Και οι Βρετανοί στο «κόλπο» των εξορύξεων στη Κύπρο

Σε δημοσίευμα του Πέτρου Θεοχαρίδη με τίτλο «Ανοικτό το θέμα σταθμού αερίου» και υπότιτλο «Περιμένουν το ’12’ για σχέδια υγροποίησης – εξαγωγής», ο Φιλελεύθερος αναφέρει ότι προτάσεις από σειρά ειδικευμένων σε θέματα υγροποίησης φυσικού αερίου κολοσσών δέχεται η Noble Energy με αντικείμενο τις περιοχές και τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου στα οποία έχει δικαιώματα.

Γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι δεδομένο ότι ο σταθμός θα κατασκευαστεί στην Κύπρο, αλλά πως το θέμα είναι ακόμα ανοικτό. Αυτό αποκαλύπτει ο διευθυντής ανάπτυξης επιχειρήσεων του αμερικανικού κολοσσού Ντέιβ Στόβερ, σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως εξειδικευμένα περιοδικά του κλάδου – το «Upstream».

Όπως αναφέρει ο Ντέιβ Στόβερ, στο «Upstream», κατά τη διάρκεια του τρίτιου τριμήνου, η Noble προσέλκυσε προτάσεις από αρκετές εταιρείες Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) για να αναπτύξουν τις μελέτες για προκαταρκτικό και τελικό λεπτομερή μηχανολογικό σχεδιασμό (FEED) για διαφορετικές πολλαπλές που είναι υπό εξέταση». Είπε, επίσης, ότι αυτό το έργο – δηλαδή η μελέτη για σταθμό LNG- αναμένεται να εστιασθεί στις πολλαπλές, πιθανές τοποθεσίες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μια μονάδα υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος της Noble, αναλύει επίσης ότι οι δύο πλέον πιθανές περιοχές για τη δημιουργία μονάδας υγροποίησης και εξαγωγής φυσικού αερίου, είναι το Ισραήλ και η Κύπρος. «Η Κύπρος εξακολουθεί να έχει μια δυνητική ευκαιρία για να μετατραπεί σε κέντρο διανομής (hub) για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου, πρόσθεσε ο ίδιος. Το μέγεθος της κάθε εγκατάστασης θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κυπριακό «οικόπεδο», που είναι η επόμενη σε μέγεθος – μετά το Λεβιάθαν – προοτπτική αύξησης του χαρτοφυλακίου κοιτασμάτων της Noble, με τα αποτελέσματα να αναμένονται στις αρχές του 2012.

Στην ίδια έκδοση, ο Πρόεδρος της Noble Τζακ Ντέιβιντσον, εξηγεί ότι η δοκιμαστική γεώτρηση, θα βοηθήσει να καθοριστεί το μέγεθος των πόρων του κοιτάσματος», ενώ οι προκαταρκτικές μελέτες για λεπτομερή μηχανολογικό σχεδιασμό (FEED) σταθμού υγροποίησης θα δείξουν «τι είναι βιώσιμο», υποδεικνύει. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Noble Energy, «από τη στιγμή που θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική γεώτρηση, η Noble θα έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για τις δομές που πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά και κατά πόσο θα πρέπει να αναζητήσει εταίρους για κεφάλαια».

Εξάλλου, σε δημοσίευμα του Ανδρέα Πιμπίσιη με τίτλο «Στο παιχνίδι των ερευνών μπαίνουν και οι Βρετανοί», αναφέρεται ότι η εταιρεία Cairn Energy, από τους μεγαλύτερους στο είδος του οργανισμούς, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο των 100 εταιρειών της «Financial Times» στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ενδιαφέρεται για επέκταση των ερευνητικών για καύσιμα εργασιών της και στην Κύπρο, σύμφωνα με δημοσίευμα.

Σύμφωνα με  δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times», η εταιρεία, που ασχολείται ήδη με ερευνητικές εργασίες στα νερά της Γροιλανδίας, έχει δημιουργήσει κοινοπραξία που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό για ερευνητικές γεωτρήσεις στα νερά του Λιβάνου. Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα της για το πρώτο εξάμηνο  του έτους, η εταιρεία γνωστοποίησε ότι ενδιαφέρεται για επέκταση των εργασιών της και στην Κύπρο, αναφέρει το δημοσίευμα.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=7847

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: