Μία από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού – Η μάχη του Σκρά

Η Μάχη του Σκρα θεωρείται μια από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού στη διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η περιοχή του Σκρα της ομώνυμης σήμερα περιοχής στο Νομό Κιλκίς είχε οργανωθεί αμυντικά από τους Βουλγάρους οι οποίοι και παρενοχλούσαν τα Συμμαχικά στρατεύματα ιδίως στην δυτικά του Αξιού ποταμού περιοχή. Έτσι αποφασίσθηκε από τον Γάλλο επικεφαλής, αρχιστράτηγο Γκυγιωμά η κατάληψη της περιοχής από μονάδες του ελληνικού Σώματος Στρατού Εθνικής Αμύνης, διοικητής των οποίων ήταν ο αντιστράτηγος Εμμανουήλ Ζυμβρακάκης. Η επίθεση διεξάχθηκε από πέντε συνολικά συντάγματα πεζικού, το 5ο και το 6ο της Μεραρχίας Αρχιπελάγους (υπό τον υποστράτηγο Ιωάννου), πλαισιούμενα δεξιά (Α) από το 7ο και 8ο της Μεραρχίας της Κρήτης (υπό τον υποστράτηγο Σπηλιάδη) και αριστερά (Δ) από το 1ο σύνταγμα της Μεραρχίας των Σερρών (υπό τον υποστράτηγο Επαμ. Ζυμβρακάκη), με συνολικό αριθμό 14.546 μαχητές πεζικού, υποστηριζόμενοι από 287 βαρέα και ελαφρά πυροβόλα. Οι Βούλγαροι διέθεταν επίσης πέντε συντάγματα πεζικού υποστηριζόμενα από ισχυρό βαρύ και ελαφρό πυροβολικό.

Η ΜΑΧΗ

Στις 16 Μαΐου/29 Μαΐου του 1918 και από της 5ης ώρας πρωινής άρχισε η προπαρασκευή του ελληνικού πυροβολικού για την καταστροφή των διαφόρων αμυντικών εγκαταστάσεων ενώ τα συντάγματα που ήταν έτοιμα για την επίθεση εξόρμησαν το πρωί της επομένης (17 Μαΐου) καλυπτόμενα από κινητό φραγμό του πυροβολικού. Η Βουλγαρική αντίδραση ήταν επίσης ισχυρή πλην όμως η ορμή του ελληνικού στρατού ήταν τόση που υπερφαλάγγισε την βουλγαρική αντίσταση και στις 06.30 το Σκρα είχε καταληφθεί. Βέβαια οι Βούλγαροι υπερασπίσθηκαν με πείσμα τις θέσεις τους και το απόγευμα της 17ης Μαΐου επεχείρησαν λυσσώδεις αντεπιθέσεις ιδίως κατά του 5ου Συντάγματος πεζικού της Μεραρχίας της Κρήτης που όλες όμως τελικά αποκρούσθηκαν.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ

Οι απώλειες όμως υπήρξαν βαρύτατες. Ο συνολικός αριθμός των απωλειών του ελληνικού στρατού ήταν νεκροί: 29 Αξιωματικοί και 412 οπλίτες, και τραυματίες: 69 Αξιωματικοί και 2135 οπλίτες. Το μεγαλύτερο αριθμό απωλειών είχε η Μεραρχία Αρχιπελάγους με Αξιωματικούς νεκρούς 24, τραυματίες 54 και οπλίτες νεκρούς 314 και τραυματίες 1723.

ΛΑΦΥΡΑ

Οι ελληνικές Μεραρχίες παρά τις βουλγαρικές αντεπιθέσεις διατήρησαν το κατακτηθέν έδαφος. Αιχμαλώτισαν 2.045 Βουλγάρους και περιήλθαν σ΄ αυτές ως λάφυρα 32 πυροβόλα και 12 βομβιδοβόλα χαρακωμάτων του εχθρού.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Η «Νίκη του Σκρα» όπως αναφέρεται στην ελληνική στρατιωτική ιστορία εξέπληξε τόσο τους συμμάχους όσο και τους εχθρούς. Με δεδομένο τη πολύ καλή οχύρωση των βουλγαρικών δυνάμεων που υποστηριζόταν με πολυάριθμο πυροβολικό, η θέση τους θεωρούταν απρόσβλητη και ύστερα μάλιστα από την αποτυχία που είχε σημειώσει ένα χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, η 122α γαλλική Μεραρχία στη προσπάθειά της να την εξουδετερώσει. Κανείς από τους συμμάχους δεν περίμενε να δει να διασπάται από την ορμή των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων μια τέτοια οχύρωση σ΄ ένα μέτωπο μήκους 12 χλμ και βάθους 1-2 χλμ με συνέπεια την πλήρη κυριαρχία. Η Βουλγαρική διοίκηση παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες επανακατάληψης και τις σφοδρές αντεπιθέσεις της δεν κατάφερε να επανακτήσει τις θέσεις της.

Η δε Γαλλική διοίκηση διαπίστωσε επίσης πως αν τελικά ο ελληνικός στρατός περιοριζόταν απ΄ την αρχή, μόνο στη κατάληψη της προεξοχής των βουλγαρικών θέσεων της Χούμας ίσως το αποτέλεσμα να είχε δώσει ακόμη και σημαντικά στρατηγικά αποτελέσματα. Η νίκη του Σκρα θεωρήθηκε ισχυρότατο πλήγμα για τους Βουλγάρους και μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού. Συγκεκριμένα ο αρχιστράτηγος των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Γκυγιωμά, που είχε εν τω μεταξύ αντικαταστήσει τον στρατηγό Σαράιγ από τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χαρακτήρισε το ελληνικό πεζικό ως «πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας«.

http://el.wikipedia.org

Αναρτήθηκε στις ΙΣΤΟΡΙΑ. Ετικέτες: . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Μία από τις σημαντικότερες νικηφόρες μάχες του ελληνικού στρατού – Η μάχη του Σκρά”

 1. Ευμένης ο Καρδιανός Says:

  Ίσως χρησιμοποιήσατε το βιβλίο του αείμνηστου Διον. Σακελλάρη «Βωμοί Θριάμβων και Θλιμμένες Ψυχές» που ο κ. Ι. Χρ. Γιαννάκενας του ΑΚΡΟΚΕΡΑΜΟΥ, είχε την ευγένεια να ανατυπώσει.

  Η τρομερή Μάχη του οχυρωμένου από τους Γερμανούς Σκρα Ντι Λέγκεν απετέλεσε την αρχή του τέλους του Α΄ Π.Π.

  Μετά την Μάχη του Σκρα Ντι Λέγκεν και την εξίσου τρομερή Μάχη της Δοϊράνης που διήρκεσε δύο μερόνυχτα, κατά την οποία οι Έλληνες στρατιώτες συνέτριψαν σε μάχη σώμα με σώμα με την ξιφιλόγχη(*) τους Γερμανοβουλγάρους, αναγκάστηκε η Βουλγαρία να συνθηκολογήσει.

  Με την συνθηκολόγηση της Βουλγαρίας διεκόπη ο σύνδεσμος με την Τουρκία η οποία τις τροφοδοτούσε με εφόδια και οι λιμοκτονούσες Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία και Αυστροουγγαρία) κατέστη δυνατόν να νικηθούν στο Δυτικό Μετώπο.

  Όλα όσα γράφει ο χολερικός Βρετανός ιστορικός σερ Μπέιζιλ Λίντελ Χαρτ περί της τακτικής υπεροχής των Συμμάχων κ.τ.λ. κ.τ.λ., αγνοώντας τελείως τους Έλληνες και την προσφορά τους στον αγώνα, είναι για τις … γάτες.

  Ο ηρωϊσμός των Ελλήνων στο Βαλκανικό Μέτωπο έφερε την νίκη στο Δυτικό Μέτωπο.

  Ο Στρατηγός Σαράίγ ήταν ένας παλιάνθρωπος, περισσότερο ραδιούργος και πολιτικάντης παρά στρατιωτικός, που οι Γάλλοι συμπατριώτες του προσπάθησαν να τον ξεφορτωθούν στέλνωντάς τον στην Θεσσαλονίκη. Επί της διοικήσεώς του όλες οι προσπάθειες των Συμμάχων κατά του Γερμανοβουλγαρικού Μετώπου απέτυχαν παταγωδώς.

  Και όμως, προ ετών πολλών διάβασα στο περιοδικό ΤΙΜΕ την βιβλιοκριτική για το βιβλίο ενός αμερικάνου «ιστορικού» (sic! Πιθανού μακροσυγγενούς της κυρία Ρεπούση ???), κατά τον οποίο ο Σαράϊγ (sic!) κατάφερε …. να νικήσει … τους Γερμανοβουλγάρους και όταν το …. Μαροκινό Ιππικό (sic!) προέλασε έως μερικά χιλιόμετρα πριν από την Σόφια, οι Βούλγαροι αναγκάσθηκαν να συνθηκολογήσουν.

  Είναι άραγε δικαίωμα του κάθε ενός να διαστρέφει την πραγματική ιστορία κατά το κέφι του ;

  (*) Σύμφωνα με την αφήγηση στον πατέρα μου, αυτόπτη μάρτυρα που συμμετείχε στην μάχη.

  Σημείωση: Δεν είμαι στρατιωτικός παρά μόνον ένας απλός Έφεδρος Αξιωματικός που του άρέσει η Ιστορία.

 2. Poursas Says:

  Ευχαριστουμε Ευμενη για το σχολιο σου! Να μαθαινουμε και τα γεγονοτα οπως εχουν πραγματικα και οχι κατευθυνομενη παιδεια!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: