Ενοπλος εκφοβισμός από Τουρκία νότια του Καστελόριζου

Της Κύρας Αδάμ

Η Τουρκία επιχειρεί για ακόμα μία φορά να «εκφοβίσει» την Ελλάδα (όπως και την Κύπρο) στην περιοχή του Καστελόριζου, αμφισβητώντας ευθέως τα ελληνικά χωρικά ύδατα και επομένως και την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, επιχειρώντας να θέσει υπό «στρατιωτικό κλοιό» όλη την περιοχή της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ (η πρώτη δεν έχει ακόμα οριοθετηθεί, η δεύτερη έχει).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, προχθές, από την τουρκική ναυτική βάση του Ακτάζ, απέναντι από τη Ρόδο, αναχώρησαν 10 πυραυλάκατοι, 2 φρεγάτες και 1 σκάφος ανεφοδιασμού, τα οποία χθες είχαν εντοπιστεί να πλέουν 60 ν.μ. νοτιοανατολικά του Καστελόριζου. Σύμφωνα ακόμα με την τουρκική NAVTEX, τα ερευνητικά πλοία, που θα κάνουν έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου για λογαριασμό της Τουρκίας επί δίμηνο, είναι τα εξής τέσσερα: Σαρονα, Μπέργκεν, Γκόμαρ και Μπέμερ. Η περιοχή ερευνών τους είναι «καρφί» 32,4 ν.μ. νότια του Καστελόριζου μέχρι 100 ν.μ. νότια – νοτιοανατολικά, ώς τα όρια της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Δι’ αυτού του τρόπου, η Τουρκία επιχειρεί να «αποδείξει», κατά παράβαση οποιουδήποτε κανόνος Διεθνούς Δικαίου, ότι έχει «και» αυτή ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Η Τουρκία όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν διαθέτει ΑΟΖ στη θαλάσσια αυτή περιοχή και τούτο γιατί παρεμβάλλεται το Καστελόριζο. Το Καστελόριζο διαθέτει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα και επομένως και ΑΟΖ, η οποία εφάπτεται με αυτήν της Αιγύπτου και της Κύπρου (όταν βεβαίως η Αθήνα αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της).

Με τη χθεσινή κίνησή της η Τουρκία επιχειρεί με την «απειλή των όπλων να επιβάλει» την παράνομη θέση της, σύμφωνα με την οποία το Καστελόριζο δεν έχει ούτε χωρικά ύδατα και επομένως ούτε υφαλοκρηπίδα και πολύ περισσότερο ΑΟΖ. Στην περίπτωση που το Καστελόριζο είναι…άυλο, τότε πράγματι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ που θα ακουμπούσε την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ομως και η χθεσινή αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκαλεί μεγάλα ερωτήματα για τον τρόπο που το ΥΠΕΞ «φαντάζεται» την ελληνική υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ πέριξ του Καστελόριζου.

Στη χθεσινή ανακοίνωση-αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και συνοδευτικά σκάφη (θα βρίσκονται) σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της θάλασσας επικαλύπτει ΚΑΙ ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου…».

Είναι απολύτως παράλογο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε επίσημη ανακοίνωση-αντίδρασή του προς την Τουρκία να παραδέχεται ότι στην περιοχή ΝΟΤΙΩΣ του Καστελόριζου μπορεί να υπάρχει ΚΑΙ άλλη υφαλοκρηπίδα πλην της απολύτου ελληνικής. Δι’ αυτού του τρόπου το υπουργείο Εξωτερικών (χωρίς χάρτη και μπούσουλα;) ανοίγει μόνο του παράθυρο στην Τουρκία να επικαλεστεί και αυτή επισήμως ότι πράγματι έχει ΚΑΙ αυτή υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου. Για να γίνει όμως αυτό, θα πρέπει το Καστελόριζο, τα χωρικά ύδατά του, η υφαλοκρηπίδα του και η ΑΟΖ του να… κουτσουρευτούν καταλλήλως. Με άλλα λόγια, να κουτσουρευτεί η εθνική κυριαρχία στην περιοχή του Καστελόριζου. Κάτι που επιχειρεί και στο οποίο επιμένει η Τουρκία σε όλες τις μέχρι τώρα διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα για το εύρος των χωρικών υδάτων. Και του εναέριου χώρου.

http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=310055

4 Σχόλια to “Ενοπλος εκφοβισμός από Τουρκία νότια του Καστελόριζου”

 1. James Tzenos Says:

  Turkey you are very rich you do not need more, Alah teaches to help the poor and Cyprus and Greece are full of loans right now and have to repay back some billions of Dollares plus interest, so please back off !!!!
  Your National Security is not threaten by drilling but from your stupid policies! You will be judged by the peaceful Turkish people some day by sucrificing them for nothing!

 2. Κατερίνα Χριστοδουλάκη Κοπασάκη Says:

  Επειδή γνωρίζουμε, πλέον, ότι δεν κυβερνά την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, αυτή την, εγκυμονούσα εθνική υποχώρηση, δήλωση του ελλη-νικού ΥΠΕΞ: «το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο και συνοδευτικά σκάφη (θα βρίσκονται) σε περιοχή που σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Δικαίου της θάλασσας επικαλύπτει ΚΑΙ ελληνική υφαλοκρηπίδα νοτίως του Καστελόριζου…», ποιος την υπαγόρευσε στον κ. Μπεγλίτη; Κυρίως, τι κρύβεται πίσω από αυτήν; Τι σχέση έχουν οι ΗΠΑ με αυτήν, ακόμα και το Ισραήλ; Αν δε, είναι δικής του έμπνευσης λόγω γενικότερης κυβερνητικής ενδοτικό-τητας προς τους ισχυρούς, τι σημαίνει όταν αυτή η δήλωση γίνεται με τα τουρκικά κανόνια στραμμένα εναντίον της Ελλάδας είτε για εκφοβισμό, είτε για «επεισόδιο» θερμό ή για… παρατεταμένη μάχη;
  κ. Συμπερά, οφείλουν οι γεωπολιτικοί αναλυτές οι οποίοι σας δίνουν συνεντεύξεις, να σας δώσουν μία ακόμα αυτές τις στιγμές. Μας χρειάζεται να μάθουμε τι συμβαίνει αυτή την ώρα στο Αιγαίο. Δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση προς το λαό. Δεν το αξίζουμε. Το να υποθέτουμε, μόνο, κινδυνεύουμε να τεθούμε έξω από αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε και βοηθητικά προς τις ελληνικές ΕΔ ως συλλογικό εθνικό είναι, σε μία συγκεκριμένη στιγμή. Αντιλαμβάνεστε σε ποια κατάσταση πανικού μπορεί, αν δεν γνωρίζουμε, να βρεθούμε, καθώς και τι μπορούμε να αποφύγουμε εάν ακουστεί και η φωνή του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε μόνο Έλληνες-δες με… στομάχι, αλλά, και με συνείδηση της εθνικής μας ταυτότητας. Αν η πατρίδα μας κινδυνεύει, θέλουμε να είμαστε παρόντες-ούσες στην αποτροπή του κινδύνου, δίνοντας και τις δικές μας μάχες. Ας μην επιτρέψουμε να επαναληφθεί το ελληνοκυπριακό «1974». Βοηθείστε μας να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει. Την αλήθεια.

  • Μαρούλα Says:

   Ο κόσμος καίγεται με το χαράτσι για τα σπίτια. Μπορεί να ξεσηκωθεί για το Καστελόριζο; και πώς άραγε; να οπλίσει κανένα βαρκάκι με καραμπίνες και να πλεύσει προς τα εκεί ο καθένας μας; ίσως όντως μας έρθει φτηνότερο από το να έχουμε ρεύμα…?!!!

 3. Μιχάλης Σ. Βάρδας Says:

  Νομίζω ότι η εκλεκτή δημοσιογράφος κ. Κύρα Αδάμ αφήνει κάποια
  κενά στους συλλογισμούς της :

  1. Η Τουρκία , προτίθεται να διεξαγάγει έρευνες στα διεθνή ύδατα
  της Μεσογείου , 32,4 ναυτικά μίλλια έως 100 ναυτικά μίλλια νοτίως-
  νοτιανατολικώς του Καστελλορίζου .

  2. Η περιοχή αυτή δεν αποτελεί ΑΟΖ κανενός , ούτε της Ελλάδος ,
  όπως ισχυρίζεται η κ. Αδάμ ! Θα ήταν ΑΟΖ της Ελλάδος , αν είχε
  ανακηρυχθεί σαν τέτοια από την Ελλάδα !! Η Ελλάδα παρέλειψε
  μέχρι σήμερα να ανακηρύξει την ΑΟΖ της και ήδη σήμερα καλείται να
  διαχειρισθεί μία καλά στημένη «κρίση» που με σοβαρότητα και
  με επιμέλεια δημιουργεί η Τουρκία !!!

  3. Η περιοχή αυτή δεν αποτελεί ούτε καν ελληνική υφαλοκρηπίδα
  καθότι η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει – εδώ και τόσα χρόνια – να
  οριοθετήσει την ελληνική υφαλοκρηπίδα , διακηρύσσει δε συνεχώς
  και προς πάσα κατεύθυνση , ότι η μόνη ελληνοτουρκική εκκρεμότητα
  ή διαφορά είναι η «οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδος» μεταξύ των δύο
  χωρών . Αφού η Ελλάδα έχει δεχθεί ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα
  δεν είναι οριοθετημένη , δίδει το δικαίωμα στη Τουρκία να διεξαγάγει
  έρευνες και επ΄ αυτής , εφ΄όσον δεν έχει συμφωνηθεί πού αρχίζουν
  και πού τελειώνουν οι υφαλοκρηπίδες των δύο γειτονικών χωρών !

  4. Η διατύπωση της ανακοίνωσης-διαμαρτυρίας του Ελληνικού
  Υπουργείου Εξωτερικών ότι «…σύμφωνα με τις πρόνοιες του Δικαίου
  της Θάλασσας η έρευνα επικαλύπτει ΚΑΙ άλλη υφαλοκρηπίδα πλην της απολύτου (;) ελληνικής…» , δεν εννοεί κατ΄ανάγκην, την τουρκική
  αν αυτή υπάρχει ή αν εμείς εξαναγκασθούμε να την οριοθετήσουμε
  εις βάρος μας και προς όφελος των Τούρκων . Σε κάθε όμως περίπτωση
  έπρεπε η σχετική διατύπωση να είναι πιό προσεκτική , να μην έχει
  δηλαδή συνταχθεί «στο πόδι» , όπως αρκετά συχνά συμβαίνει από
  προχειρότητα και επιπολαιότητα των ελληνικών υπηρεσιών και να μην επιτρέπει να εννοηθεί ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι σημαντικώτερη από την ανακήρυξη της ΑΟΖ . Εκτός αν έχουμε ήδη
  παραιτηθεί από τα δικαιώματά μας και δεν μας έχει ακόμη ανακοινωθεί…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: