Ο πόλεµος των αιώνιων πάγων – Ο ορυκτός πλούτος της Αρκτικής έχει ανοίξει την όρεξη των κρατών της περιοχής.

Μια µυστική µάχη διεξάγεται µεταξύ των οκτώ χωρών της Αρκτικής (Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ρωσία, Σουηδία, ΗΠΑ) για τα πλούτη τα οποία βρίσκονται κάτω από τους πάγους της και γίνονται τώρα περισσότερο προσβάσιµα εξαιτίας της κλιµατικής αλλαγής. «Αντί να δουν το λειώσιµο των αιώνιων πάγων της Αρκτικής ως κίνητρο για να δράσουν εναντίον της κλιµατικής αλλαγής, οι ηγέτες των χωρών της Αρκτικής επενδύουν αντίθετα σε στρατιωτικούς εξοπλισµούς για να πολεµήσουν για το πετρέλαιο κάτω από αυτούς» λέει ο υπεύθυνος της Γκρινπίς Μπεν Εϊλάιφ.

Η αντιπαράθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, σύµφωνα και µε διπλωµατικά τηλεγραφήµατα που δηµοσιοποιήθηκαν από τον ιστότοπο Wikileaks. Η Ουάσιγκτον αναζητεί τρόπουςγια να ενισχύσει τη θέση της στη Γροιλανδία ενόψει µιας πιθανής ανεξαρτητοποίησης της περιοχής αυτής, η οποία αποτελεί προτεκτοράτο της Δανίας.

«Με τη γροιλανδική ανεξαρτησία να αχνοφέγγει στον ορίζοντα, οι ΗΠΑ έχουν µια µοναδική ευκαιρία να διαµορφώσουν τις συνθήκες στις οποίες µπορεί να αναδυθεί ένα ανεξάρτητο έθνος» αναφέρεται σε τηλεγράφηµα αµερικανών διπλωµατών το 2007.

Οσον αφορά τηΡωσία, ο κόσµος άρχισε να επισηµαίνει τις φιλοδοξίες της στην Αρκτική το 2007, όταν ρωσική αποστολή «φύτεψε» µια ρωσική σηµαία από τιτάνιο στον θαλάσσιο βυθό του Βόρειου Πόλου.

Ενα τηλεγράφηµα του Wikileaks δείχνει πως κορυφαίος ρώσος πολιτικός είπε σε αµερικανούς διπλωµάτες ότι η διαταγή για µια απο στολή στον Βόρειο Πόλο υπό τον ρώσο εξερευνητή Αρτούρ Τσιλινγκάροφ δόθηκε από το κόµµα Ενωµένη Ρωσία του Βλαντίµιρ Πούτιν.

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ και οι όλο και πιο πολεµοχαρείς δηλώσεις της Ρωσίας για την Αρκτική προκαλούν ανησυχία όχι µόνο στην Ουάσιγκτον αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής. «Δεν είναι ο 15ος αιώνας», είχε δηλώσει ο Πίτερ Μακέι, τότε υπουργός Εξωτερικών του Καναδά. «Δεν µπορείς να γυρνάς τον κόσµο, να φυτεύεις σηµαίες και να λες “αυτό το έδαφος µας ανήκει”».

Σύµφωνα µε άλλο τηλεγράφηµα του Wikileaks, ο νορβηγός υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε σαρκαστικά τον ρώσο οµόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ επειδή έκανε «τόσο εύκολο να δικαιολογηθεί στον νορβηγικό λαό» η αγορά νέων µαχητικών αεροπλάνων από την κυβέρνηση της Νορβηγίας…

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4631234

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: