Μια πικρή αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί….

Αν κάτι δεν πάει καλά και οι ευρωπαίοι αποφασίσουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει στην κυριολεξία τι θα συμβεί; – Μια πικρή αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί…

Η Ελλάδα πρέπει να σωθεί, πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο και μέσο η χρεοκοπία και όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να δώσουν ένα αγώνα ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο η πραγματική χρεοκοπία της χώρας.

Στην ζωή πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο σενάριο γιατί μόνο τότε μπορείς να πάς μπροστά και να πετύχεις. Αυτό μας διδάσκει η ζωή και με βάση αυτήν την καταλυτική παράμετρο τίθεται το ερώτημα αν η Ευρώπη αποφασίσει να μας αφήσει στο έλεος του Θεού μας παρατήσει και χρεοκοπήσουμε τι θα συμβεί;

Θα παρουσιάσουμε μια προσέγγιση που καλό είναι να την γνωρίζουμε. Υπόθεση εργασίας προφανώς αλλά θα είναι πραγματικότητα αν υπάρξει default.

Τι θα συμβεί στην Ελλάδα αν χρεοκοπήσει η χώρα; Το πρώτο πράγμα που θα συμβεί είναι να αποφευχθεί ο πανικός. Αν τα μέσα ενημέρωσης σπείρουν τον πανικό χαθήκαμε όλοι στην κυριολεξία. Ας υποθέσουμε ότι θα επικρατήσουν ψύχραιμες φωνές τι θα συμβεί;

Σε οικονομικό επίπεδο

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν μόνο το 30% του μισθού τους. Αν δεν υπάρξει άμεσα λύση θα συνεχίσουν να χάνουν το 70% των μηνιαίων αποδοχών τους. Οι συνταξιούχοι αντί ένας αγωνιστής της ζωής να λάβει τα 500 ευρώ σύνταξη θα πάρει τα 150 με 200 ευρώ στο καλύτερο σενάριο. Στον ιδιωτικό τομέα οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν έναντι δηλαδή το 30% του μηνιαίου μισθού ή το 50% με βάση το καλό σενάριο. Σε επίπεδο δημόσιων οικονομικών τα ομόλογα που λήγουν αν συνεχίσουν στην Ευρώπη να μας δανείζουν θα πληρωθούν αν σταματήσουν να μας δανείζουν πάμε για haircut όχι 50% αλλά 70%.

Διάλυση της αγοράς

Το ΧΑ θα καταστραφεί οι 500 μονάδες θα είναι ένας άκρως ρεαλιστικός στόχος. Οι τραπεζικές μετοχές π.χ. Εθνική στα 2 ευρώ και Alpha και Eurobank στο 1 ευρώ. Στα ομόλογα τα CDS στις 5000 με 6000 μονάδες και τα spreads στις 3000 με 4000 μονάδες βάσης. Τα CDS θα πληρώνονταν περίπου 30-35 δις δολάρια θα είχαν κέρδος οι σημερινοί κάτοχοι. Η αγορά θα καταστραφεί στην κυριολεξία.

Οι επενδύσεις – καταθέσεις

Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα όλα κινδυνεύουν αλλά ο κίνδυνος διαφέρει από επένδυση σε επένδυση. Οι καταθέσεις δεν θα χαθούν πουθενά, δεν χάθηκαν στην κυριολεξία. Όμως οι αποδόσεις στα αμοιβαία κεφάλαια θα πάνε στα τάρταρα γενικώς θα απαξιωθούν τα πάντα. Οι καταθέσεις πάντως δεν θα κινδυνεύσουν δεν θα χαθούν απλά θα τεθούν όρια υπερανάληψης από τις τράπεζες π.χ. 100 ευρώ ημερησίως από τα ATMs.

Σε πολιτικό επίπεδο

Καμία μονοκομματική κυβέρνηση δεν θα ανταπεξέλθει. Θα υπάρξει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και έκτακτης ανάγκης.

Το συμπέρασμα

H χρεοκοπία είναι ο εφιάλτης μας και πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί με οποιαδήποτε κόστος.

Πέτρος Λεωτσάκος
http://www.bankingnews.gr

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: . 4 Σχόλια »

4 Σχόλια to “Μια πικρή αλήθεια που πρέπει να ειπωθεί….”

 1. Graekus Says:

  η χρεωκοπία είναι ο εφιάλτης τους και θέλουν να την αποφύγουν πάση θυσία και με οποιοδήποτε κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες!

 2. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  Κ. Λεωτσάκο καλησπέρα σας.
  Συμφωνώ μαζί σας, οφείλουμε να γνωρίζουμε τι θα πάθουμε σε περίπτωση… πτώχευ-σης.Τ Τι, εντούτοις, εννοείτε γράφοντας: «…Αν κάτι δεν πάει καλά και οι ευρωπαίοι αποφασίσουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει»; Εννοείτε στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα;
  Εάν εννοείτε στην Ευρώπη, υποθέτουμε ότι γνωρίζετε την κρίση ύφεσης- υπερπαραγωγής που μαστίζει τις περισσότερες εκ των ισχυρών χωρών της, καθώς επίσης, πόσο χρήσιμο είναι γι’ αυτές να μην “χάνουν” χώρες εισαγωγής των προϊόντων της.
  Πολύ φοβούμεθα, ότι η ευρωπαϊκή διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους-δανεισμού ή χρηματοπιστωτική , την οποία η Ευρώπη επέβαλε στην Ελλάδα, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση με την αναγκαιότητα της ίδιας, να «περάσει» τη δική της κρίση ύφεσης με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Και εννοούμε:
  Η «λογική» της Ευρώπης αναγωγής της ελληνικής κυβέρνησης σε εντολοδόχο της για κατοχή της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου προς πώληση ή εκμετάλλευσή της για να επιστραφούν τα δανεικά , σε μία Ελλάδα σε πραγματική οικονομική κρίση υποπαραγωγής-ύφεσης της οποίας αποτέλεσμα ήταν τα τελευταία είκοσι χρόνια η αύξηση του δημοσίου ελλείμματος και ο υπερδανεισμός, κάνει ώστε να χάσει η Ευρώπη ένα πελάτη , όταν αυτά τα μέτρα, κριτικαρισμένα ως αρνητικά από όλες τις «οικονομικές σχολές» του καπιταλιστικού κόσμου, οδηγούν την Ελλάδα σε εσωτερική πτώχευση -διαρκές δημόσιο έλλειμμα -διαρκές χρέος με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες , όταν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη … «βράζει» και όχι μόνο. Διότι διαφαίνεται ότι ακολουθεί την ίδια πολιτική έναντι των δημοσίων χρεών Πορτογαλίας-Ισπανίας-Ιταλίας, οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς λαούς σε… επανάσταση. Αυτό θέλει η Ευρώπη;
  Επομένως, δεν τίθεται θέμα «αν συμβεί κάτι κακό στην Ευρώπη…», διότι ήδη συμβαίνει.
  Η Ευρώπη με αυτήν την πολιτική, τα έκανε «μούσκεμα», πήγε ενάντια στον εαυτό της. Ή λοιπόν θα αναγκαστεί η ίδια να την αλλάξει, (να πάρει πίσω τα «μνημόνια» και να βάλει ξανά δασμούς στις εισαγωγές σε χώρες μέλη της με αδύναμες παραγωγικές δυνάμεις και παραγωγικότητα- περίπτωση Ελλάδας, καθώς και σε χώρες με οικονομίες σε ύφεση λόγω υπερπαραγωγής στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά- περίπτωση Ιταλίας ,Πορτογαλίας, Ισπανίας, μιας και η κρίση υπερπαραγωγής-ύφεσης έχει «χτυπήσει» ήδη και τις ισχυρές οικονομίες όπως των ΗΠΑ και της Γερμανίας ) ή θα την συνεχίσει, ρισκάροντας να περάσει το σύνολο των χωρών της σε ολοκληρωτικής μορφής διακυβερνήσεων ώστε να την επιβάλουν δια φωτιάς και σιδήρου (κινεζοποίηση του πολιτικού συστήματος των χωρών μελών της ). Τότε, όμως, ρισκάρει και την επιβίωση τη δική της συνολικά, διότι είναι παραπάνω από βέβαιο, ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί θα αντιδράσουν, έτσι ή αλλιώς.
  Επιτρέψτε μου, σας παρακαλώ, μία επιπλέον παρατήρηση.
  Γιατί συνδέετε το σταμάτημα της βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα (δηλαδή το διαρκές χρέος της Ελλάδας, διότι αυτό εφαρμόζει έως σήμερα και άρα δεν πρόκειται περί πραγματικής «βοήθειας», αλλά, με το… αζημίωτο) με την πτώχευση της δεύτερης;
  Δεν μπορεί η Ελλάδα, ακριβώς για να αποφύγει την πτώχευση μιας και η ίδια δεν τα βγάζει πέρα μόνη της, , να επιλέξει άλλη αγορά χρήματος; Ποιος της το απαγορεύει; Η ΗΠΑ; Η ΕΕ; Ο ΣΟΡΟΣ; ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΜΑΖΙ;
  Εάν πρόκειται περί «απαγόρευσης», με τι «όπλο» γίνεται αυτός ο πόλεμος εναντίον της Ελλάδας; Μήπως με τη διαχρονικά ισχύ τους ως υπερδυνάμεων επί της Ελλάδος λόγω γεωστρατηγικής της θέσης αλλά και των πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στα εδάφη της ; Εάν ναι, τότε και η Ελλάδα με «όπλο» την «ισχύ» της εξ αυτών των γεωφυσικών πλεονεκτημάτων της, οφείλει να επανακαθορίσει τη σχέση της με αυτές τις δυνάμεις, με γνώμονα αλλαγής πολιτικής απέναντί της. Να σταματήσουν να την εκβιάζουν αυτο -κουρεύοντας τα δανεικά τους , να μην υποκλέψουν τα περιουσιακά της στοιχεία στο όνομα τους, και να τη βοηθήσουν πραγματικά με φθηνό χρήμα για να ξεπεράσει τη δική της κρίση υποπαραγωγής.
  Εάν, συνεπακόλουθα, στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα ένα αδήριτο ερώτημα, δεν είναι η «πικρή αλήθεια» που θέσατε, αλλά «ποιες είναι, και αν υπάρχουν, εκείνες οι ελλη-νικές πολιτικές δυνάμεις, για να ασκήσουν εθνική πολιτική στις μέρες όξυνσης της κρίσης ύφεσης στα πλαίσια του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, ώστε να μην σβήσει από τον παγκόσμιο χάρτη η ΕΛΛΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ για να γίνει ένα «καντόνι» στην παγκόσμια «Ελβετία» της Νέας Τάξης Πραγμάτων τους.
  Κ. Τσακαλώτο
  Κατά την ασήμαντη, ίσως, άποψη μας, γιατί δεν εμφορείται ούτε από πολυπολιτισμική κουλτούρα, ούτε από εθελόδουλο Δυτικοκεντρισμό, ορίστε τι πραγματική βοήθεια έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα, ηγέτες οι οποίοι να μιλάνε με αυτή τη γλώσσα:
  Κι όσο αγαπώ τήν πατρίδα μου δέν αγαπώ άλλο
  τίποτας. Νάρθη ένας νά μού ειπή ότι θά πάγη ομπρός ή πατρίδα, στέργομαι
  νά μού βγάλη καί τά δυό μου μάτια. Ότι άν είμαι στραβός, καί ή πατρίδα
  μου καλά, μέ θρέφει, Αν είναι ή πατρίδα μου αχαμνά, δέκα μάτια να χω,
  στραβός θανά είμαι. Οτι σ αύτείνη θά ζήσω,δέν έχω σκοπόν νά πάγω άλλου. .
  Στρατηγός Μακρυγιάννης

 3. ΙΑΣΩΝ ΜΑΓΝΗΣ Says:

  Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ περισσότερα απ’ ό,τι νομίζετε… Επομένως, η τρομοκρατία και οι πάσης φύσεως συναισθηματικοί εκβιασμοί, πέφτουν στο κενό…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: