Γιατί απομακρύνθηκε 8 μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γράψας; Γιατί ενοχλούσε τους Τούρκους!!!

Σχετική ανάρτηση: Τουρκία: “Μας απείλησε ότι θα μας βυθίσει ο Έλληνας Α/ΓΕΕΘΑ”

Όπως πληροφορηθήκαμε χθες/προχθές από τις διαρροές της WikiLeaks, το 2008 ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Δημήτριος Γράψας, απείλησε με βύθιση το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος Malene Ostervold καθώς και το τουρκικό συνοδό του πλοίο που έκανε έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κύπρου. 

Και όμως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος αποστρατεύτηκε 8 μήνες πριν ολοκληρώσει τη θητεία του σαν Α/ΓΕΕΘΑ. Η αποστράτευση του τότε είχε ξενίσει και δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις χωρίς ωστόσο αυτές να πείθουν.

Ο κος Βασίλειος Μαρκεζίνης στη σελίδα 370 του βιβλίου του «Μια νέα εξωτερική πολιτική» εξηγεί την αιφνίδια αλλά και ανεξήγητη απομάκρυνση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών. Ας τη θυμηθούμε λοιπόν, όπως δημοσιεύτηκε τότε και στην εφημερίδα ΠΑΡΟΝ.

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΚΕΖΙΝΗΣ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΠΑΡΟΝ (14.11.2010)

Την ξαφνική αποστράτευση τον Ιούλιο του 2009 του τότε αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγού Γράψα φωτίζει στο βιβλίο του για «Μια νέα εξωτερική πολιτική» που πρόσφατα κυκλοφόρησε, ο καθηγητής Βασίλης Μαρκεζίνης.

Αναφέρεται σε πληροφορίες και περιστατικά που δείχνουν ότι κάθε άλλο παρά για… υπηρεσιακούς λόγους απομακρύνθηκε ο στρατηγός. Αντίθετα, φέρεται να είχε απαιτήσει την αποστράτευσή του η τότε υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

Γράφει συγκεκριμένα στη σελ. 370 ο κ. Μαρκεζίνης για την «αιφνίδια και ακόμη ανεξήγητη απομάκρυνση του πρώην ΑΓΕΕΘΑ στρατηγού Γράψα, διακεκριμένου αξιωματικού των καταδρομών και φίλου του τότε πρωθυπουργού κ. Καραμανλή:

Ενοχλούσε τους Τούρκους!

«Ο κ. Γράψας αντικαταστάθηκε άνευ αιτιολογίας 8 μήνες πριν λήξει η θητεία του (τέλος Ιουλίου 2009), αντί κατά την εποχή των προγραμματισμένων κρίσεων, δηλαδή Μάρτιο – Απρίλιο 2010, οπότε και θα μπορούσε, θεωρητικά, να είχε παραταθεί η θητεία του για ένα ακόμη έτος.

Σχεδόν τίποτα δεν είναι επισήμως γνωστό για το επεισόδιο, όπως και το γιατί ο στρατηγός παραιτήθηκε “τοις κείνων ρήμασι πειθόμενος” με άκρα αξιοπρέπεια και άνευ σχολίου, αλλά και γιατί ο Τύπος δεν έκρινε σκόπιμο να σχολιάσει τις εξής φημολογούμενες, μη επιβεβαιωθείσες, αλλά αληθοφανείς πληροφορίες που φέρουν τους Τούρκους αλλά, ιδίως, τους Αμερικανούς ως εκφράσαντες διαμαρτυρίες εναντίον του στο δικό μας υπουργείο Εξωτερικών.

Οι διαμαρτυρίες αφορούσαν το ότι ο στρατηγός δημιουργούσε (με τις αμφίβιες μονάδες κατάλληλα οπλισμένων καταδρομέων που έβγαιναν αιφνιδιαστικά σε διάφορα ξερονήσια) “προϋποθέσεις θερμού επεισοδίου”. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπουργός Εξωτερικών απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του στρατηγού. Μετά από ένα στάδιο αμφιβολιών –τα παράπονα εναντίον του στρατηγού φαίνεται πως άρχισαν να διατυπώνονται την άνοιξη του 2009– ο πρωθυπουργός υπέκυψε και ο στρατηγός Γράψας πλήρωσε έτσι την αναίρεση της προβλεψιμότητας που μέχρι τότε προσέφερε (όπως και σήμερα προσφέρει) η στατική φρούρηση ορισμένων μόνο, γνωστών στον επιτιθέμενο, βραχονησίδων.

Επαναλαμβάνω, τίποτε από τα ανωτέρω ουδέποτε επιβεβαιώθηκε, αλλά μαζί με την αιφνίδια απομάκρυνση του στρατηγού παραμένει εξίσου μυστηριώδες το ότι οι ανωτέρω φήμες ούτε καν διερευνήθηκαν από τα λαγωνικά του Τύπου. Αν όμως τα πραγματικά γεγονότα επί των οποίων στηρίζονται οι ανωτέρω παρατηρήσεις και σκέψεις είναι, έστω και κατά 50%, ορθά, τότε ο μεν στρατηγός αναδεικνύεται “σωστός στρατιώτης” και “πιστός φίλος”, ο δε πρώην πρωθυπουργός πιθανώς να εμφανίζεται στα μάτια πολλών πολιτών ως άβουλος, άφιλος και ίσως υπερβολικά πρόθυμος να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Αμερικανών!».

Ξεκάθαρα από τις παραπάνω επισημάνσεις του κ. Μαρκεζίνη –που ασφαλώς βασίζονται σε πληροφορίες που έχει και όσα κυκλοφόρησαν εκείνες τις μέρες– αυτό που βγαίνει είναι ότι ο κ. Γράψας «πλήρωσε» γιατί ενοχλούσε με τα στρατηγικά του σχέδια και την επάνδρωση των βραχονησίδων τους Τούρκους και τους Αμερικανούς.

Αν για τα όσα γράφει ο έγκυρος και με διεθνείς περγαμηνές καθηγητής έχει αντίθετη άποψη η κυρία Μπακογιάννη, θα ήταν ευπρόσδεκτη και φυσικά πάρα πολύ χρήσιμη από πλευράς προσφοράς σε γεγονότα που έχουν σχέση με την εθνική κυριαρχία μας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ. ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΞΕΣΑΛΩΝΟΥΝ.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

12 Σχόλια to “Γιατί απομακρύνθηκε 8 μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Γράψας; Γιατί ενοχλούσε τους Τούρκους!!!”

 1. Ανώνυμος Says:

  Και ομως υπαρχουν Πατριωτες ! και τους εχουμε τοσο πολυ αναγκη. Γυρο γυρο λυκοι και στη μεση το κοτετσι (Ελλαδα) ποσο αναγκη τους εχουμε !!!

 2. Ανώνυμος Says:

  ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕ ΑΡΧ…. ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΡΧ….

 3. 3/40 Says:

  ΓΙΑΤΙ ΗΤΑΝ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΜΕ ΑΡΧ…. ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΡΧ….

 4. Θεόδωρος Says:

  Για τον κ. Γράψα είχε αναφερθεί και ο Γέροντας Παΐσιος. Αν ξέρεις κάτι ή αν μπορείς να ψάξεις και βρεις το τι του είχε πει ο Παΐσιος (όσον αφορά το ότι θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τον Ελληνικό Στρατό μέσα στην Πόλη μετά τον πόλεμο) επειδή πολλά ακούγονται και λέγονται. Ο κ. Γράψας μην ξεχνάμε ότι είναι και κάποιας ηλικίας. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο (με τα λεγόμενα του Γέροντα Παΐσιου) τότε, κοντός ψαλμός αλληλούια !!!

 5. dimitrius Says:

  ο γραψα ς ως ανθυπολαχαγος του ελληνιου στρατου γνωρισ ε τον παιισο και εκεινος του ειπε.. θ α γινεις μια μερα αρχηγος του ελληνικου στρατου..

  • Θεόδωρος Says:

   Νομίζω κάνεις λάθος φίλε μου dimitrius. Τον Παΐσιο τον γνώρισε όταν είχε τον βαθμό του Ταγματάρχη. Και όταν ο Γράψας (απ ότι ακούστηκε) είπε στον Παΐσιο ότι θα παραιτηθεί απ το Στρατό για δικούς του λόγους, ο Παΐσιος σηκώθηκε και με έντονη φωνή του είπε όχι. Και του εξήγησε τον λόγο. Του είπε πως θα είναι αυτός που θα οδηγήσει τον Ελληνικό Στρατό στην Πόλη μετά τον πόλεμο και την διάλυση της Τουρκίας. [ 🙂 ]
   Βέβαια λέγετε ότι τον πήρε στα »ιδιαίτερα» και του είπε αρκετά. Όλα αυτά τα είπε κάποιος άλλος Αξιωματικός που ήταν μαζί του σε εκείνο το σημείο. Και επειδή ο Παΐσιος είχε και πει κάτι και για τον Βασιλιά μας τον Κωνσταντίνο. Είχε πει ότι αυτός θα μεσολαβήσει στο να μας δώσουν οι ξένοι την πόλη μετά τον Πόλεμο. Και για όλα αυτά έχω μια περιέργεια επειδή και ο Γράψας αλλά και ο Κωνσταντίνος είναι περίπου στα 70 τους. Έχουν φτάσει στο »τέλος» τους κατά κάποιο τρόπο. Αν με καταλαβαίνεις 😉

 6. dimitrius Says:

  φεβρουαριος 2009 γραψας προς αμερικανο πρεσβη τζεφρυ,, στην Ελλάδα σχέδια προμηθειών αφορουν ί «απειλές στη γειτονία της, από τους άμεσους γείτονες.» Η Τουρκία ήταν μια «απειλή κατά της ασφάλειας» στην Ελλάδα. Αυτό επηρεάζει το τι Ελλάδα αγοράζει, πώς η Ελλάδα οργανώνει και αναπτύσσει τις δυνάμεις του, και αν η Ελλάδα μπορεί να στειλει δυνάμεις που διατίθενται για αποστολές διατήρησης της ειρήνης. Πρέσβης κ. Σπέκχαρντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες δεν συμεριζονται!!! τις ανησυχιε ς αυτες..!

 7. dimitrius Says:

  ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΓΡΑΨΑ..Medal for Military Valor, C’ Class

  • Golden Cross of the Order of Phoenix

  • Medal for Military Valor, B’ Class

  • Golden Cross of the Order of Merit

  • Knight Commander of the Order of Phoenix

  • Outstanding Command Commendation Medal, B’ Class

  • Staff Officer Service Commendation Medal, B’ Class

  • Knight Commander of the Order of Merit

  • Medal for Military Valor, A’ Class

  • Knight Commander High Cross of the Order of Phoenix

  • Formation/Major Unit Commendation Medal, C’ Class

  • Outstanding Command Commendation Medal, A’ Class

  • Staff Officer Service Commendation Medal, A’ Class

  • Commendation Medal for Merit and Valor

  • Formation/Major Unit Commendation Medal, B’ Class

  • Cross Star of Order and Merit

  • Formation/Major Unit Commendation Medal, A’ Class

  • Knight Commander High Cross of the Order of Merit

 8. dimitrius Says:

  Ο κ. Πρέσβης τόνισε τη σημασία της διατήρησης των εντάσεων σε χαμηλά επίπεδα και ότι ο στρατηγός Γράψας θα μπορούσε να προστατεύσει καλύτερα την ασφάλεια της χώρας δυναμικα του αντι να ενεργεί με αυτοσυγκράτηση σε απάντηση στις αντιληπτές προκλήσεις.Ο Γράψας απάντησε ότι ο ίδιος και το ελληνικο γενικο επιτελεί θα ενεργήσουν υπεύθυνα», αλλά πρόσθεσε ότι «έχουμε κάποια στοιχεια , ότι θα υπάρξει ενταση με ) συνέπειες για την Τουρκία, εφόσον διασχίζουν ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΩΡΙΚΑ ΥΔΑΤΑ…Subject
  Chod Grapsas On Turkey And Aegean, Afghanistan Deployments, And Procurementsq
  Origin Embassy Athens
  Cable time Fri, 6 Feb 2009 15:46 UTC
  Classification SECRET…..

 9. zanglos Says:

  Αμάν ποια με αυτή την θρησκευτική τύφλα,
  ότι και να γίνει, το είπε ο παΐσιος! θα…θα…θα…
  Σαν τι μπορεί να είπε ένας αγράμματος που πέρα από το
  θυμιατήρι και την μετάνοια δεν γνώρισε τίποτα άλλο!
  Εκτος βέβαια, και αν συνομιλούσε με τον θεό!

 10. georgi0s Says:

  Τα Χριστούγεννα του 09 ο στρατηγός έκανε επίσκεψη για «ευχές» στη φρουρά του Φαρμακονησίου με ταυτόχρονη επίσκεψη Παπούλια στο Αγαθονήσι. Αν θυμάστε η δρακουλοκόρη(κατά Κ. Τσακάλου) ως υπουργός Εξ(ώ)λης και Προώλης παραλίγο να τον δαγκώσει. Η εν λόγω κυρία δημιούργησε τότε, μάλλον με εντολή των πατρόνων της, πολύ μεγάλο ζήτημα σε βάρος του αρχιστράτηγου. Ο άνθρωπος απέδειξε πόσο άνδρας είναι και πόσο τιμούσε τα γαλόνια του. Η πράξη του και η λεβεντιά του στο περιστατικό εξωβελίζει οτιδήποτε έστω και απειροελάχιστο μεμπτό του καταμαρτυρούν. Δυστυχώς οι Γράψες είναι είδος υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα. Εδώ κυριαρχούν οι τερψίπρωκτοι και τα τρωκτικά. Είμαστε άξιοι των επιλογών και όχι της τύχης μας.

 11. mike Says:

  Και ομως υπαρχουν Πατριωτες και τους εχουμε αναγκη.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: