ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ.

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ*

Μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν τίποτα δεν αλλάζει, διότι άλλο είναι το πρόβλημα. Κατά πρώτον, το κύριο πρόβλημα αντιμετώπισης των διεθνικών δρώντων οφείλεται στα αίτια πολέμου που εμποδίζουν τη συγκρότηση διακρατικών θεσμών διακυβέρνησης. Στη συνέχεια είναι οι ηγεμονικοί ανταγωνισμοί και οι ηγεμονικές στρατηγικές που εναλλάσσουν φίλους και εχθρούς, όπως τα πουκάμισα τους.

Δεν έχω παρά να αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ίδιο τον Μπιν Λάντεν, οι δραστηριότητες του οποίου αρχικά ενθαρρύνθηκαν κατά της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Πολύ πρόσφατα μάθαμε ότι και ηγέτες της εξέγερσης κατά του Καντάφι στη Λιβύη είχαν στο παρελθόν συνεργαστεί με την Αλ Κάιντα. Για να μην αναφερθώ στον Καντά­φι, τις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις, τη μετατροπή του από εχθρό και τρομοκράτη σε φίλο που εναγκαλίζονταν όλοι οι ηγέτες της Δύσης και που στη συνέχεια, για λόγους που καλά καλά δεν ξέρουμε, έγινε πάλι εχθρός και τώρα τον βομβαρδίζουν.

Σε βιβλίο μου πριν από μερικά χρόνια με τίτλο «Ό πόλεμος και τα αίτια του» (Εκδόσεις Ποιότητα), έβαλα ως υπότιτλο: «Τα πολλά πρόσωπα του ηγεμονισμού και της τρομοκρατίας».

Ακριβώς, για να κατανοήσει κανείς τη διεθνή πολιτική απαιτείται να βλέπει τα πράγματα χωρίς συναισθηματισμό, χωρίς να επηρεάζεται από τη συνήθη προπαγάνδα και χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες.

Τα αίτια πολέμου είναι πολλά, κυρίως δε ο ηγεμονισμός και από αυτόν γεννιόνται πολλά άλλα. Για να καταλάβουμε, για παράδειγμα, πώς γεννιούνται φαινόμενα όπως η Αλ Κάιντα θα πρέπει να κατανοήσουμε τη διαδρομή της διεθνούς πολιτικής των δύο τελευταίων αιώνων στην περιφέρεια μας, τον ρόλο της αποικιοκρατίας, το διαίρει και βασίλευε πριν και μετά την αποχώρηση των ηγεμονικών δυνάμεων, τους τρόπους που διαιώνισαν την επιρροή τους, τις αναρίθμητες και ποικιλότροπες επεμβάσεις τους στα κράτη της ζώνης που αρχίζει από τα Βαλκάνια και πάει στην Ινδία, τις συγκρούσεις των υπερδυνάμεων, το πεδίο δράσης τους στο εσωτερικό των κρατών της περιοχής και βεβαίως τα γιγαντιαία συμφέροντα που παίζονται γύρω από την ενέργεια.

Το Αφγανιστάν, για παράδειγμα, όπου ο λαός επί αιώνες διατηρούσε τον δικό του τρόπο ζωής και εσωτερικών σχέσεων, τα τελευταία εκατό χρόνια είναι κυριολεκτικά πεδίο διεθνών διενέξεων και παρεμβάσεων. Δεν είναι τυχαία η αναταραχή.

Τώρα, ο θάνατος του Μπιν Λάντεν, ενδέχεται να βοηθήσει και στην αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν όπου είναι κυριολεκτικά εγκλωβισμένοι. Και δεν χρειάζονται πολλά για να γίνει κατανοητό πως σε αυτή την περίπτωση θα επικρατήσουν οι Ταλιμπάν. Και τανάπαλιν δηλαδή.

Η τρομοκρατία δεν εξαλείφεται αν δεν υπάρξουν, επαναλαμβάνω, επαρκείς προϋποθέσεις διεθνούς συνεργασίας που θα αντιμετωπίσουν μια αντικειμενική κατάσταση, δηλαδή την παράνομη και εγκληματική διεθνική δράση.

Επαρκείς προϋποθέσεις, όμως, δεν υπάρχουν και η τρομοκρατία είναι ένα μόνο πρόβλημα. Τα διεθνικά προβλήματα είναι πολλά άλλα, όπως η καταχρηστική χρηματοοικονομική κερδοσκοπία που ελάχιστα ελέγχεται, η λαθρομετανάστευση, το λαθρεμπόριο, κ.τ.λ.

Ο διεθνής ανταγωνισμός, όμως, θα είναι μαζί μας για πολύ, ιδιαίτερα οι διενέξεις των ηγεμονικών δυνάμεων και τα παρεπόμενα τους.

* ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ: Καθηγητής, Διεθνείς Σχέσεις-Στρατηγικές Σπουδές – Πανεπιστήμιο Πειραιώς

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ 

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ, ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: