Έκρυθμη η κατάσταση στη Συρία.

Την άρση της κατάσταση εκτάκτης ανάγκης που ισχύει εδώ και δεκαετίες ενέκρινε η κυβέρνηση της Συρίας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τους διαδηλωτές που από τους δρόμους ζητούν με οργή την παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η συριακή κυβέρνηση ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο το απόγευμα της Τρίτης· προκειμένου να τεθεί σε ισχύ ο νόμος χρειάζεται η -τυπική- υπογραφή του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης αποτελεί βασικό αίτημα των διαδηλωτών.

Τα ξημερώματα, οι δυνάμεις ασφάλειας επιχείρησαν να διαλύσουν με πραγματικά πυρά το συγκεντρωμένο πλήθος στην πόλη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη της Συρίας. Τουλάχιστον τέσσερις διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από τα κυβερνητικά πυρά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Καταργήθηκε, επίσης, το κρατικό δικαστήριο εθνικής ασφάλειας, στο οποίο οδηγούνταν πολιτικοί κρατούμενοι, και υιοθετήθηκε νέος νόμος που κατοχυρώνει το δικαίωμα σε ειρηνικές διαδηλώσεις. Ο πρόεδρος της Συρίας βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στα 11 χρόνια που κρατά την εξουσία, διαδεχόμενος τον πατέρα του Χαφέζ αλ Άσαντ. 
 
Ένοπλη εξέγερση

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως βρίσκεται αντιμέτωπη με μία «ένοπλη εξέγερση». Λίγες ώρες μετά την καταστολή των διαδηλώσεων στην πόλη Χομς, το καθεστώς εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση προειδοποιώντας πως δεν θα γίνουν ανεκτές άλλες διαδηλώσεις.

Η ανακοίνωση φανερώνει τη διάθεση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ να εντείνει τη βίαιη καταστολή. Τον τελευταίο μήνα έχουν πέσει νεκροί περισσότεροι από 200 Σύροι διαδηλωτές, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους πολίτες να «συνδράμουν» τις Αρχές για τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, μένοντας μακριά από διαδηλώσεις ή καθιστικές διαμαρτυρίες όπως αυτή που συνέθλιψαν οι δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Χομς.

Ο Μπασάρ αλ-Άσαντ είχε εκφωνήσει ομιλία στο συριακό Κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των πρωτοφανών κινητοποιήσεων κατά του καθεστώτος του.

Τότε είχε καταγγείλει «συνωμοσία» κατά της χώρας του, αναγνωρίζοντας ότι οι πολίτες έχουν αιτήματα που δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η ομιλία του είχε θεωρηθεί κατώτερη των περιστάσεων, αφού δεν έγινε συγκεκριμένη αναφορά σε μεταρρυθμίσεις ή ακόμα και στην άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που ισχύει στη Συρία.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4627551

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε