Καταλυτική η παρουσία των ελληνικών φρεγατών – Η Ελληνική Διοίκηση απέσπασε τα συγχαρητήρια και τα εύσημα όχι μόνο του ύπατου αρμοστή της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, αλλά και των διεθνών ΜΜΕ.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην επιχείρηση διαδοχικά με τις φρεγάτες «ΨΑΡΑ», «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ», «ΑΔΡΙΑΣ», «ΣΑΛΑΜΙΣ», «ΕΛΛΗ», ενώ από τον Δεκέμβριο του 2008 έως τον Απρίλιο του 2009 αναλάβαμε την Τακτική Διοίκηση της επιχείρησης. Η Ελληνική Διοίκηση απέσπασε τα συγχαρητήρια και τα εύσημα όχι μόνο του ύπατου αρμοστή της ΚΕΠΠΑ της ΕΕ Χαβιέ Σολάνα, αλλά και των διεθνών ΜΜΕ. Στην επιχείρηση «ATALANTA» αυτή την περίοδο συμμετέχει η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» και το οργανικό της ελικόπτερο.

Η φρεγάτα απέπλευσε στις 6 Μαΐου από τον Ναύσταθμο της Κρήτης με προορισμό τη Σομαλία, όπου ξεκίνησε τις περιπολίες της 10 Μαΐου. Η πρώτη σημαντική επιτυχία της φρεγάτας καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη 19 Μαΐου. Στις 17.50 ο «Νικηφόρος Φωκάς» δέχθηκε στον ασύρματο κλήση στην Ελληνική γλώσσα, από το εμπορικό πλοίο MARINE STARS, ιδιοκτησίας AEGEUS SHIPPING CO, που καλούσε σε βοήθεια, αναφέροντας απειλή από παρακείμενο σκάφος που προσέγγιζε ταχύτατα.

Η φρεγάτα απονήωσε άμεσα το οργανικό της ελικόπτερο, κατευθύνοντάς το προς το ύποπτο σκάφος, ενώ και η ίδια άλλαξε πορεία και κινήθηκε προς την περιοχή του συμβάντος. Το ύποπτο σκάφος μόλις αντιλήφθηκε την ύπαρξη του ελικοπτέρου της φρεγάτας, αρχικά μείωσε ταχύτητα και ακολούθως ανέστρεψε την πορεία του και απομακρύνθηκε από την περιοχή, εγκαταλείποντας κάθε προσπάθεια προσέγγισης του εμπορικού πλοίου.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ – ΕΘΝΟΣ

Αναρτήθηκε στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: