Με το μεσοπρόθεσμο θα πληρώσουμε τα δανεικά ή θα αναπτυχθούμε;

Ποιος είναι ο πραγματικός στόχος  του μεσοπρόθεσμου; Πρωτίστως να πούμε ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη και θεωρεί ότι για την κερδίσει θα πρέπει να ακολουθήσει το μεσοπρόθεσμο. Είναι μια άποψη της κοινωνίας, μειοψηφία βέβαια αλλά είναι μια κατασταλαγμένη άποψη. Όμως το μεσοπρόθεσμο τελικά που στοχεύει; Στοχεύει στο να βρεθούν οικονομικοί πόροι ώστε να αποπληρωθούν τα δάνεια που μας χορήγησαν οι ευρωπαίοι ή στοχεύει στο να αναπτυχθούμε;

Το δίλλημα που τίθεται ή καλύτερα η διλληματική προσέγγιση είναι λανθασμένη. Κατά την άποψη μας ή το ένα ισχύει ή το άλλο όχι και τα δύο μαζί. Αν το μεσοπρόθεσμο έχει στόχο να αναπτυχθούμε ως οικονομία και η ύφεση να μετεξελιχθεί σε αύξηση του ΑΕΠ συμφωνούμε είναι προς όφελος της οικονομίας. Αν το μεσοπρόθεσμο έχει ως στόχο να βρεθεί πλούτος ώστε να διασφαλιστούν οι δανειστές ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους τότε απλά δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

Η άποψη μας είναι η εξής.

Εν μέσω ξεκάθαρα καθοδικού οικονομικού κύκλου το μεσοπρόθεσμο δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση αλλά αναζητά κεφάλαια ώστε να καλύψει τους δανειστές. Δεν έχει αναπτυξιακή διάσταση για ένα λόγο σε καμία καπιταλιστικού τύπου οικονομία του δυτικού πολιτισμού αλλά και οι νεοκαπιταλιστικές οικονομίες της Ανατολής δεν παρέβλεψαν μια καθοριστική παράμετρο. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς τις τράπεζες. Αν οι τράπεζες απέχουν από την αγορά 3-4 χρόνια όπως διαφαίνεται τότε ανάπτυξη δεν θα μπορέσει να υπάρξει.

Αν δεν υπάρξει ανάπτυξη το μεσοπρόθεσμο θα αποδειχθεί πολύ λίγο και θα οδηγήσει στην χώρα σύντομα σε αδιέξοδο….

www.bankingnews.gr

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: