Η διαφορά των bloggers με τους δημοσιογράφους

Γράφει ο Λουκάς Δ. Συμπεράς

Το τελευταίο καιρό, είτε με ηλεκτρονικά μηνύματα, είτε μέσω facebook – αν και για να είμαι ειλικρινής ήμουν πολύ επιφυλακτικός μαζί του, ωστόσο αν το χρησιμοποιήσεις σωστά ωφελεί – αρκετοί από εσάς που μου κάνετε τη τιμή και με επισκέπτεστε μου θέσατε το …εύλογο ερώτημα. Γιατί δίνω τα στοιχεία μου, το πραγματικό όνομά μου αλλά ακόμη και τη φωτογραφία μου (σχετική ανάρτηση: Ευχαριστώ πολύ κύριε Λυγερέ – Ψηλά το κεφάλι!)

Καταρχήν δεν κάνω κάτι παράνομο. Δεν ήμουν ποτέ της παρανομίας γενικότερα ως άνθρωπος. Κατά δεύτερον, είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει μια μετεξέλιξη στη γενικότερη έννοια του όρου διαδίκτυο. Είμαι σίγουρος πως κάποτε θα μας υποχρεώσουν όλους να δίνουμε στοιχεία. Παράλληλα είτε για βιοποριστικούς, είτε για κοινωνικούς, είτε για εμπορικούς λόγους το διαδίκτυο θα δημιουργήσει ένα νέο τύπου «ανθρώπου» που θα συμπεριφέρεται ως ρομπότ γιατί έτσι θα είναι και ευκολότερο να γαλουχηθεί μέσω εκείνου.

Αυτό σαφώς δεν με βρίσκει καθόλου σύμφωνο. Ωστόσο πάντα θα λέω/φωνάζω πως από ένα κακό μπορείς να βγάλεις δύο καλά και στην αντιστοιχία από ένα καλό …δύο κακά!

Κοινώς παν μέτρον άριστον!

Και ερχόμαστε στο έργο των bloggers και σε εκείνο το δημοσιογράφων.

Ο ίδιος δεν είμαι δημοσιογράφος (εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας) ωστόσο έτυχε ένα καλοκαιρινό βραδάκι να έχω τη τιμή να κάτσω σε ένα τραπέζι με ορισμένους συμπτωματικά γιατρούς και κάποιους δημοσιογράφους. Όταν η κουβέντα μοιραία έφτασε στο blogging και στη δημοσιογραφία, άκουσα μία πολύ ενδιαφέρουσα άποψη από έναν βετεράνο της δημοσιογραφίας, το κο Σωτήρη (που είμαι σίγουρος που τώρα θα διαβάζει και θα γελάει), σχετικά με τη πραγματική διαφορά των bloggers και των δημοσιογράφων.

Ποια είναι η διαφορά του δημοσιογράφου και του blogger, τόνισε!

 1. Ο blogger έχει την ασυλία της ανωνυμίας (επικίνδυνο αλλά και συνάμα ευεργετικό κάποιες φορές)
 2. Υποθετικά πάντα, πέφτει μια τουφεκιά από το απέναντι μπαλκόνι. Ο blogger θα τρέξει στο ιστολόγιο του και θα αναρτήσει στην οδό τάδε, περιοχή τάδε, έπεσε μία τουφεκιά!

Ο έγκριτος και σοβαρός δημοσιογράφος δεν θα κάνει το ίδιο. Θα το ψάξει και θα γράψει. Έπεσε τη τάδε ώρα, στη τάδε περιοχή μία τουφεκιά με το διαμέτρημα των φυσιγγίων (ρεπορτάζ) τόσο και η αιτία ήταν αυτή!

Το πρόβλημα το εντοπίσατε; Η χρονική καθυστέρηση. Εγώ θα το πω και εμπορικό κέρδος!

Αν και ήδη δοκιμαζόμαστε, στο άμεσο μέλλον θα δοκιμαστούν πολύ περισσότερο οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Όσοι από εμάς δείξουν κατανόηση και σεβασμό στην όποια σοβαρή εργασία που ορισμένοι κάνουν, εκείνοι θα μπορέσουν απλώς να …συνεχίσουν!

Από εκείνη τη μέρα άνοιξα τα χαρτιά μου και έδωσα τα στοιχεία μου στο Geopolitics & Daily News.

Όποιος από τους bloggers κάνει το πιο πάνω βήμα (προσωπική μου άποψη πάντα) και μετατρέψει τον εαυτό του σε σοβαρό ΧΟΜΠΙΣΤΑ (ώστε να μην τα αρπάζει) δημοσιογράφο θα προσφέρει στο άμεσο χρονικό διάστημα αφενός κοινωνικό έργο και αφετέρου θα γίνει χρήσιμος στη ΠΑΤΡΙΔΑ.

Και κάτι τελευταίο. Δεν είναι όλα τα δάχτυλα το ίδιο. Σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι μεν και οι …δε!

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Αναρτήθηκε στις GEOPOLITICS & DAILY NEWS. Ετικέτες: , . 5 Σχόλια »

5 Σχόλια to “Η διαφορά των bloggers με τους δημοσιογράφους”

 1. SSS Says:

  Λουκά καλημέρα…Ειναι πολύ σημαντικό για όλους στην εποχή που ζούμε να προσπαθούμε να διαχωρίζουμε τήν ήρα από τό στάρι…αλλοιώς πέφτουμε στην παγίδα που στήνει τό σύστημα που προσπαθεί να περάσει το στερεότυπο ότι όλοι «είμαστε ίδιοι»….ΌΛΟΙ τα παίρνουμε όλοι κάνουμε κομπίνες….Έτσι καταρρακώνεται κάθε έννοια κοινωνικής αλληλεγγύης η οποία ειναι απαραίτητη για να αντιμετωπίσουμε την λαίλαπα….

 2. Κάκια Τσάτσου Says:

  Λουκά, καλημέρα!
  Εντυπωσιάστηκα από τη «ματιά» σου, που αυτή τη φορά… ξέφυγε από τα συνήθη άρθρα που αναρτάς!
  Εντυπωσιάστηκα -ευχαριστήθηκα, είναι ίσως, το πιο σωστόνα πω- από τη θέση και τον προβληματισμό σου.
  Θα μπορούσα πολλά περισσότερα να σου πω, αλλά δεν έχω και πολλή όρεξη να… βγάλω τα μάτια μου με τα ίδια μου τα χέρια! Αυτό το… έργο το έχω αφήσει εδώ και χρόνια σε άλλους «συναδέλφους».
  Πάντως, είτε δημοσιογράφος είτε blogger, Λουκά, το ζητούμενο είναι -και πρέπει να είναι- η εντιμότητα.
  Ζητούμενον που… αναζητείται!

 3. tistinas Says:

  Καλημέρα Λουκά!
  Από ρόδο βγαίνει αγκάθι κι από αγκάθι βγαίνει ρόδο..Αρκεί να έχουμε καθαρό μυαλό και καθαρό καθρέφτη για να αναγνωρίσουμε και να ξεχωρίσουμε και το ρόδο και το αγκάθι, μέσα και γύρω μας.
  Στην εποχή του «όλα μπερδεύονται γλυκά» και του «ό,τι δηλώσεις, είσαι» , ναι, κι εγώ θεωρώ την εντιμότητα κορυφαίας σημασίας και θα έβαζα σε κεφαλαία το «ΣΟΒΑΡΟΣ», στα πάντα.
  Τα όρια πλέον είναι δυσδιάκριτα και , μπορεί όλα τα δάχτυλα να μην είναι ίδια, όλα όμως έχουν την χρησιμότητά τους. Το ζήτημα μπαίνει στη «σωστή» χρήση τους..
  Το κέφι που βγάζεις από την ενασχόλησή σου -όπως κι αν τη χαρακτηρίζεις- είναι κάτι που γενικότερα ολοένα και εξαφανίζεται, Λουκά. Διατήρησέ το αγνό και σου εύχομαι καλή συνέχεια!

 4. ΘΑΝΟΣ Says:

  Καλε μου φίλε Λουκά πάντα θεωρω το εαυτό μου φίλο σου και υποστηρικτή σου σε όλες τις προσπαθειες που έκανες μεχρι σημερα. Από την εποχή του GNP….
  Σέβομαι απολυτα την άποψη σου να δημοσιευσεις τα στοιχεία σου κι αυτο αποδεικνύει τον αγνό και αληθινό χαρακτήρα σου.
  Στην προκειμενη περίπτωση, μιας και μας δίνεις την ευκαιρία μεσα από το ξεχωριστό άρθρο σου, θα θέσω την δική μου θέση οσο μπορώ καλυτερα…

  Ο δημοσιογραφος που ανεφερες πραγματικά εδωσε μια καλη ερμηνεια της διαφορας του ανωνυμου (γιατί φυσικά υπάρχουν κι επωνυμοι) blogger από τον δημοσιογραφο. Εγω όμως θα συμπλήρωνα και το εξής…

  Ο ερασιτεχνης Blogger θα πει «επεσε μια τουφεκια από το απέναντι μπαλκονι που νομιζω πως την έριξε ο γείτονας αλλα δεν ξέρω ακομα το γιατί…. αν μάθω θα σας ενημερώσω»

  Ο επαγγελματίας δημοσιογραφος που ανηκει στην αντιπολιτευση θα πει: «έπεσε μια ντουφεκια από το μπαλκονι του ταδε ορόφου της πολυκατοικίας της οδου ταδε. Συμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για καποιον αγανακτισμένο άνεργο που αηδιασμενος από τα προσφατα αντιλαϊκά μετρα αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί με τον τρόπο αυτό…..»

  Ο επαγγελματίας φιλοκυβερνητικός δημοσιογραφος θα πεί: «έπεσε μια ντουφεκια από το μπαλκονι του ταδε ορόφου της πολυκατοικίας της οδου ταδε. Συμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για έναν ψυχοπαθή από τα Ζωνιανά τον οποίο συνέλαβε η αστυνομία η οποία εφθασε αμέσως στο σημείο….Θα οδηγηθεί αύριο στο αυτόφωρο για οπλοφορία, οπλοχρησία και διατάραξη της κοινης ησυχίας. Ο Υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ απέδωσε τα εύσημα στην ΕΛΑΣ για την άμεση επέμβασή της…»

  Ο επαγγελματίας δημοσιογραφος σκανδαλοθηρικής – κουτσομπολιστικης εφημεριδας θα πεί: «έπεσε μια ντουφεκια από το μπαλκονι του ταδε ορόφου της πολυκατοικίας της οδου ταδε. Πρόκειται για αγανακτισμένο σύζυγο ο οποίος είδε από το μπαλκόνι του την συζυγο να φεύγει με άγνωστο άντρα και θολωμενος κι εν βρασμω ψυχής πυροβόλησε για εκφοβισμό. Συμφωνα με πληροφορίες προκειται για γνωστό ηθοποιό το όνομα του οποίου θα αποκαλύψουμε στο αυριανό μας φύλλο…»

  Ο επαγγελματίας δημοσιογραφος αθλητικής εφημερίδας θα πεί: «έπεσε μια ντουφεκια από το μπαλκονι του ταδε ορόφου της πολυκατοικίας της οδου ταδε. Συμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για αγανακτισμένο οπαδό του Ηρακλή…. κλπ κλπ)

  Με τα παραπανω οπως καταλαβαινεις υπονοώ ότι η περισσότεροι επαγγελματίες δημοσιογραφοι θα μας δωσουν μεν μια ακριβή είδηση αλλα θα μας πλασάρουν την εξηγηση που συμφέρει τον εντολέα τους….
  Ευτυχως στους περισσότερους συντριπτικά ιστολογους αυτός ο εντολέας απουσιαζει ……

  Τωρα όσον αφορα την ανωνυμια πιστεύω απόλυτα ότι είναι το μεγαλο όπλο των blogger στον ανήθικο και ύπουλο πόλεμο που διεξαγει η εκαστοτε κυβερνηση εναντίον τους.

  Φίλε μου Λουκα σε σεβομαι και σε τιμω σαν ανθρωπο, σαν ιδεολογο και σαν εναν απο τους καλυτερους ιστολογους του διαδικτύου, παρόλα αυτά νομίζω πως αν ενοχλήσεις ιδιαιτερως τους προδότες που σημερα κυβερνουν την πατρίδα μας μέσα από το εξαιρετικο ιστολογιο σου, η θαρραλέα επωνυμία σου θα αποβεί εις βάρος σου και είναι πολυ πιθανό να φιμωθεί η τόσο χρησιμη για όλους μας πατριωτική φωνή σου.

  Φυσικα μπορεις να μου πεις ότι αυτό τον κίνδυνο τον γνωρίζεις και τον αποδέχεσαι όποτε κι εγω σεβομαι την άποψη σου εκ των προτέρων.

  Μακαρι να ζούσαμε φίλε μου σε μια χωρα όπου η αληθινή δημοκρατία και η ελευθερία θα ακμαζαν και που όλοι μας θα μπορουσαμε να υποστηρίζουμε την άποψή μας χωρίς περιορισμούς (φυσικά χωρις εγκληματικές προτροπές). Ομως φίλε μου και ο απλός καυστικός πατριωτικός μας λόγος είναι εχθρικός για καποια αυτιά και νυχθημερόν πασχίζουν να μας φιμώσουν, ορισμενες φορες ακόμα και με βιολογική εξόντωση (βλέπε Γκιόλια)
  Κι όταν πισω σου βρίσκονται μανες και παιδιά οφείλεις να μην φανταζεσαι ότι όλα γύρω σου είναι «αγγελικά πλασμένα»…..

  Ο πόλεμος κατά της ανωνυμιάς των ιστολόγων προέρχεται από αυτούς που ενοχλουνται να τα βαζουν με το απλό ανωνυμο Ελληνα και την πατριωτική άποψή του.
  Και πιστεψέ με είναι «πολύ πολύ σκοτεινα εκεί έξω»……και οι κύκλοι της ανομίας και της αποδόμησης πανίσχυροι.

  Παντα φίλος σου
  ΘΑΝΟΣ

  ΥΓ. Κανενας δεν μπορεί να απαιτήσει από τον μικρό μαθητή που κραταει το σχολικό του ημερολογιο – λεύκωμα και στο οποίο γραφουν και οι υπόλοιποι συμμαθητές του να αποκαλύψει ποιος κρύβεται πισω από το ψευδωνυμο του ιδιου και των συμμαθητων του.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: