Dear Cohn-Bendit,

We are writing to you in relation to a most disgraceful email sent by the so-called “Green” MEP from Greece, Michail Tremopoulos to the EFA/Greens group in relation to amendments to the Progress Report on the Republic of Macedonia currently before the European Parliament.

In that email, Mr Tremopoulos has outrageously claimed that “In paragraphs 24 and 25 using the terms Macedonia and Macedonian in the AFET text, pre-empties the talks about the name issue and bypasses the official EU recognition status. If passed in the final text, it would just be a «bonus» to the nationalist government to demonstrate international support ahead of the early national election already decided.”

I think it is time that we, the members of the Macedonian minority in Greece CLARIFY a few issues for Mr Tremopoulos and the EFA/Greens group in general:

1.      The use of the terms “Macedonia” and “Macedonian” do not in any way “pre-empt” any discussions that are taking place about the so-called name issue. In fact the inclusion of the terms rejects the racist agenda of the Greek state in denying the Republic of Macedonia and the Macedonian people the right to self-identification.

2.      The claim by Mr Tremopoulos that the inclusion of the term “Macedonian” in the report would “just be a «bonus» to the nationalist government to demonstrate international support ahead of the early national election” is simply absurd. According to this ‘logic’ the EU should never mention the name of any country, people or language because it might “assist” a “nationalist” party. Let us be clear, this is simply a futile attempt by Mr Tremopoulos to use upcoming elections in the Republic of Macedonia as a cover for his racist agenda. If there were no elections in Macedonia, he would still oppose the use of the term “Macedonian”.

3.      References in the report to the Macedonian language not as Macedonian, but as the “state language”, “official language” and “local language” are undignified. Moreover it demonstrates a double-standard as this is not a practice for Progress Reports in relation to other countries such as Serbia, Croatia, Albania and Turkey.

4.      To oppose the use of the terms “Macedonian language” and “Macedonian citizens” is fundamentally incompatible with the basic principles of the European Union. Article 2 of the Treaty on the European Union begins by declaring that, “The Union is founded on the values of respect for human dignity, freedom, democracy, equality, the rule of law and respect for human rights…”, while Article 3 (ex Article 2 TEU) of the same treaty commits the EU to “respect its rich cultural and linguistic diversity”. In addition, Article 4 of the same Treaty requires the Union to “respect the equality of Member States before the Treaties as well as their national identities, inherent in their fundamental structures, political and constitutional…”

5.      The correct term for the official language of the Republic of Macedonia is Macedonian. This language is spoken not only by the citizens of the Republic of Macedonia but also by many persons in the neighbouring countries and in other parts of the world. The recognition of this language as Macedonian has a long standing tradition in the linguistic and wider-academic community, and indeed by international organisations such as the United Nations.

6.      The European Greens have officially committed themselves to opposing such human rights breeches. At the European Green Party’s 10th Council Meeting held on 29 March 2009 in Brussels, the party adopted a policy entitled “Protecting and promoting human rights” in which it committed the Greens to “to take any legal steps necessary to challenge decisions that might violate human rights.” The European Greens might like to apply this principle and oppose and reject any attempts to replace the term Macedonian in reports on the Republic of Macedonia.

Also, we must say that we are honestly not surprised by Mr Tremopoulos’ views. They are no different to the other parties in Greece (from the extreme left to the very extreme right) the position is the same. While many had hoped that Mr Tremopoulos and the Greens would provide a much need breath of fresh air, regrettably his views are no different to the racist views that currently prevail in every major party in Greece. In fact in any truly democratic society, his views would belong to the extreme right and should therefore be condemned!

Moreover, Mr Tremopoulos’ views are incompatible with EFA/Greens principles and his membership of the group must be reviewed. He should be held to account for his flawed and fundamentally undemocratic views and it is incumbent upon the group to demand an explanation from him.

Finally, we urge the EFA/Greens group to defend the position that the terms Macedonia and Macedonian for the Macedonian language, Macedonian citizens etc must remain in the text before the European Parliament.

Yours sincerely,

Pavlos Filipov Voskopoulos

European Free Alliance – Rainbow, the political party of the Macedonian minority in Greece

Η μετάφραση της επιστολής Βοσκόπουλου:

Αγαπητέ cohn-Bendit, 

Σας γράφουμε σχετικά με ένα ατιμωτικό ηλεκτρονικό μήνυμα που στάλθηκε από τον αποκαλούμενο «πράσινο» ευρωβουλευτή από την Ελλάδα, Μιχαήλ Τρεμόπουλο στην ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων και που αναφέρεται σε τροποποιήσεις στην έκθεση προόδου σχετικά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας που συζητείται αυτήν την περίοδο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε εκείνο το ηλεκτρονικό μήνυμα, ο κ. Τρεμόπουλος εξωφρενικά έχει υποστηρίξει ότι «στις παραγράφους 24 και 25 που χρησιμοποιούν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας στο κείμενο AFET, προκαταλαμβάνει τις συζητήσεις για το ζήτημα της ονομασίας και παρακάμπτει την επίσημη θέση αναγνώρισης της ΕΕ. Εάν ενταχθεί στο τελικό κείμενο, θα είναι ακριβώς ένα » bonus» στην εθνικιστική κυβέρνηση για να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη μπροστά από τις πρόωρες εθνικές εκλογές που αποφασίστηκαν ήδη.» 

Σκέφτομαι ότι είναι καιρός, τα μέλη της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα να ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΟΥΜΕ μερικά ζητήματα στον κ. Τρεμόπουλο και την ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων γενικά: 

1. Η χρήση των όρων «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» με κανένα τρόπο «δεν προκαταλαμβάνουν» οποιεσδήποτε συζητήσεις που πραγματοποιούνται για το αποκαλούμενο ζήτημα της ονομασίας. Στην πραγματικότητα η χρήση των όρων καταρρίπτει τη ρατσιστική ατζέντα του ελληνικού κράτους στην άρνηση του δικαιώματος στον αυτοπροσδιορισμό για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και των Μακεδόνων . 

2. Η αξίωση από τον κ. Τρεμόπουλο ότι η αναφορά του όρου «Μακεδόνας» στην έκθεση «θα ήταν ακριβώς ένα » bonus» στην εθνικιστική κυβέρνηση για να καταδείξει τη διεθνή υποστήριξη ενώπιον των πρόωρων εθνικών εκλογών» είναι απλά παράλογη. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, η ΕΕ δεν πρέπει ποτέ να αναφέρει το όνομα οποιασδήποτε χώρας, ανθρώπων ή γλώσσας επειδή «θα βοηθήσει» ένα εθνικιστικό κόμμα. Ας είμαστε σαφείς, αυτή είναι απλά μια ανώφελη προσπάθεια από τον κ. Τρεμόπουλο να χρησιμοποιηθούν οι επερχόμενες εκλογές στη Δημοκρατία της Μακεδονίας ως κάλυψη για τη ρατσιστική επιχειρηματολογία του. Εάν δεν υπήρχαν εθνικές εκλογές στη Μακεδονία, θα αντιτασσόταν ακόμα στη χρήση του όρου «Μακεδόνας». 

3. Οι αναφορές στην έκθεση στη μακεδονική γλώσσα όχι ως μακεδονικά, αλλά ως «η κρατική γλώσσα», «η επίσημη γλώσσα» και η «η τοπική γλώσσα» είναι ανέντιμες. Επιπλέον καταδεικνύουν εφαρμογή δύο μέτρων και σταθμών, δεδομένου ότι αυτή δεν είναι μια πρακτική για τις εκθέσεις προόδου σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Σερβία, η Κροατία, η Αλβανία και η Τουρκία. 

4. Το να αρνείσαι τη χρήση των όρων η«μακεδονική γλώσσα» και οι «μακεδόνες πολίτες» είναι πλήρως ασυμβίβαστο με τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει με τη δήλωση ότι, «η Ένωση ιδρύεται στις τιμές του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού για τα ανθρώπινα δικαιώματα…», ενώ το άρθρο 3 (πρώην άρθρο 2 ΣΕΕ) της ίδιας συνθήκης δεσμεύει την ΕΕ «να σεβαστεί την πλούσια πολιτιστική και γλωσσική ποικιλομορφία του». Επιπλέον, το άρθρο 4 της ίδιας Συνθήκης απαιτεί από την Ένωση «να σεβαστεί την ισότητα των κρατών μελών ενώπιον των Συνθηκών καθώς επίσης και των εθνικών ταυτοτήτων τους, των θεμελιωδών δομών τους, πολιτική και συνταγματική…» 

5. Ο σωστός όρος για τη επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Μακεδονίας είναι μακεδονικά. Αυτή η γλώσσα μιλιέται όχι μόνο από τους πολίτες της Δημοκρατίας της Μακεδονίας αλλά και από πολλά πρόσωπα στις γειτονικές χώρες και σε άλλα μέρη του κόσμου. Η αναγνώριση αυτής της γλώσσας ως Μακεδονική έχει μια από μακρού υφιστάμενη παράδοση στη γλωσσική και ευρύτερη ακαδημαϊκή κοινότητα, και βεβαίως από τους διεθνείς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη. 

6. Τα ευρωπαϊκά πράσινα έχουν επίσημα δεσμευθεί να αντιταχθούν σε τέτοιες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στη 10η συνεδρίαση του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος που πραγματοποιήθηκε στις 29 Μαρτίου 2009 στις Βρυξέλλες, το κόμμα υιοθέτησε μια διακήρυξη που τιτλοφορήθηκε «προστασία και προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων» στην οποία δέσμευσε τα πράσινα κόμματα «να λάβουν οποιαδήποτε νομικά μέτρα απαραίτητα προκειμένου να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις που θα παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.» Τα ευρωπαϊκά πράσινα κόμματα ας εφαρμόσουν αυτήν την αρχή και ας αντισταθούν και απορρίψουν οποιεσδήποτε προσπάθειες να αντικατασταθεί ο όρος Μακεδόνας στις εκθέσεις σχετικά με τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Επίσης, πρέπει να πούμε ότι ειλικρινά δεν εκπλησσόμαστε από τις απόψεις του κ. Τρεμόπουλου. Δεν διαφέρουν από τα άλλα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα (από την άκρα αριστερά μέχρι την άκρα δεξιά) η θέση είναι η ίδια. Ενώ πολλοί είχαν ελπίσει ότι ο κ. Τρεμόπουλος και οι Πράσινοι θα παρείχαν μια πολύ απαραίτητη ανάσα καθαρού αέρα, δυστυχώς οι απόψεις του δεν διαφέρουν καθόλου από τις ρατσιστικές απόψεις που επικρατούν αυτήν την περίοδο σε κάθε μεγάλο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, σε οποιαδήποτε αληθινά δημοκρατική κοινωνία, οι απόψεις του θα άνηκαν στην άκρα δεξιά και πρέπει επομένως να καταδικαστούν! 

Επιπλέον, οι απόψεις του κ. Τρεμόπουλου είναι ασυμβίβαστες με τις αρχές των Πράσινων και η ιδιότητα μέλους του στην ομάδα πρέπει να αναθεωρηθεί. Πρέπει να απολογηθεί για τις αντιδημοκρατικές απόψεις του και είναι επιβεβλημένο η ομάδα των Πράσινων να ζητήσει εξηγήσεις από αυτόν

Τέλος, καλούμε την ομάδα των Πράσινων να υπερασπιστεί τη θέση ότι οι όροι Μακεδονία και Μακεδονικά για τη μακεδονική γλώσσα, οι μακεδόνες πολίτες κ.λπ. πρέπει να παραμείνουν στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Με τιμή,

Παύλος Φιλίπποφ Βοσκόπουλος 

Ευρωπαϊκή ελεύθερη συμμαχία – ουράνιο τόξο, το πολιτικό κόμμα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα.

4 Σχόλια to “Απάντηση του κου Μιχάλη Τρεμόπουλου σε ανάρτηση μας.”

 1. Byzantinos Says:

  O Kyrios Tremof oti kai na leei kserei oti exei esfalei. Oi diloseis tou sto parelthon einai adiapseuptes oso afora tin logiki tou gia to thema tis Makedonias. Sta Filoskopiana synedria ton Slavon itane apo tous protous pou elege gia Kritikous kai pelloponisious grafiades enantion ton slavon tis Makedonias. Kyrie Tremof exeis paiksi me tin fotia enantion ton Ellinikon ideeodon kai Patroitismou. Den antilego oti oloi mas prepi na exoume tis idies idees kai ideodi. Alla otan prosvaleis tin Ethiki klironomia kai synidisi kai paizeis me tin Fotia tou Skopianou ethnikismou ti pereimenate oti tha vgite alovitos? Kseroume san Ellines ti ekfrazaite eseis kai polloi apo esas sto kinima sas kai stin parataksisas. Episis polla proin meli sas kai arxikoi igetes ton Ellinon Oikologon ekfrasan tin anysixia tous eidika gia to kinima, gia ESAS prosopika kai epeiseis apo pou xrimatodotiste. Oi synthikes allaksane kyrie Tremof sto Levant kai stin Perioxi. Elpizo na katalavainete oti den mporeite na paizete ton arxiko rolo sas pia me anesi. Ena thelete na ekfrazaite tous skopianous dikaiomasas alla oxi me Elliniki antiprosopoia alla me skopiani. Episis afou thelete na dilonaite Ellin kyrie Tremof elpizo na milisite kai gia tou Ellines tis Voreiou Ipirou me tin idia anesi pou milate gia tous Skopianous. Elpizo na kanete perifano ton Voltairo kai tin ethniki mnimi tou Aristoteli Gouma.
  Filika Ena Ellinas Fanariotis.

 2. Poursas Says:

  Ο Τρεμοπουλος πρεπει να πασχει απο τρεμουλιασμα. Ο λαος οπως λες Βυζαντινε δεν ξεχναει…

  Υ.Γ Βυζαντινε εαν μπορεις να γραφεις με ελληνικα! Ειναι ποιο ξεκουραστα και ειναι η γλωσσα μας στο κατω κατω!

  • Byzantinos Says:

   Na min ksexasoume kai ton Dimitra gio Ypourgo tis xountas pou ta pairnei ta rialia apo ton Soros. http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=59144&catID=4
   ( kai den ta leo mono ego, an kai einai genika gnoisto edo kai kairo) O Soros anikei mono stin Tsepi tou kai oute kan sta symferonat tou Israil, auto to leo gia na min ekfrasto san antisimitis. Quite the opposite my dear friends. Stin Pragamatikotita I Ellada exei mono ena filo ka symmaxo stin perioxi autin tin stigmi kai einai to Israil kai kanenan allo ta symferonta tous kai iasfaleia tous sympimptoune. Malista to Likud syntiritiko koma tou Israil ton polemai poly asxima . Episis I Elliniki koinonia prepei na psaktei ligo oso afora ton Tremof kai Dimitra idiaitera. Min ksexnate to kyrio Valaoriti proin mellon ton Oikologon kai sovaro atomo ti eixe ekfrasei gia ton Tremof. Ereuniste kai tha vrite polla. Filika Enas Ellinas Fanariotis.
   YG tha prospathiso na grapso me Ellinikous xaraktires tin Epomeni fora.

 3. ΘΑΝΟΣ Says:

  Επειδη γνωριζω πλέον όπως όλοι μας το τι πρεσβευει ο Τρεμοπουλος και δεν περιμενα να μου το δειξει ενα βιντεο ή μια επιστολή θεωρω ότι η επιστολη του Βοσκοπουλου ειναι στημενη να απενοχοποιήσει τον μοναδικο του φιλο στην ευρωβουλη….

  Οι προδοτες εφιαλτες μας περνανε για αφελεις….

  Βρε ουστ….

  Αφαιρεση ελληνικής ιθαγενειας τωρα….. κι εκδοση βιζας…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: