ΟΙ ΑΚΡΑΙΟΙ!

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΤΑΛΗΣ

Νέο σκηνικό έντασης στο Αιγαίο επιχειρούν να στήσουν ακραία στοιχεία στην Τουρκία εν μέσω της τουρκικής προεκλογικής περιόδου και το ερώτημα είναι γιατί η τουρκική κυβέρνηση, αντί να καταδικάσει ξεκάθαρα τις εκδηλώσεις αυτές, αρκείται σε νουθεσίες «προς τις δύο πλευρές» για την αποφυγή «μονόπλευρων ενεργειών», οι οποίες θα έχουν «αρνητική επίδραση στην ειρήνη και στη σταθερότητα».

Πώς μπορεί να ευσταθεί ο ισχυρισμός αυτός, όταν από την ελληνική πλευρά δεν υπήρξε καμία απολύτως ενέργεια, σε αντίθεση με τον υποψήφιο βουλευτή του εξωκοινοβουλευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος επιβιβάστηκε σε ιδιωτικό σκάφος μαζί με έναν δημοσιογράφο (που προφανώς θα μετέδιδε τα τεκταινόμενα) και επεχείρησε, χωρίς την απαραίτητη βίζα, να αποβιβαστεί στο Αγαθονήσι και στο Φαρμακονήσι; Τα δύο δηλαδή νησιά που στελέχη του ιδίου κόμματος είχαν χαρακτηρίσει, λίγες ημέρες πριν, ως ευρισκόμενα «υπό ελληνική κατοχή»!

Η περιώνυμη θεωρία των γκρίζων ζωνών σε όλο της το μεγαλείο, την οποία, στην ουσία, επικυρώνει για ακόμη μία φορά η επίσημη Αγκυρα με τη στάση της. Και αυτό είναι που εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία, καθώς μάλιστα αφήνεται να εννοηθεί ότι το όλο θέμα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με την Αθήνα.

Το περιστατικό αυτό δεν θα είχε ιδιαίτερη σημασία αν δεν θύμιζε ότι έτσι περίπου ξεκίνησε και η κρίση των Ιμίων, η οποία έφερε τις δύο χώρες στα πρόθυρα του πολέμου. Αν θυμάστε, πριν από 15 χρόνια, μια ωραία πρωία, ο τότε δήμαρχος Καλύμνου συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή, τον ιερέα και ακόμη δύο κατοίκους του νησιού ύψωνε υπερηφάνως την ελληνική σημαία στα Ιμια, απαντώντας με τον τρόπο του στις απαράδεκτες αξιώσεις που είχε εγείρει πριν από μερικές ημέρες η Αγκυρα. Μία ημέρα αργότερα δύο τούρκοι δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ», συνοδεία τηλεοπτικών συνεργείων, κατέβαζαν την ελληνική σημαία και ύψωναν την τουρκική. Αυτή υπήρξε η αρχή της σοβαρότερης ελληνοτουρκικής κρίσης των τελευταίων ετών. Ακριβώς για να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά ο Γιώργος Παπανδρέου εγκαινίασε μια νέα προσέγγιση με την Τουρκία με στόχο τη συνεννόηση στη βάση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και με αποφυγή των αγκυλώσεων του παρελθόντος. Μέσα στο πλαίσιο της νέας αυτής πολιτικής συνεχίζονται οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου.

Είναι όμως προφανές ότι αν δημιουργηθεί και πάλι ένα κλίμα εθνικιστικής υστερίας, το οποίο υποδαυλίζεται από ενέργειες όπως η τελευταία στα δύο ελληνικά νησιά, τότε έστω και αν οι διπλωμάτες τα βρουν στο τεχνοκρατικό επίπεδο, θα είναι εντελώς αδύνατον να γίνει αποδεκτή από την κοινή γνώμη των δύο χωρών οποιαδήποτε συμβιβαστική λύση. Διότι λύση χωρίς συμβιβασμό δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Αν λοιπόν επικρατήσει η εντύπωση ότι ο συμβιβασμός αποτελεί εθνική προδοσία, όπως φαίνεται να πιστεύουν οι υπερπατριώτες και από τις δύο πλευρές, τότε το αδιέξοδο θα συνεχισθεί. Αν, αντίθετα, υπάρξει κάποια θετική κατάληξη στην πολύχρονη ελληνοτουρκική διένεξη, τότε η Ελλάδα θα μπορέσει να απαλλαγεί, επιτέλους, από τον βραχνά της ανεξέλεγκτης κούρσας των εξοπλισμών, η οποία απετέλεσε έναν από τους κύριους παράγοντες της σημερινής οικονομικής κατάρρευσης, καθώς μάλιστα όλη αυτή η ιστορία συνοδεύθηκε από τα γνωστά κυκλώματα διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: