Κοσσυφοπέδιο «Χωρίς Παρωπίδες»

ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

Κατά την πρόσφατη και συνεχιζόμενη κρίση στο Κοσσυφοπέδιο αλλά και πριν από αυτή, παρατηρήσαμε μια προσπάθεια της Σερβίας για ειρηνική εκτόνωση της κατάστασης, μέσω δηλώσεων αλλά και δράσεων καθώς και γενικότερη προσέγγιση στη δυτική αντίληψη των πραγμάτων. Το γεγονός αυτό που φαίνεται να ανησύχησε την Πρίστινα οδήγησε στην πρόσφατη κρίση του Κοσσυφοπεδίου με τις προκλήσεις εκ μέρους των Αλβανών καθώς και την διστακτικότητα τους να έλθουν σε οποιαδήποτε συμφωνία με τους Σέρβους, για επάνοδο στην προ των επεισοδίων κατάσταση που ουσιαστικά θα δικαίωνε την στάση της Σερβίας.

Δίκαια λοιπόν ο Υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς δήλωσε ότι ‘’η επίλυση της κρίσης στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ειρηνικά είναι πιο σημαντική για τη Σερβία από ότι για την ΕΕ”. Αυτό βέβαια που είναι ενδιαφέρον να δούμε είναι μέχρι ποιού βαθμού δυτική στροφή είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι Σέρβοι και πως θα προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, που δείχνουν ξεκάθαρα Κοσσυφοπέδιο. Θα υπάρξει λοιπόν εμπόριο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης;

Μέχρι στιγμής φαίνεται να χειρίζονται το θέμα με επιτυχία, παγώνοντας τις εξελίξεις και με την κατάσταση ασφαλείας της Σερβίας να είναι σταθερή, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που απορρέουν από την κρίση στο Κοσσυφοπέδιο. Σημαντικότατο γεγονός διότι μια μεταφορά της κρίσης στο εσωτερικό της Σερβίας, που ίσως κάποιοι θα ευχόντουσαν, θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο η Σερβία πρέπει να συνεχίσει αυτή την λογική και ορθολογιστική πολιτική και να μην παρασυρθεί από προβοκάτσιες. Το σημερινό πρόβλημα δεν προκλήθηκε τυχαία και ορισμένες διεθνείς δυνάμεις βρίσκονται πίσω από αυτό και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τα βαλκάνια η δήλωση Ντάτσιτς ‘’ότι η Σερβία έχει βαρεθεί τους πολέμους και δεν θα πάει σε νέο πόλεμο’’.

Αυτό σημαίνει ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί, η Σερβία πρέπει να διαπραγματευτεί με τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι πολλές από τις ενέργειές τους δεν είναι αμερόληπτες ή ουδέτερες. Η πρόσφατη πρόκληση έντασης με την απόπειρα από τις ειδικές αστυνομικές δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου να αναλάβουν τον έλεγχο στις διοικητικές διαβάσεις Jarinje και Brnjak στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, δεν ήταν τυχαίες, ούτε επίσης η χρονική στιγμή που έγινε αυτή η προσπάθεια. Αυτές οι διεθνείς δυνάμεις πιστεύουν ότι τώρα είναι η στιγμή να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στη Σερβία, η οποία ψάχνει να πάρει θετική γνωμοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να την παρασύρουν σε βήματα αντίθετα με τα εθνικά και κυριαρχικά της συμφέροντα. Βέβαια ισχύει ακόμη η δήλωση των Σέρβων κυβερνόντων, ότι η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, είτε έμμεσα είτε άμεσα, οπότε η διαπραγμάτευση θα είναι πολύ σκληρή και χρονοβόρα. Άλλωστε η ΕΕ και οι ΗΠΑ, όπως επιβεβαιώθηκε κατά την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν στο Βελιγράδι, έχουν τονίσει ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν θα ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.

Εξάλλου η Σερβία δεν έχει καμία στρατιωτική αστυνομία στο Κοσσυφοπέδιο και είναι υποχρέωση των διεθνών δυνάμεων η προστασία της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας και η αυστηρή εντολή τους για ουδετερότητα.

Σε ότι αφορά εικασίες ότι εγκληματικές οργανώσεις από τη Σερβία συμμετείχαν στην καύση του σταθμού διέλευσης Jarinje και ότι το βόρειο Κοσσυφοπέδιο είναι ένα φυτώριο του εγκλήματος, αυτά εκτιμάται ότι αποτελούν επικίνδυνες δικαιολογίες για να προκαλέσουν την χρήση βίας από τις διεθνείς δυνάμεις, για την κατάκτηση του βόρειου Κοσσυφοπεδίου και την ενσωμάτωσή του οριστικά στο έτσι ονομαζόμενο ανεξάρτητο κράτος του Κοσσόβου.

Αυτό βέβαια που αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα είναι αυτό που σήμερα όλος ο κόσμος ξέρει, ότι το κέντρο της εγκληματικότητας και ιδίως της εμπορίας ναρκωτικών, ανθρώπων και όπλων, είναι στο αλβανικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου. Δεν πρέπει βέβαια να αγνοηθούν οι ειλικρινείς δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς για πληροφορίες ότι όντως κάποιοι άνθρωποι από τις εγκληματικές οργανώσεις συμμετείχαν και δεν αμφισβητείται αυτό, προσθέτοντας ότι: «Έχουν προκαλέσει μεγάλη βλάβη των συμφερόντων των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή από αυτούς που προκάλεσαν την κρίση και προσπάθησαν να αλλάξουν την υπάρχουσα κατάσταση”.

Η μόνη ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες, η επιθυμία κάποιων για νέες συγκρούσεις δεν θα κερδίσει στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, αλλά ότι ειρηνικές λύσεις, θα επιδιωχθούν, είναι :

Η επιμονή των σταθεροποιητικών διεθνών παραγόντων με πρωτοστάτη την ΕΕ αλλά και την Ελλάδα στο διάλογο χωρίς να τίθενται όροι από κανέναν.

Να αμφισβητηθεί η ασκούμενη πολιτική από την Γερμανία καθόσον το όποιο όραμα της για τα Βαλκάνια, που κάποιοι της εμπιστεύτηκαν φαίνεται να έχει αποτύχει και πλέον μόνο προβλήματα αναφύονται. Είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για όλους στα Βαλκάνια να παρακολουθούν τον Γερμανό ΥΠΕΞ Guido Westerwelle να περιοδεύει στο Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή της κρίσης, να έχει συναντήσεις στην Πρίστινα με τον Χασίμ Θάτσι και τον Διοικητή της KFOR Erhard Buehler, σχεδιάζοντας την επόμενη κίνηση και αυτός να είναι ο πρώτος και ίσως μοναδικός αξιωματούχος κράτους της ΕΕ που επισκέπτεται την περιοχή. Δεν είναι φυσικά δύσκολο να καταλάβουμε το σκοπό της επίσκεψης. Μια διερευνητική επαφή για το τι δεν πήγε καλά και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Ήδη τον στόχο του τον γνωρίζουμε από την συνέντευξή του, που δόθηκε στο Λονδίνο και προηγήθηκε της επίσκεψης στο Κοσσυφοπέδιο, όπου σε κοινή δήλωση με τον Βρετανό Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Nick Clegg και τον υπουργό Εξωτερικών William Hague ανέφεραν ότι «η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να βρούνε μια διπλωματική λύση που θα αναγνωρίζονται τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου” και ότι ‘’μια τέτοια λύση, θα βελτιώσει τη ζωή όλων των πολιτών και θα θέσει και τα δύο κράτη στο δρόμο προς την ένταξη στην ΕΕ”. Ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές, καμιά αναφορά στους υπαίτιους της κρίσης, καμιά αναφορά σε διάλογο για επίλυση της κρίσης, ευθεία αναφορά σε σύνορα που δεν υφίστανται και εκβιασμός για αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου η Σερβία να ενταχθεί στην ΕΕ.

Να εμπιστευτεί η διεθνής κοινότητα και με την βοήθεια της Ελλάδαςτην Σερβία και τις απόψεις της αλλά και να εκτιμηθεί επιτέλους η ειλικρινής στάση της για ειρήνη και διάλογο καθόσον έχει κάνει πολλά, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να φτάσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αναμένει ότι οι ίδιες αρχές που εφαρμόστηκαν σε άλλες χώρες, θα ισχύσουν και για την δική της υποψηφιότητα.

Πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος όλων στα Βαλκάνια να καταλήξουν σε μια ειρηνική και βιώσιμη λύση χωρίς νέες άστοχες παρεμβάσεις τρίτων που κείνται μακράν, ώστε να υπάρξει μια ειρηνική, καλύτερη, τιμιότερη και δικαιότερη ζωή.

http://www.drougos.gr/

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: