Ατυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο – Σε ετοιμότητα και επίσημα η Εθνική Φρουρά

Οι τουρκικές απειλές στη συνάντηση των υπ. Αμυνας Ελλάδας – Κύπρου

Η αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Δημήτρη Ηλιάδη στην Αθήνα, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως υπουργού Αμυνας. Στη συνάντηση με τον κ. Μπεγλίτη συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας, και ευρύτερα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος στον τομέα της αρμοδιότητάς τους.

Ατυπο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο – Σε ετοιμότητα η Εθνική Φρουρά

Το θέμα των τουρκικών απειλών θα απασχολήσει και τη συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών στην Κύπρο, την οποία συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας εν όψει της αναχώρησής του για τη Νέα Υόρκη κα ιτη γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε πρώτο βαθμό ετοιμότητας, ενώ η Αθήνα προγραμματίζει την ερχόμενη εβδομάδα άσκηση ανατολικά της Κρήτης, πολύ κοντά στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ όπου αναμένεται να αρχίσουν οι έρευνες της αμερικανικής εταιρείας Noble Energy. Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου έχει ενημερώσει για τις εξελίξεις τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ενεργοποιήσει στρατιωτική συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα ο κ. Μπεγλίτης στο Ισραήλ.

Από το απόγευμα της Πέμπτης εξάλλου, η πλατφόρμα «Όμηρος» της Noble Energy βρίσκεται στο οικόπεδο 12 «Αφροδίτη», πάνω από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία θα ερευνήσει. Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος», οι γεωτρήσεις επισπεύδονται και θα αρχίσουν τη Δευτέρα.

Την Πέμπτη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έκανε γνωστό ότι η Αγκυρα προτίθεται να συνάψει «συμφωνία» οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη και λίγο αργότερα, κλιμακώνοντας την προκλητική της στάση, η Αγκυρα ανακοίνωσε την έναρξη έρευνων από νορβηγικό πλοίο σε περιοχή που επικαλύπτει και την ελληνική υφαλοκρηπίδα, νότια του ΚαστελόριζουΣύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τουρκικά πολεμικά πλοίο εξήλθαν της ναυτικής βάσης του Ακσάζ και κατευθύνονται προς την περιοχή των ερευνών.

Από την πλευρά του, ο Κουντρέτ Οζερσάι, σύμβουλος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντ. Έρογλου, σημείωσε πως με τον καθορισμό των ΑΟΖ με τις χώρες της περιοχής, η Κυπριακή Δημοκρατία εισήγαγε το Κυπριακό στην κρίση στη Μέση Ανατολή, διαμηνύοντας παράλληλα πως οι έρευνες στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας θα δυσκολέψουν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

Απάντηση Λευκωσίας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Απαντώντας στη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, η Λευκωσία κατήγγειλε ως παράνομες και αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, τις όποιες συμφωνίες της Αγκυρας με το ψευδοκράτος, σχετικά με την εκμετάλλευση φυσικών πόρων σε οποιοδήποτε σημείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε στη θάλασσα, είτε στη ξηρά. Η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της στην υφαλοκρηπίδα της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καμία συμφωνία ή απόφαση της Τουρκίας δεν τα επηρεάζει, ξεκαθαρίζεται στην απάντηση της Λευκωσίας.

Εν τω μεταξύ την ικανοποίησή της για τη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών κ. Μαρκουλλή.

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών της κυπριακής Βουλής, η υπουργός Εξωτερικών ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι ενέργειες στις οποίες προέβη και συνεχίζει να προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία για το θέμα αυτό, έχουν δημιουργήσει μια πολιτική ασπίδα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για τη στήριξη των χωρών προς την Κύπρο.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τα αποτελέσματα των διαβημάτων και ενεργειών της Κύπρου προς κάθε κατεύθυνση σε σχέση με τις απειλές της Τουρκίας, η κ. Μαρκουλλή αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις στις οποίες προέβησαν πολλές χώρες όπως Ρωσία, ΗΠΑ, Βρετανία αλλά και η ΕΕ, εκφράζοντας τη στήριξή τους προς την Κύπρο.

Εξάλλου επιβεβαίωσε ότι η εξέδρα της Noble Energy έφθασε στον προορισμό της χθες, γύρω στο μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει παρενόχληση από τουρκικά πλοία και η εταιρεία προβαίνει στη διαδικασία της σταθεροποίησης της εξέδρας.

Όσον αφορά την παρουσία πλοίων του τουρκικού Στόλου στην περιοχή, σημείωσε πως εάν αυτά τα πλοία βρίσκονται εκτός της ζώνης ασφαλείας που κήρυξε η Κυπριακή Δημοκρατία γύρω από την εξέδρα, είναι διεθνή ύδατα και δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο εμπορικό ή πολεμικό, να πλέει στα ύδατα αυτά. Από τη στιγμή που δεν παρενοχλεί ή δεν προβαίνει σε παράνομες ενέργειες δεν μπορεί να απαγορευθεί σε οποιοδήποτε πλοίο να περάσει από αυτή την περιοχή, διευκρίνισε.

Όσο για το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Ελλάδα, η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως είναι ένα θέμα ευαίσθητο. Κατά καιρούς προσεγγίστηκε η Αθήνα για το θέμα, συμπλήρωσε, οι προσπάθειες συνεχίζονται.

Σε ό,τι αφορά την επικύρωση της συμφωνίας με τον Λίβανο, διευκρίνισε πως απομένει η επικύρωση της συμφωνίας από τη Βουλή του Λιβάνου. «Ζήτησα να επισκεφθώ τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό και ελπίζω στις προσεχείς εβδομάδες να γίνει η επίσκεψη. Ζήτησα συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου και η συνάντηση θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ», ενημέρωσε την Επιτροπή η κ. Μαρκουλλή.

Τέλος, για τις σχέσεις με το Ισραήλ είπε ότι αναμένεται η επίσκεψη του Προέδρου του Ισραήλ στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου και αναφέρθηκε στην πρόθεση του πρωθυπουργού του Ισραήλ να επισκεφθεί την Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλο αυτό το ζήτημα που έχει προκύψει με τις απειλές της Τουρκίας, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ περιορίστηκε να καλέσει «όλους τους εμπλεκόμενους να διευθετήσουν το ζήτημα με ειρηνικό τρόπο». Πρόσθεσε πως οποιαδήποτε ανακάλυψη από τις γεωτρήσεις θα ήταν προς όφελος και των δύο κοινοτήτων.

Προσέγγιση με το Ισραηλ προτείνει ο ΛΑΟΣ

«Το Καστελόριζο έχει τα ωραιότερα ψάρια του Αιγαίου. Θα ήταν πολύ ευχάριστο να κάνουμε εκεί ένα εξαιρετικό τραπέζι στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, αναφορικά με τις τουρκικές προσκλήσεις.

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2056962

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: