Τι λένε οι ΗΠΑ για τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή;

Ενώ όλα δείχνουν πως η κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας επιδεινώνεται επικίνδυνα, αυτό που μέχρι τώρα ξενίζει είναι πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει καμία ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, ενώ η τελευταία τους παρέμβαση γενικότερα όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είχε να κάνει με το να επιδοκιμάσουν την απόφαση της Άγκυρας να επιτρέψει την εγκατάσταση της νατοϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας κοντά στα σύνορα της με το Ιράν.

Ένα δεύτερο σημείο που επίσης δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η μέχρι τώρα σιωπή της Μόσχας σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας σχετικά με την αντιπυραυλική ασπίδα.

Στα τέλη του περασμένου Μαίου ξεκίνησα τη προσπάθεια να πείσω τον Δρ. Walid Phares, σύμβουλο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ να απαντήσει σε μερικές ερωτήσεις μου για λογαριασμό του ιστολογίου μου. Στις 19 Ιουνίου είχα τη τιμή να λάβω με email τις απαντήσεις του, τις οποίες δημοσίευσα και μεταφρασμένες (από επαγγελματία μεταφράστρια) στα ελληνικά δύο μέρες μετά. Αξίζει να θυμηθούμε μερικές απο τις απαντήσεις του. Έχουν άμεση σχέση με τα όσα συμβαίνουν σήμερα.

Στην ερώτηση: Πόσο επιδρά ο νεο-οθωμανικός ρόλος της Τουρκίας στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ; είχε τονίσει…

Η νεο-οθωμανική άποψη του AKP θα επηρεάσει σταδιακά τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και πιθανόν με την Δύση συνολικότερα, κατά την πάροδο του χρόνου. Από το 2002, η στρατηγική της Άγκυρας έχει αλλάξει σταδιακά. Το AKP αποσταθεροποίησε τις παρελθούσες  εγκαθιδρυμένες σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, δέχτηκε την Χαμάς και υποστήριξε με θέρμη το στολίσκο που στόχευε στη Γάζα. Επιπλέον το κυβερνών κόμμα (AKP) συμμάχησε με τον Αχμαντινετζάντ εναντίον της Πράσινης Επανάστασης στο Ιράν. Ο κ. Ερντογκάν συμμάχησε με τον Σουδανό δικτάτορα Ομάρ Μπασίρ εναντίον των αποφάσεων για την Γενοκτονία από το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων. Η Άγκυρα υπέγραψε μια στρατηγική συνεργασία με την Συρία παρότι περιλαμβάνεται στη λίστα τρομοκρατών κατά των ΗΠΑ. Όλες αυτές οι κινήσεις υπογραμμίζουν μια γενικότερη αλλαγή κατεύθυνσης από αυτό που λεγόταν κοσμικό κράτος και ήταν φιλικά προσκείμενο στη Δύση, με τη τουρκική πολιτική (του AKP) να μεταβάλλεται σε μια νεο-Οθωμανική εξωτερική πολιτική. Το Κονγκρέσο των ΗΠΑ έλαβε γνώση αυτών των σημαντικών αλλαγών και θα πιέσει την κυβέρνηση να εργαστεί για να αλλάξουν οι νοοτροπίες στην Άγκυρα προς την σύμπλευση με τις δημοκρατικές δυνάμεις στην περιοχή αντί για τους δικτάτορες. Πρόσφατα ο κ. Ερντογκάν κατηγόρησε τον δικτάτορα Μπασάρ Ασσάντ και τον Λίβυο τύραννο Μουαμάρ Γκαντάφι, αλλά πιθανόν μόνο επειδή σημαντικές περιοχές της Συρίας και της αντιπολίτευσης της Λιβύης ελέγχονται από την Μουσουλμανική Αδελφότητα. Συνεπώς, αν όχι υπό την παρούσα Αμερικανική Κυβέρνηση, αλλά σίγουρα υπό μια μελλοντική Κυβέρνηση, η νεο-οθωμανική πολιτική του AKP θα έρθει τελικά αντιμέτωπη στο δια ταύτα με τις στρατηγικές της επιλογές που θα ευνοούν τους ισλαμιστές έναντι των δημοκρατών στην περιοχή. Ο δρόμος για να αποφευχθεί μελλοντικά μια επιδείνωση στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας και Τουρκίας – Δύσης, είναι να γίνουν μεταρρυθμίσεις ώστε το AKP να μετατραπεί σε ένα Μουσουλμανικό Συντηρητικό Κόμμα και όχι Ισλαμικό. Να γίνει μια φιλελεύθερη δημοκρατική συμμαχία που να “τραβήξει” τη χώρα από το αυταρχικό παρελθόν αλλά και τρέχων φονταμεταλισμό. Η Τουρκία (σε αυτή τη περίπτωση) θα γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος σταθερότητας της περιοχής αλλά και για τους γείτονές της.

Στη τότε ενδεχόμενη διάθεση του Ερντογκάν τα στείλει δεύτερο στολίσκο προς τη Γάζα (σήμερα είπε να τον συνοδέψουν και πολεμικά πλοία) είχε απαντήσει:

Τα αποτελέσματα του πρώτου στολίσκου δεν ήταν τόσο θετικά. Κατέληξε σε επεισόδια σε διεθνή ύδατα. Μια κυβέρνηση που η χώρα της ανήκει στο ΝΑΤΟ και επιζητεί να γίνει μέλος της ΕΕ όπως η Τουρκία, δεν πρέπει να εμπλέκεται με τις υποθέσεις οργάνωσης, έμπνευσης ή ακόμα και υποστήριξης στολίσκου σαν αυτούς που επιθυμούν να δημιουργήσουν επεισόδια σε μια ευαίσθητη περιοχή. Αν το AKP επιλέξει να υποστηρίξει την Χαμάς στην διεθνή αρένα, μπορεί να το κάνει κατά βούληση δια της διπλωματικής οδού και με δικό τους πολιτικό κόστος. Αλλά οι στολίσκοι που χρηματοδοτούνται από τα κράτη προς άλλα κράτη, δεν είναι μονόδρομος. Τι θα προκύψει αν άλλες κυβερνήσεις αρχίσουν να υποστηρίζουν στολίσκους προς άλλες χώρες, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας; Αυτό είναι (ονομάζεται) το κουτί της Πανδώρας. Οι στολίσκοι ή οι διαδηλώσεις πρέπει να είναι ειρηνικές και μη βίαιες, ειδικότερα αν επιχειρούνται σε ζώνες συγκρούσεων. Οι αλλαγές στην πραγματικότητα στην Μέση Ανατολή είναι βασικά το ότι οι κοινωνίες των πολιτών ξεσηκώνονται εναντίον της επιστροφής των Αυτοκρατοριών, που περιλαμβάνουν και την Οθωμανική, και αυτό είναι ένα ζήτημα που οι σύγχρονοι Ισλαμιστές πρέπει να αντιληφθούν. Η νεολαία της ευρύτερης περιοχής υποστηρίζει περισσότερη ελευθερία με μεγαλύτερο πλουραλισμό και όχι λιγότερη ελευθερία με μικρότερο πλουραλισμό.

Ολόκληρη η συνέντευξη στα Ελληνικά: Συνέντευξη του Δρ. Walid Phares στο Geopolitics & Daily News.

GEOPOLITICS & DAILY NEWS

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: