Ανοίγει τα χαρτιά της η «Νoble Energy» – Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν υπό τη καθοδήγηση της αμερικανικής «Noble Energy» την εκμετάλλευση στο «οικόπεδο 12».

 

ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ

Τα σχέδια της για εκμετάλλευση του «Οικοπέδου 12» και συνεργασία με το Ισραήλ, για μεταφορά φυσικού αερίου στην Κύπρο, υγροποίησή του και εξαγωγές, τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος, παρουσιάζει σήμερα η αμερικανική «Νoble Εnergy», ενώπιον των μελών του δ.σ. της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ). Η όδευση του υποθαλάσσιου αγωγού από τα κοιτάσματα προς το Βασιλικό, (για τα οποία οι ανάγκες της Κύπρου μπορούν να ικανοποιηθούν συγκριτικά πολύ εύκολα), όπως και τα βασικά μεγέθη για τη μονάδα υγροποίησης, είναι τα βασικά στοιχεία του σχεδιασμού και της πρότασης της Νoble Εnergy.

Επίσης, λεπτομέρειες θα δοθούν και για το χρονοδιάγραμμα δοκιμαστικών διατρήσεων και μετέπειτα εκμετάλλευσης του «Οικοπέδου 12». Όπως ήδη έγραψε ο «Φ», η Νoble Εnergy, που διαθέτει πλέον τη δική της επιχειρηματική βάση στη Λευκωσία, έχει παρουσιάσει την πρότασή της και ενώπιον του υπουργού Εμπορίου. Ένα από τα βασικά ζητήματα που εκκρεμούν για επίλυση, είναι αυτό της αποφυγής της χρονοβόρας διαδικασίας κρατικών προσφορών, για την επιλογή γεωτρύπανου, το οποίο μπορεί σχεδόν άμεσα να εξασφαλιστεί από τη Νoble που έχει κάνει ήδη σχετικές προσυμφωνίες.

Επίσης, σε τελευταίο στάδιο βρίσκεται και το θέμα των περιβαλλοντικών και άλλων εγκρίσεων που προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί. Ένα από τα θέματα που εκκρεμούν προς επίλυση, είναι και η επιθυμία της κυβέρνησης, να μείνει ανοικτή δίοδος συμμετοχής και πρόσβασης στο τερματικό υγροποίησης, των άλλων εταιρειών που θα διεκδικήσουν «Οικόπεδα» στο δεύτερο γύρο αδειοδότησης και πολύ πιθανόν σε αρκετά από αυτά να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα.

Εφημερίδα: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ένα Σχόλιο to “Ανοίγει τα χαρτιά της η «Νoble Energy» – Κύπρος και Ισραήλ ξεκινούν υπό τη καθοδήγηση της αμερικανικής «Noble Energy» την εκμετάλλευση στο «οικόπεδο 12».”

  1. thanos Says:

    Αραγε στον ποιο πανω εβιασμο της τουρκιας (πρωτα λυση και μετα πετρελαια) θα απαντησουν η noble energy και το ισραηλ ?


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: