Για να μην ξεχνάμε τι έρχεται στη Μέση Ανατολή

Οι επισκέπτες ανανεώνονται, τα γεγονότα τρέχουν και θεωρώ υποχρέωση μου να θυμίσω την επιμέλεια που είχα κάνει (εδώ) σε δημοσίευμα Ισραηλινής ηλεκτρονικής εφημερίδας που αποδεικνύεται περίπου …προφητικό.

Ynetnews: Τα τέσσερα εχθρικά κράτη προς το Ισραήλ (Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα διαμελιστούν.

Guy Bechor: Η Τουρκία δεν καταλαβαίνει πως αν κάνουν κράτος οι Παλαιστίνιοι, θα κάνουν και οι Κούρδοι;

Σύμφωνα με άρθρο του Guy Bechor, που δημοσιεύτηκε στην Ισραηλινή ιστοσελίδα YNET-NEWS, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θεωρεί τον εαυτό του …κυβερνήτη της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα γράφει:

Μετά τη “πόρτα” που έριξε στη Τουρκία η Ευρωπαϊκή Ένωση, συνεχίζει να υφίσταται και η “πόρτα” από τον Αραβικό κόσμο εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων. Η Τουρκία είναι κράτος ανεπιθύμητο στη Μέση Ανατολή και η μοναδική χώρα σύμμαχος για εκείνη είναι το Ισραήλ. Ένα Ισραήλ που ωστόσο αγνοεί…

Πρόσφατα, οι Κούρδοι στη Τουρκία (ασχέτως αν δεν δημοσιεύεται) κήρυξαν και επίσημα την ανεξαρτησία τους με πρωτεύουσα το Ντιγιάρμπακιρ. Την ίδια ώρα οι Κούρδοι αντάρτες του PKK έχουν δημιουργήσει σοβαρά πλήγματα στο τουρκικό στρατό που μετρά δεκάδες νεκρούς μετά τις τελευταίες κουρδικές επιχειρήσεις. Ο Ερντογάν βρίσκεται σε πανικό και κάνει δηλώσεις απελπισίας με το να απειλεί τους Κούρδους!

Κούρδοι υπάρχουν στη Συρία αλλά και στο Ιράκ. Είναι θέμα χρόνου να αυτονομηθούν με τη σειρά τους και στη συνέχεια να δημιουργήσουν ενιαίο κράτος. Η δημιουργία ενός ενιαίου Κουρδικού κράτους δεν είναι κάτι που μπορεί να περάσει στα “ψιλά”. Οι Κούρδοι σε πληθυσμό θα ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια ως ενιαίο κράτος.

Στη περίπτωση που δημιουργήσουν το δικό τους και ουσιαστικά κράτος οι Παλαιστίνιοι που αριθμούν τα περί 2 εκατομμύρια, τι πρέπει να γίνει με τα πολλαπλάσια εκατομμύρια των Κούρδων; Ποια θα είναι η στάση των χωρών: Τουρκία, Ιράν, Συρία αλλά και Ιράκ στη προοπτική δημιουργίας ενός Παλαιστινιακού κράτους;

Και κάτι ακόμα, καταλήγει ο αρθρογράφος. Τα τέσσερα εχθρικά κράτη προς το Ισραήλ (Τουρκία, Συρία, Ιράν, Ιράκ) με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να διαμελιστούν.

Το Ισραήλ έχει όφελος από τη δημιουργία ενός ενιαίου και ανεξάρτητου Κουρδιστάν Η περίπτωση έχει πολλά κοινά με εκείνη του Νοτίου Σουδάν. Στη περίπτωση που συμβεί αυτό, το Ισραήλ θα έχει “αδελφικές” σχέσεις με το Κουρδιστάν, το οποίο δεν έχει καμία πολιτισμική ή και ιστορική σχέση με τον Αραβικό κόσμο.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

4 Σχόλια to “Για να μην ξεχνάμε τι έρχεται στη Μέση Ανατολή”

  1. Historian Says:

    Και για να μην νομίζουμε ότι τα γράφει κανένας τυχαίος (από το βιογραφικό του):

    Dr. Bechor heads the Middle East Division at the Lauder School of Government. He has written several books and academic articles on Arab civil law and the politics and history of the Arab Middle East. Dr. Bechor has served as a lecturer and consultant to the IDF, Israel Police and Israeli Ministry of Foreign Affairs. He helped establish the Arabic website of the Yedioth Aharonot daily newspaper and has been an Arab affairs commentator for leading newspapers and TV stations like CNN, Al-Jazeera and the BBC. Dr. Bechor is a member of the Israeli Bar Association and the Israeli Press Council.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: