Γεωργία: Αναγνώριση γενοκτονίας από τη Ρωσία.

Το κοινοβούλιο της Γεωργίας αναγνώρισε στις 20 Μαΐου τη γενοκτονία των Κιρκάσιων από την τσαρική Ρωσία, το 1864. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην επιχειρηματολογία των Γεωργιανών ότι οι Ρώσοι ήρθαν στον Καύκασο χωρίς να αποτελούν μέρος του, οπότε και χρειάστηκαν να επιβληθούν με σφαγές τοπικών εθνοτήτων. Ταυτόχρονα, αποτελεί και αντίβαρο στην απόφαση της Μόσχας να αναγνωρίσει την απόσχιση της Αμπχαζίας και της Νοτίου Οσσετίας.

Επιπλέον, η αναγνώριση είναι ένα σημαντικό σημείο στην πολιτική «ενοποίησης» του Καυκάσου που ασκείται από την πλευρά της Τυφλίδας, η οποία θέλει να αποτελέσει το κέντρο αυτής της «θεωρητικής» προσπάθειας. Η ρωσική δούμα προσπάθησε να αντικρούσει το γεγονός λέγοντας ότι εδώ και σχεδόν ένα αιώνα δεν υφίσταται Ρωσική Αυτοκρατορία…

Θέμα έχει προκύψει και για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι, με τους Κιρκάσιους να είναι αντίθετοι στη διεξαγωγή τους από τη Ρωσία στην περιοχή όπου σφαγιάστηκαν οι πρόγονοί τους.

Βεβαίως, η πολιτική της Γεωργίας στο εν λόγω ζήτημα πρέπει να ισορροπήσει σε λεπτά σημεία. Η Αρμενία της είχε ζητήσει να αναγνωρίσει την Αρμενική Γενοκτονία από τους Τούρκους, την οποία όμως τελικά δεν υπερψήφισε στη βουλή. Οπότε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Κιρκάσιων δημιουργεί προηγούμενο, το οποίο στρέφεται κατά της Τουρκίας, με την οποία η Τυφλίδα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.

Οι Κιρκάσιοι στην καταγωγή, που κατοικούν σε πολλές χώρες της περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας και των αραβικών χωρών (ας μη ξεχνάμε ότι η βασιλική φρουρά της Ιορδανίας αποτελείται από Κιρκάσιους), και γενικότερα όσοι εντάσσονται στα πλαίσια της διασποράς αυτής της εθνότητας, θα μπορούσαν να ανοίξουν ένα νέο κύκλο προσπάθειας αναγνώρισης της γενοκτονίας τους, από κοινοβούλια άλλων κρατών.

Οι όποιες εξελίξεις σίγουρα δε θα μας είναι αδιάφορες, γι’ αυτό θα υπάρξουν και σχετικές αναφορές στο μέλλον από το defencepoint.gr αλλά και τις έντυπες εκδόσεις «Στρατιωτική Ισορροπία και Γεωπολιτική» και «Στρατοί και Τακτικές».

http://www.defence-point.gr/news/?p=10968

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: