Οι Τούρκοι πάλι στο Καστελόριζο – Τι ισχυρίζονται για την Ελληνική στρατιωτική άσκηση «ΙΩΝΑΣ» που πρόκειται να γίνει.

Νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση σημειώθηκε χθες, σχεδόν την ίδια ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας διαβεβαίωνε με στεντόρεια φωνή (Real FM) ότι «το Αγαθονήσι είναι ελληνικό» και ότι «και η τελευταία σπιθαμή ελληνικής γης δεν χωράει καμία αμφισβήτηση και εμείς δεν δεχόμαστε καμία αμφισβήτηση».

Γελοιοποιώντας τον κ. Δρούτσα και αμφισβητώντας στην πράξη τα λεγόμενα του, η Άγκυρα απέρριπτε την ελληνική ΝΟΤΑΜ A09O7/U της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, με την οποία δεσμευόταν η θαλάσσια περιοχή για τη διεξαγωγή της άσκησης Ιωνάς, 11 μεταξύ Ρόδου- Καστελόριζου, με το αιτιολογικό ότι αυτή πραγματοποιείται σε περιοχή που ελέγχεται από την Τουρκία! Στο απορριπτικό της κείμενο [Α 1743/11 (Issued for LTBB LGGG) -NAVIGATIONAL WARNING TO ALL CONCERNED], η Άγκυρα σημειώνει ότι «δεν αποδέχεται» τη συγκεκριμένη ελληνική ΝΟΤΑΜ, επικαλείται διεθνείς συμβάσεις (του Αμβούργου του 1979), που ωστόσο ερμηνεύει αυθαίρετα, μην παραλείποντας να «ενημερώσει» ότι η ίδια διαθέτει τα μέσα για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) στην αντίστοιχη «δική της περιοχή», όπως σημειώνει, και επομένως οι πάντες οφείλουν «να συντονιστούν» με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές.

Στη νέα τουρκική πρόκληση, που αμφισβητεί ευθέως το κατοχυρωμένο και ισχύον για δεκαετίες τώρα -βάσει του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων των Διεθνών Οργανισμών (ICAO και IMO)- δικαίωμα της Ελλάδας να διενεργεί επιχειρήσεις SAR εντός του FIR Αθηνών, αντέδρασε η ελληνική ΥΠΑ, εκδίδοντας νέα ΝΟΤΑΜ, απάντηση στην προηγηθείσα τουρκική. Στη δεύτερη ελληνική ΝΟΤΑΜ, την Α0919/Π, η ΥΠΑ τονίζει το σωστό και βάσει του Διεθνούς Δικαίου ότι η περιοχή παροχής υπηρεσιών SAR συμπίπτει με τα όρια του FIR Αθηνών και επομένως οι ελληνικές αρχές είναι οι μόνες αρμόδιες να εκτελούν τέτοιου είδους αποστολές στην περιοχή.

Πρακτικά αυτό δεν πρόκειται να επηρεάσει, τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, τη διεξαγωγή της ελληνικής άσκησης που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου, μεταξύ αυτής και του Καστελόριζου, και θα πραγματοποιηθεί ενώπιον όλων των διαπιστευμένων στην Αθήνα ξένων ακολούθων Άμυνας.

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

2 Σχόλια to “Οι Τούρκοι πάλι στο Καστελόριζο – Τι ισχυρίζονται για την Ελληνική στρατιωτική άσκηση «ΙΩΝΑΣ» που πρόκειται να γίνει.”

 1. Σιδηρούντιος Says:

  Μόνο όποιος πίνει χασίσι κάθε μέρα δεν μπορεί να δει ότι υπάρχει σχέδιο διάλυσης της Ελλάδος, με εμπλοκή παρακρατών. Αν δεν αναπτυχθεί ένα κινημα περιφρούρησης του τόπου, τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.

 2. Σιδηρούντιος Says:

  Ότι ακκριβώς έκαναν οι Τούρκοι το 1974 πρέπει να κάνει και η Ελλάδα τώρα, δηλαδή να δώσει τα πάντα σε όσους χτυπήσουν την Τουρκία και την κάνουν να φύγει από την Κύπρο και να χάσει και εδάφη. Μετά από μια στρατιωτική της ήτα, η Τουρκία μπορεί να διαλυθεί. Δύο είναι τα σενάρια κατά την άποψή μου:
  1) Δημιουργία μίας μεγάλης ομοσπονδίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με κέντρο την Ισλαμική Τουρκία.
  2) Διάλυση της Τουρκίας και ταυτόχρονη ενίσχυση Κουρδιστάν, Ελλάδος, Ισραήλ, Αρμενίας κτλ.
  Εμένα πάντα μου άρεσε το δεύτερο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: