Εκτός τόπου και χρόνου το Μνημόνιο! – Τι θα πουλήσουν έως το τέλος του έτους;

Φιλόδοξοι έως και ουτοπικοί φαντάζουν οι στόχοι στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν και θα βάλουν την υπογραφή τους κυβέρνηση και Τρόικα για να έρθει από Σεπτέμβριο το νέο δάνειο. Όπως γράφει το νέο Μνημόνιο, ως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση καλείται να βγάλει στο σφυρί κρατική περιουσία και να εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις 5 δισ. ευρώ συνολικά. Εξ αυτών τα 1,7 δισ. θα έχουν εισπραχθεί έως το Σεπτέμβριο και άλλα 3,3 δισ. στο δ’ τρίμηνο.

Από τον Οκτώβριο δηλαδή και μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να εισπράττει 1,1 δισ. κάθε 30 μέρες, ολοκληρώνοντας από μία ομοβροντία αποκρατικοποιήσεων κάθε μήνα. Όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, «αυτά δεν γίνονταν ούτε τους καλούς καιρούς, που το χρηματιστήριο και η ψυχολογία της αγοράς ήταν στα ύψη, όχι εν μέσω ύφεσης και τις αξίες υπό κατάρρευση, όπως τώρα συμβαίνει»…

Την ίδια στιγμή όμως που η κυβέρνηση αναλαμβάνει να «τρέχει» με ρυθμούς fast-track το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, υποχρεώνει το ελληνικό δημόσιο να μεταφέρει, κάθε τρίμηνο από τώρα και μετά, κονδύλια 1 δισ. ευρώ, σε ειδικό κυβερνητικό λογαριασμό που έχει ανοιχθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για τις ανάγκες του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Μέχρι τέλος του χρόνου θα πρέπει να καταβάλει στο Ταμείο (ΤΧΣ) συνολικά 2 δισ. ευρώ.
Από το λογαριασμό τα λεφτά θα μεταφέρονται τακτικά προς το ΤΧΣ, για να διασφαλιστεί ότι το τελευταίο διατηρεί ταμειακό υπόλοιπο ύψους 1.500 εκατ. ευρώ, εφόσον η αξιολόγηση του προγράμματος για το κεφάλαιο των τραπεζών δείξει ότι οι πόροι αυτοί είναι απαραίτητοι.

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων αποτελεί αντικείμενο συμφωνίας από το προσωπικό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Η Τράπεζα της Ελλάδος υποχρεώνεται κάθε εβδομάδα, την πρώτη μάλιστα εργάσιμη μέρα, να παραδίδει αναλυτική έκθεση για τον ισολογισμό του Ταμείου, με επεξηγήσεις για τις κινήσεις και τις αλλαγές στους λογαριασμούς.

Δείτε  εδώ  το Μνημόνιο Συνεννόησης για τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής.

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=132991

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: , . 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “Εκτός τόπου και χρόνου το Μνημόνιο! – Τι θα πουλήσουν έως το τέλος του έτους;”

 1. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  Το ζήτημα δεν είναι «τι θα προλάβουν να πουλήσουν σε ένα χρόνο», αλλά ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ.

 2. Θωμάς Ακριτίδης Says:

  Κυριάκου Διακογιάννη: «Πωλείται Πατρίς»

 3. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  Ξαναδιαβάζοντας το άρθρο, στάθηκα, τούτη τη φορά και στη φωτογραφία…
  «Γερμανοί-Γάλλοι και Αμερικάνοι… σύμμαχοι» ; Διερωτήθηκα και μονολόγησα, «όποιοι και νάναι , οι μύτες τους, νύχια γαμψά κοράκου. Και είναι μόνο… εντολοδόχοι (κι αυτοί) των… δανειστών μας!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: