Τι τελικά σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»;

Σχετική ανάρτηση: Χρεοκοπούν την Ελλάδα “επικεκτικά”;

Ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε για «επιλεκτική χρεοκοπία» και μας προέτρεψε να μην φοβόμαστε. Ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι τεχνικός και ουδείς στην ουσία μπορεί να καταλάβει τι εννοεί ο …ποιητής. Όσον αφορά το γεγονός πως μας καθησυχάζει να μην φοβόμαστε, από μόνο του μας κάνει να φοβόμαστε περισσότερο! Διαχρονικά, οι Έλληνες πολιτικοί δεν μας έχουν πείσει για τη καθαρότητα του λόγου τους αλλά και για την αξιοπιστία των όσων λένε και υπόσχονται.

Τι σημαίνει λοιπόν ο όρος «επιλεκτική χρεοκοπία»;

– Η χώρα αυτομάτως δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει κάποιες από τις υποχρεώσεις της προς τους πιστωτές της. Ωστόσο δεν θα υποστεί τις συνέπειες μιας πτώχευσης γιατί θα πληρώνει επιλεκτικά κάποιες από τις υποχρεώσεις της.

– Θα ληφθούν ακόμα σκληρότερα μέτρα, μιας και η χώρα θα είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού και δίχως πολλές επιλογές. Πέρα αυτού θα είναι και ουσιαστικά απολύτως εξαρτημένη από τα …κέφια της Ε.Ε.

– Κανείς δεν θα μπορεί να πει με βεβαιότητα πόσο θα είναι το χρονικό διάστημα που η χώρα θα βρίσκεται δέσμια των συγκεκριμένων συνθηκών. 

– Σημαντικότατο ρόλο για το μέλλον της χώρας θα παίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Θα δέχεται ή όχι ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα; Προς το παρόν η ΕΚΤ δηλώνει πως δεν θα στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο απομένει να το δούμε στην πράξη αν τελικά φτάσουμε στην «επιλεκτική» χρεοκοπία.

– Θα αντέξει το τραπεζικό σύστημα; και αν ναι μέχρι πότε; Στη περίπτωση που η «επιλεκτική χρεοκοπία» έχει διάρκεια πέρα του ενός έτους, η έλλειψη ρευστότητας θα επηρεάσει τις τράπεζες και κατ’ επέκταση τη καθημερινότητα του πολίτη. 

– Η περιβόητη ανάπτυξη λογικά θα πάει ένα βήμα ακόμη πιο πίσω, η ήδη ταλαιπωρημένη αγορά ίσως ξεμείνει από κεφάλαια, τα λουκέτα θα αυξηθούν, η ανεργία θα αυξηθεί και ίσως να υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα όπως επίσης και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ. 

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Ένα Σχόλιο to “Τι τελικά σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»;”

 1. Κατερίνα Χριστοδουλάκη-Κοπασάκη Says:

  Και εάν όλα αυτά ήδη συμβαίνουν, κι άλλα τόσα θα συμβούν σε χώρα και λαό σου,
  ας θυμηθούμε τι λέει ο Βιργίλιος μέσα στο Πουργατόριο του Δάντη:
  Λόγο μου πια μην προσδοκάς για γνέμα:
  λεύτερη, δίκια, ορθή ‘ναι η βούληση σου
  ακλούθα τη πιστά
  σε στεφανώνω
  κορόνα, μίτρα του απατούσου αφέντη! (λαέ)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: