Νίκος Λυγερός: Η αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ

Αν μερικοί δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ και προσπαθούν να βρουν δικαιολογίες, για να υποσκάψουν το έργο του καθηγητή Καρυώτη, η πραγματικότητα έρχεται να τους αντικρούσει και να τους αφοπλίσει. Η αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ είναι τόσο ξεκάθαρη που τους αναγκάζει να προωθήσουν  τις θέσεις της Τουρκίας, για να μη φανεί η αδράνειά τους κι η έλλειψη πρωτοβουλίας. Όμως η χρήση του επιχειρήματος της υφαλοκρηπίδας δεν έχει στόχο την ανάδειξη μιας στρατηγικής,  απλώς επιστρέφουν σε εμπόδια που αποφεύγει η ΑΟΖ.

Με άλλα λόγια προσπαθούν να πείσουν τους μη ειδικούς ότι δεν συμφέρει να προωθήσουμε την ΑΟΖ,  διότι δεν πετυχαίνουμε όλους τους στόχους που δεν πετύχαμε εδώ και δεκαετίες από το 1982. Ενώ μια απλή ανάδραση της αρχικής θεώρησης αποδεικνύει πόσο δίκιο έχει ο καθηγητής Καρυώτης. Η εναλλακτική που πρότεινε για την Ελλάδα δεν είναι ούτε ριζοσπαστική ούτε παράξενη, είναι απλώς ορθολογική.

Κάθε μελετητής του θέματος αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο ορθολογισμός χρησιμοποιήθηκε σε άλλες χώρες και με αποτελεσματικότητα ακόμα και σε δύσκολες περιπτώσεις π.χ της Κύπρου. Η έλλειψη επένδυσης σε αυτήν την ιδέα μπορεί να εξηγηθεί λόγω απουσίας πλάγιας σκέψης. Αλλά ποιο είναι το πρόβλημα τώρα του καθηγητή Καρυώτη;  Φταίει αυτός επειδή είναι έξυπνος; Πρέπει να τον καταδικάσουμε και αυτόν για αυτόν τον λόγο; Όλη η ιδέα είναι απλή. Σκέφτηκε κάτι που δεν σκέφτηκε κανείς στην Ελλάδα. Αυτό θα έπρεπε να μας χαροποιεί και να ακολουθήσουμε τη στρατηγική του, για να την ενισχύσουμε σε τακτικό επίπεδο με τις διακρατικές συμφωνίες.  Όμως αντί να είμαστε όλοι μας σε αυτό το πλαίσιο, μερικοί από τους δικούς μας προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή μας από την ουσία προβάλλοντας ανύπαρκτα τεχνικά προβλήματα. Ας μελετήσουν πραγματικά το θέμα κι ας μας αποδείξουν με υπολογισμούς ότι η ΑΟΖ δεν είναι αποτελεσματική. Ας προβάλλουν χάρτες για να μας δείξουν αυτό που προσπαθούν να μας πείσουν με ρητορική. Όμως δεν βλέπουμε κανέναν από αυτούς να παράγουν πρωτογενές έργο. Απλώς σχολιάζουν τα πάντα για να δικαιολογήσουν τον εαυτό τους,  ενώ εμείς αδιαφορούμε παντελώς για τη θέση τους. Το μόνο που μας απασχολεί είναι η πατρίδα μας και το απέραντο γαλάζιο της,  όλα τα άλλα είναι πολιτικάντικες λεπτομέρειες. Ο χρόνος θα αναδείξει αναπόφευκτα τη συμβολή του έργου του Καθηγητή Καρυώτη,  απλώς ελπίζουμε ότι στο ενδιάμεσο θα αντέξει τα σχόλια των σχολαστικών του κενού.

http://www.lygeros.org/lygeros/7747-gr.html

2 Σχόλια to “Νίκος Λυγερός: Η αποτελεσματικότητα της ΑΟΖ”

 1. kalavritinos ioannis Says:

  Δεν είμαι ειδήμων να κρίνω τον κον Λυγερό ή τον κον Καρυώτη ,έχω όμως λογική και καταλαβαίνω το πόσο δίκιο έχουν οι προαναφερόμενοι διότι αυτοί που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη είναι οι ανήκοντες στην πολυπολιτισμική ομάδα των Αμερικανοαναθρεμένων τουτέστιν αυτοί που έχουν κύριο μέλημά τους την εξυπηρέτηση των Αμερικανικών συμφερόντων και σε δεύτερη μοίρα τα Ελληνικά συμφέροντα !!!!.
  Δυστυχώς γι αυτούς δεν έχουν διαβάσει την Ελληνική ιστορία και δεν γνωρίζουν τι τους περιμένει.
  Δεν έχουν παραδειγματισθεί απο την αντίσταση που έδειξε ο πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας,ο Τάσσος Παπαδόπουλος που όρθωσε το ανάστημά του στις ΗΠΑ και στην ουρά των ΗΠΑ την Αγγλία.
  Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί που έχουν καταχωνίασει την ΑΟΖ ήσαν οι νενέκοι του σχεδίου Ανάν και αυτοί τώρα μας διοικούν και έχουμε απαίτηση να μας υπερασπισθούν !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Δεν εντρέπεται ο κος Ροζάκης να κάνει αυτές τις δηλώσεις δεν σέβεται την ιδιότητά του!!!!!!!!!!!!!
  Ο λαός έχει μία μοναδική δύναμη στην δημοκρατία,την ψήφο δεν πρέπει να ψηφίσουμε τα δυο μεγάλα κόμματα,υπάρχουν μικρά κόμματα που μπορούμε να ψηφίσουμε για να διαμαρτυρηθούμε για να μην μας έχουν σίγουρους.

 2. Μιχάλης Σ. Βάρδας Says:

  Η παρατήρηση του κ. Ι. Καλαβρυτινού είναι εύστοχη :

  Όλοι όσοι υποστήριζαν με πάθος το Σχέδιο Αννάν που προέβλεπε
  την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας , μα όλοι , είναι τώρα υπέρ
  των Μνημονίων , υπέρ της Τρόϊκας , υπέρ του Ευρώ , υπέρ της
  εξαθλίωσης του Ελληνικού Λαού , υπέρ της εκποίησης της δημόσιας
  περιουσίας μας, υπέρ των διεθνών τοκογλύφων ,και φυσικά ,εναντίον
  της ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ .

  Είναι προφανές ότι η παρηκμασμένη ελληνική πολιτική και οικονομική
  ελίτ τα έχει «δώσει όλα » στους ξένους , στην απέλπιδα προσπάθειά της
  να διατηρηθεί – με νύχια και με δόντια – στην Εξουσία !


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: