Γιώργος Δελαστίκ: Οι ΗΠΑ ψάχνουν εδώ δημοσιογράφους!

Ωμός είναι ο Αμερικανός πρεσβευτής Ρις στην «ευαίσθητη αλλά αδιαβάθμητη» έκθεση που απευθύνει προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 13 Ιουλίου 2006, αναφερόμενος στις προσπάθειες της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα να αντιμετωπίσει τον αντιαμερικανισμό των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και του ελληνικού λαού: «Διαθέτουμε περισσότερους πόρους στις δοσοληψίες μας με τις σχολές δημοσιογραφίας και τους φοιτητές, ελπίζοντας ότι η επόμενη γενιά (σ.σ. Ελλήνων) δημοσιογράφων μπορεί να είναι πιο ελεύθερη από τις προκαταλήψεις (σ.σ. εννοεί εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ) που χαρακτηρίζουν την παρούσα και προηγούμενες γενιές.

Οι συνομιλητές μας στις σχολές δημοσιογραφίας μας λένε ότι όντως αυτή είναι η υπόθεση, αν και φοβούνται επίσης πως οι αλλαγές στη βιομηχανία των μέσων ενημέρωσης σημαίνουν ότι οι σπουδαστές τους δεν θα βρουν στην πραγματικότητα πολλές θέσεις εργασίας στη δημοσιογραφία όταν θα έχουν αποφοιτήσει» αναφέρει επί λέξει στο επίσημο έγγραφό του, το οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας μαζί με δύο ακόμη τηλεγραφήματα του επόμενου πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, του Σπέκχαρντ, από τον διάσημο πλέον σε όλον τον κόσμο ιστότοπο WikiLeaks (οι αναγνώστες του «Εθνους» μπορούν να βρουν τα πλήρη κείμενα των αμερικανικών εγγράφων στην ιστοσελίδα ThePressProject.gr).

Ο πρεσβευτής Ρις προσπαθεί να κλείσει την αναφορά του στους ανωτέρους του με μια νότα αισιοδοξίας και προοπτικής, βάζοντας παράλληλα με έμμεσο τρόπο τον σαφέστατο στόχο άνθρωποι των Aμερικανών να… διεισδύσουν στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης!

«Αν η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης αλλάξει ριζικά» υπογραμμίζει «και / ή αν οι προσπάθειες με τους σπουδαστές των μέσων ενημέρωσης αποδώσουν, θα έπρεπε να δούμε μια βαθμιαία μείωση του αντανακλαστικού αντιαμερικανισμού που χρωματίζει τα (ελληνικά) μέσα ενημέρωσης» αποφαίνεται.

Στην ίδια γραμμή κινείται η αμερικανική πρεσβεία και δύο χρόνια αργότερα, όπως συνάγεται από αναφορά του πρεσβευτή Σπέκχαρντ στις 4 Αυγούστου του 2008, εστιασμένη σε εφημερίδες και περιοδικά που διανέμονται δωρεάν στην Ελλάδα, για τα οποία η πρεσβεία των ΗΠΑ διοργάνωσε διάσκεψη, στις 25-26 Ιουλίου 2008, «σε παραλιακό ξενοδοχείο», όπως αναφέρεται.

«Προσκαλέσαμε 30 εκδότες, αρχισυντάκτες και ρεπόρτερ που αντιπροσωπεύουν τα 15 κορυφαία ελληνικά εβδομαδιαία, εναλλακτικά και καθημερινά έντυπα του δωρεάν διανεμόμενου τύπου» γράφει ο Σπέκχαρντ και προσθέτει με έκδηλη ικανοποίηση: «Ολοι οι προσκεκλημένοι εξέφρασαν ενδιαφέρον να μάθουν και για άλλα προγράμματα που προσφέρει η πρεσβεία και εξέφρασαν ενδιαφέρον να δουλέψουν μαζί σε ειδησεογραφία και σε θέματα προβολής που προχωρούν»!

«Καλή ψαριά» έπιασε δηλαδή η πρεσβεία με την εκδήλωση αυτή, εκτιμά ο Αμερικανός πρεσβευτής, ο οποίος αναζητεί τρόπους διεύρυνσης της επιτυχίας αυτής: «Δεδομένης της μεγάλης ανταπόκρισης που είχαμε μέχρι σήμερα, σχεδιάζουμε να μοχλεύσουμε πολλαπλασιαστικά αυτή την έκθεση της επόμενης γενιάς Ελλήνων δημοσιογράφων σε μοντέλα των ΗΠΑ» τονίζει στην αναφορά προς τους ανωτέρους του.

Δύο μήνες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου 2008, ο Σπέκχαρντ και πάλι ενημερώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Σκάι» αφιερωμένη στον πρόσφατο τότε πόλεμο Ρωσίας – Γεωργίας.

Αναφερόμενος στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του Αλέξη Παπαχελά, τον οποίον χαρακτηρίζει ως «πιθανόν ο πιο γνωστός δημοσιογράφος στην Ελλάδα», ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα επαινεί «την καλοδιαλεγμένη παρουσίαση των θεμελιωδών θέσεων των ΗΠΑ» και υπογραμμίζει ότι «η εκπομπή έκανε σπουδαία συνεισφορά στο να βγάλει το μήνυμα των ΗΠΑ προς τα έξω στην Ελλάδα»!

Αναμφισβήτητα ενδιαφέροντα όσα αποκαλύπτονται μέσα από τα αμερικανικά έγγραφα, αν και εμείς ομολογούμε ότι θα θέλαμε να αποτύχουν τα σχέδια της πρεσβείας. Ιδωμεν…

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
Εχει απελπιστεί με τους Ελληνες

ΟΙ ΕΛΠΙΔΕΣ των Αμερικανών πρεσβευτών στην Αθήνα ότι θα μπορέσουν να κάμψουν κάποτε τον αντιαμερικανισμό των Ελλήνων που έχουν γνωρίσει την πολιτική τους στην εγκαθίδρυση της δικτατορίας των συνταγματαρχών, στην οργάνωση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο κ.λπ. φαίνεται ότι έχουν πια σβήσει οριστικά και αμετάκλητα. Το ίδιο «αμετανόητα αντιαμερικανούς» θεωρούν και τους σημερινούς Ελληνες δημοσιογράφους στη συντριπτική πλειοψηφία τους. Γι’ αυτό και η σκέψη τους είναι… πρακτική κατά την αμερικανική αντίληψη: να αλλάξουν στο μέλλον… και τους Ελληνες δημοσιογράφους και τον ελληνικό λαό μέσω των ΜΜΕ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63343118

Αναρτήθηκε στις ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ. Ετικέτες: , . 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “Γιώργος Δελαστίκ: Οι ΗΠΑ ψάχνουν εδώ δημοσιογράφους!”

 1. 3/40 Says:

  ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ; ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΤΑΝΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΜΕ ;

 2. Ι Καλαβριτινός Says:

  Οι Αμερικάνοι δεν είναι χαζοί αλλά κάνουν τους χαζούς,ο αντιαμερικανισμός μπορεί να διαγραφεί απο τον ορίζοντα εαν η Αμερική ακολουθεί μια σωστή συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα η οποία σε δύσκολες στιγμές στάθηκε στο πλευρό της σε αντίθεση με τους Τούρκους που τους έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα αλλά είναι αυτοί που έχουν τα οφέλη.
  -Χούντα στην Ελλάδα υπο την σκέπη των ΗΠΑ,εκβιαστική απόσυρση της Ελληνικής μεραρχίας με την συνθήκη της Κεσάνης
  -Βρωμικος ρόλος των ΗΠΑ & Μ Βρετανίας στην κατάληψη του 40% της Κύπρου,το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί διότι έτσι βολεύει.
  -Σχέδιο Αναν εις βάρος της Ελληνοκυπριακής πλευράς αφόρητη πίεση ας είναι ελαφρό το χώμα που σκεπάζει τον πατριώτη Τ Παπαδόπουλο.
  -Όχι του Καραμανλή για την είσοδο των Σκοπίων δηλαδή μία πατριωτική πράξη έχυσαν δηλητήριο οι ΗΠΑ έκαψαν την Αθήνα και την Πελλοπόνησο οδηγώντας πολλούς κατοίκους σε απόγνωση αρκετοί δε εγκατέληψαν το χωριο τους αφού δεν υπήρχαν προυποθέσεις.Τέτοια καταστροφή δεν είχε γνωρίσει η Πελλοπ’ονησος ούτε με τα Ορλωφικά.
  -Πίεση των Ελληνικών κυβερνήσεων για μοίρασμα του Αιγαίου γιατί;;;;;; Οι Αγγλοσάξωνες μας ξερίζωσαν απο την Μ Ασία πατρογονικά Ελληνικά εδάφη θα μας κλέψουν και το Αιγαίο ;; ΓΙΑΤΊ;;
  -Πατρονάρουν τα Σκόπια για να μας δημιουργήσουν πρόβλημα ΓΙΑΤΙ;;
  Οι Σκοπιανοί είναι Βούλγαροι δηλαδή ΕΧΘΡΟΙ κατά τον Α΄ & ΄Β παγκόσμιο πόλεμο,ομοίως και Τούρκοι.
  Και λίγα έχω αναπτύξει για την εχθρική συμπεριφορά των ΗΠΑ προς την Ελλάδα,αρα τι αισθήματα πρέπει να νοιώθουμε γι΄αυτούς;;;;;;;;;
  Και βέβαια να πω ότι η Ελλάδα ήταν αυτοκρατορία για πάνω απο 2000 χρόνια, σύμφωνα με την ιστορία που μας σερβίρουν και έχει δώσει τα φώτα της, αυτοί τότε που ήσαν;;;;;

  • Christos Voulgaris Says:

   Ορισμένοι «δημοσιογράφοι» πριν αναλαβούν υπηρεσία διατλαντικού πλασιέ ας θυμηθούν την τύχη που είχαν οι διερμηνείς των Περσών στα χέρια του Θεμιστοκλή ή ορισμένοι από τους δημοσιογράφους συνεργάτες των Ναζί μεταπολεμικά στην Γάλλια π.χ. «l’ epuration» (κάθαερση)


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: