Το Μακεδονικό ζήτημα και οι ελπίδες για λύση

Γράφει ο Χρήστος Κων. Χολέβας, χειρούργος οδοντίατρος, υποψήφιος διδάκτορας Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ

Η περιοχή της Μακεδονίας για πολλούς αιώνες αποτελούσε το επίκεντρο διεκδικήσεων από τα βαλκανικά κράτη. Το Μακεδονικό ζήτημα, που καίει τους Έλληνες εδώ και δεκαετίες, όπως και όλα τα εθνικά θέματα της πατρίδας μας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς του. Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο ζήτημα, που κρύβει όχι μόνο αλυτρωτικές ιδεολογίες αλλά και ψυχροπολεμικές σκοπιμότητες. Ας μην ξεχνάμε πως οι εσωτερικές και οι εξωτερικές δυνάμεις που δρούσαν και δρουν στα Βαλκάνια παίζουν ακόμα τον ρόλο τους στη διατήρηση του προβλήματος και δυσχεραίνουν τις όποιες προσπάθειες για την επίλυσή του.

Η χώρα μας δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα των Σκοπίων να αυτοαποκαλούνται Μακεδονία για τον προσδιορισμό τους και ούτε αποδέχεται τα ψευδή επιστημονικά τεκμήριά τους για να δικαιολογήσουν την ιστορική τους ύπαρξη ως μακεδονικό έθνος. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι πολιτικοί και οι ιστορικοί των Σκοπίων έχουν αντιδράσει και προσπαθούν να αντικρούσουν την ελληνική πλευρά με ακραίες εθνικιστικές θέσεις. Οι Σκοπιανοί αισθάνονται πως απειλούνται από την Ελλάδα, αλλά με τις ανεκδιήγητες διεκδικήσεις τους και την αυθαίρετη υιοθέτηση του ονόματος Μακεδονία δεν παύουν να μας προσβάλλουν διαρκώς.

Το ερώτημα είναι, τι κάνει η ελληνική πλευρά για να υποστηρίξει τα δικά της συμφέροντα και πώς αποκρούει τα επιχειρήματα των Σκοπίων;

Για να γίνουν δεκτά τα Σκόπια στην ΕΕ οφείλουν να συμμορφωθούν με ορισμένους κανόνες και να μην προσβάλουν τα παλιότερα κράτη-μέλη της Ευρώπης, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Ελλάδα. Στο παρελθόν η Μεγάλη Βρετανία δεν έγινε αρχικά δεκτή στην ΕΕ με το όνομα αυτό, διότι αντέδρασε η Γαλλία, καθώς έχει επαρχία που ονομάζεται Βρετάνη. Τελικώς έγινε δεκτή στην ΕΕ με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο. Παρομοίως δεν υπάρχει λόγος η χώρα μας, η οποία έχει περιφέρεια που ονομάζεται Μακεδονία, να δεχθεί να ονομάζονται τα Σκόπια “Δημοκρατία της Μακεδονίας” ή χειρότερα μόνο “Μακεδονία”, όπως αισιοδοξούν οι Σκοπιανοί.

Υπάρχουν διάφορες ονομασίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για το κράτος των γειτόνων μας. Με ποιο σκεπτικό απορρίπτουν το όνομα “Σκόπια”-“Skopje” ή “Δημοκρατία των Σκοπίων”, αφού έτσι ονομάζεται και η πρωτεύουσά τους; Μία ακόμα πρόταση θα ήταν να υιοθετηθεί ως συνταγματική ονομασία το “Vardarska” – “Δημοκρατία του Βαρδάρη”, ακριβώς όπως λεγόταν η περιοχή μέχρι και το 1945. Μπορούν επίσης να επιλέξουν ένα όνομα σλαβικής προέλευσης. Η κυβέρνηση των Σκοπίων έχει τόσες πολλές εναλλακτικές επιλογές και πρέπει να κατανοήσει πως δεν δικαιούται να διαλέξει τη λέξη “Μακεδονία”, από τη στιγμή που αυτό καταπατά τα ελληνικά συμφέροντα. Ήδη 340 καθηγητές διεθνών πανεπιστημίων, με επιστολή τους στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ομπάμα, υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις και του ζήτησαν να ανακαλέσει την απόφαση του τέως πρόεδρου Μπους, ο οποίος, την επομένη της δεύτερης εκλογής του, αποκάλεσε τα Σκόπια “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Μια θετική πρόσφατη εξέλιξη είναι πως ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, κατά τη διάρκεια 40λεπτης συνάντησης που είχε με αντιπροσωπεία της Παμμακεδονικής στο Μανχάταν, αναγνώρισε δημοσίως ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλάβοι. Τόνισε ότι: “έκαναν τεράστιο λάθος στην προσπάθειά τους για αρχαιοποίηση της κοινωνίας τους και χρησιμοποίηση των αρχαίων ελληνικών μακεδονικών συμβόλων”, κάτι που δικαιώνει την ελληνική πλευρά και ανοίγει τον δρόμο για μια σωστή διευθέτηση του προβλήματος. Ενόψει της εκκρεμούς δικαστικής διαμάχης μας με τα Σκόπια, αυτό ενισχύει τη μακρά ελληνική επιχειρηματολογία και επιβεβαιώνει τις χρόνιες θέσεις μας. Να θυμίσουμε, πως η ακροαματική διαδικασία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης επί της καταγγελίας της ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα και η οριστική απόφαση θα βγει το ερχόμενο φθινόπωρο. Η Ελλάδα κατηγορείται πως έχει παραβιάσει την ενδιάμεση συμφωνία των δύο χωρών, εμποδίζοντας την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ το 2008, κάτι που δεν ισχύει, αφού σύμφωνα με το άρθρο 11 η χώρα μας έχει δικαίωμα άσκησης βέτο αν το όνομα που χρησιμοποιούν δεν είναι το FYROM.

Τα Σκόπια προς δικό τους όφελος πρέπει να σταματήσουν την προπαγάνδα τους και τον σφετερισμό του ονόματος της Μακεδονίας. Δεν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιούν το όνομα αυτό, όπου και όποτε επιθυμούν. Η Ελλάδα με την πολιτική της μέχρι τώρα έδειξε ότι δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να έρθει σε ρήξη. Ζητούμε όμως να αναζητήσουν άλλο όνομα που να τους αντιπροσωπεύει, σεβόμενοι έτσι και τη δική τους πραγματική ιστορία και πολιτισμό. Το βέβαιο είναι πως η ιστορία μιας χώρας δεν κατασκευάζεται και ούτε βασίζεται σε ψευδή στοιχεία. Το όνομα Μακεδονία είναι ιερό για τον απανταχού ελληνισμό και η ελληνική πολιτεία δεν θα πρέπει να το παραχωρήσει σε κανέναν. Θεωρούμε πως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να αναγνωρίσουμε το υποτιθέμενο “Μακεδονικό Κράτος” των Σκοπίων και τους σφετερισμούς τους, αλλά αντίθετα οφείλουμε να αγωνιστούμε και να επιμείνουμε στις θέσεις μας.

http://www.makthes.gr/news/opinions/77793/

3 Σχόλια to “Το Μακεδονικό ζήτημα και οι ελπίδες για λύση”

 1. stef Says:

  καλά τα λέει μονο που το όνομα μακεδονία δεν είναι απλά ιερό αλλα είναι η ύπαρξης του νέο ελληνικού κράτους μας είναι το μισό της νέο ελληνικής ταυτότητας μας,το άλλο μας μισό είναι εκεί,πέρα στου αιγαίου τα γαλανά νερά.

 2. kalavritinos ioannis Says:

  Θα σας πω μία ιστορία που πιθανόν δεν την γνωρίζετε ή δεν την θυμάσθε,το 1993 όντας ο Κίρο Γκληγκόρωφ πρόεδρος της νεοσύστατης δημοκρατίας των Σκοπίων ήταν αυτός που πρωτονόμασε τα Σκόπια Μακεδονία προκειμένου να γλυτώσει απο τις αλυτρωτικές βλέψεις των Βουλγάρων και προς τούτο έκανε το εξής αμίμητο.
  Το 1993 εδέχθηκε τον πρόεδρο της Βουλγαρίας κάποιον Ζέλεφ,φανατικό Τουρκόφιλο,που αν και μιλούν , οι Σκοπιανοί & οι Βούλγαροι το ίδιο Σλαβικό ιδίωμα, ο Γκλικόρωφ είχε προσκαλέσει διερμηνέα,ο Ζέλεφ ο οποίος είχε επισκεφθεί τα Σκόπια με διάθεση για να αδελφώσουν ο Γκληγκόρωφ τον πάγωσε και στην παρατήρηση του Ζέλεφ τι θα ερμηνεύσει ο διερμηνέας ο πανέξυπνος Γκληγκόρωφ του απάντησε ότι είμαστε δυο ξένες κρατικές οντόπτητες.
  Ο Γκληγκόρωφ ένας πανέξυπνος πολιτικός της σχολής του Τίτο έκανε και άλλη μία σημαντική δήλωση ότι εμείς δεν είμαστε Μακεδόνες στην περιοχή ήλθαμε μετα το 600 μχ και ίσως αυτές οι απόψεις του ήταν η αιτία για την ανατίναξη που του είχαν κάνει.
  Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι στην περιοχή μας αρχίζει να φυσά ένας δροσερός άνεμος για εμάς τους Έλληνες και εύχομαι να μην σταματήσει γιατί τελευταία οι γουρουνοτσαρουχάδες των Βαλκανίων είχαν αναθαρρήσει με το μπόϊ άλλων,ελπ’ιζω η χώρα μας να βρεί τον δρόμο που της αρμόζει και νομίζω ότι γρήγορα θα γίνει το μήλο τηε έριδος.

 3. kalavritinos ioannis Says:

  Ως αναφορά αυτά που λέγει ο Στεφ μοιάζουν αιρετικά και δείχνει ότι είναι έξω απο Θράκη Κεντρική Νότια Ελλάδα &Ήπειρο και όταν λέμε Ηπειρο εννούμε την κοιτίδα όλων των φυλών του Ελληνικού έθνους,μάλλον κάπως αλλιώς θα΄θελε να το γράψει και όταν λέμε Θράκη εννούμε την Κωνσταντινούπολη, η μόνη πόλη που δεν είναι η πρωτεύτουσα του έθνους που την ίδρυσε,ενω τα λοιπά έθνη των Βαλκανίων έχουν τις παλαιές πρωτεύουσές τους.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: