Army Aviation: Απόπειρα αποκατάστασης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ – Τουρκίας

ALON BEN-DAVID / TEL AVIV

Μετά από δύο χρόνια προβληματικών σχέσεων, το Ισραήλ και η Τουρκία αναζητούν νέους τρόπους ώστε να θέσουν σε καλύτερες βάσεις την αμυντική συνεργασία τους. Στη δεκαετία του ’90, οι δύο χώρες ήταν πολύ κοντά η μία στην άλλη όπως επίσης συνεργάστηκαν πολύ στενά όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο κάποια γεγονότα, όπως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στα τέλη του 2008, αλλά και η ισραηλινή επιχείρηση στο στολίσκο για τη Γάζα το Μάιο του 2010, έγιναν η αιτία οι δύο χώρες να έρθουν σε αντιπαράθεση.

Μετά τη πρόσφατη επανεκλογή του Ερντογάν, γίνεται μια προσπάθεια εκατέρωθεν για μείωση της έντασης, με τη Τουρκία ωστόσο να επιμένει πως το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει δημόσια συγνώμη σχετικά με το θάνατο των εννιά τούρκων ακτιβιστών. Από την άλλη πλευρά το Ισραήλ δεν δείχνει προς το παρόν διατεθειμένο να απολογηθεί στη Τουρκία ζητώντας της συγνώμη, ενώ δεν διαφωνεί στο να καταβάλλει οικονομικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων. 

Πρόσφατα ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπαράκ, δήλωσε πως πρέπει να βρεθεί η λύση ώστε να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ήδη πολλούς εχθρούς στη Μέση Ανατολή, δεν χρειάζεται να στρέψουμε και τη Τουρκία εναντίον μας».

Και συνέχισε: «Έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο ώστε να υπογράψουμε νέα συμβόλαια αμυντικής συνεργασίας», αν και ο ίδιος κάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τις αμυντικές συνεργασίες των δύο χωρών που διεκόπησαν το 2009.

Ισραηλινός αξιωματούχος επισήμανε: «Προς το παρόν δεν έχουμε σκοπό να προμηθεύσουμε τη Τουρκία με νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα όπως κάναμε στο παρελθόν. Από την άλλη δεν υπάρχει λόγος να μην τους προμηθεύσουμε με ανταλλακτικά για τα 170 άρματα μάχης M60A1 καθώς και για τα UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη).   

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος, Σιμόν Πέρες δήλωσε πως η προσπάθεια συμφιλίωσης με τη Τουρκία βρίσκει γενικότερη πολιτική ανταπόκριση (στο εσωτερικό του Ισραήλ) ενώ τόνισε πως πρέπει να επανεξεταστεί γενικότερα η στάση του Ισραήλ απέναντι στη Τουρκία.

Ο Ερντογάν προεκλογικά στήριξε την επανεκλογή του στη σκληρή κριτική προς το Ισραήλ ενώ η έρευνα που έγινε σχετικά με την ισραηλινή επιχείρηση στα ανοιχτά της Γάζας, ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες δικαίωσε το Ισραήλ επικρίνοντάς το ωστόσο πως άσκησε υπερβολική βία.

Μέχρι το 2005, το Ισραήλ θεωρείτο ένας από τους βασικότερους προμηθευτές οπλικών συστημάτων νέας τεχνολογίας της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών F-4. Παράλληλα το Ισραήλ είχε αποφασίσει να προμηθεύσει με σύστημα αντιβαλλιστικών πυραύλων τη Τουρκία, μέχρι που ξεκίνησαν τα προβλήματα στις μεταξύ τους σχέσεις με συνέπεια να παγώσει η πιο πάνω συμφωνία. Επίσης οι δύο χώρες διέκοψαν τις μεταξύ τους συνεκπαιδεύσεις σε Πολεμικό Ναυτικό και Αεροπορία.

Αναζητώντας νέο σύμμαχο στη περιοχή, το Ισραήλ επέλεξε την Ελλάδα και συνεργάζεται μαζί της τα τελευταία δύο χρόνια. Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει τον ελληνικό εναέριο χώρο για εκπαίδευση των πιλότων του ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που έγιναν και από κοινού ασκήσεις.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: