Προκλητική απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό διάβημα

Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο «Bergen Surveyor», το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργε υποθαλάσσιων εργασιών. Με NAVTEX, η Άγκυρα ενημέρωσε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ότι το «Bergen Surveyor» συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα εκτελέσει εργασίες σε μια μεγάλη περιοχή για το διάστημα των επομένων δύο μηνών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τα ξημερώματα, τα δύο νορβηγικά ερευνητικά πλοία «Bergen Surveyor» και «Thor Beamer» απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας. Αυτή την ώρα βρίσκονται στη γραμμή του κόλπου της Αττάλειας και κινούνται με πορεία νότια προς την Πάφο και χαμηλή ταχύτητα περίπου 5 κόμβων, χωρίς να είναι γνωστό αν εκτελούν -και τι είδους- εργασίες. Κοντά τους πλέον τα τουρκικά Hizir Sofuoglu, Kaptan Selim και KuzeyYildizi.

Οι αντοχές της Αθήνας και της Άγκυρας θα κριθούν το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία επιχειρήσουν να κάνουν ερευνητικές εργασίες σε περιοχές πάνω από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες για υποβολή διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Κατά πληροφορίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες απάντησαν προκλητικά ότι οι έρευνες γίνονται σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, όταν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας υποστήριξαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιιώματα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, τουρκικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στα τουρκικά γυμνάσια τα οποία γίνονται σε διεθνή ύδατα, συμμετέχουν τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Και μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παίγνια αυτά να αποτελούν σκέλος της τριμηνιαίας επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι όμως προφανές ότι αξιοποιούνται από την Άγκυρα για να σταλούν τα… σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.

Πάντως η πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων «Homer Ferrington» έχει μεταφερθεί ήδη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για να αρχίσουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα.

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=146133

4 Σχόλια to “Προκλητική απάντηση των Τούρκων στο ελληνικό διάβημα”

 1. James Tzenos Says:

  Turki you are a big baby! still immature and egomaniac plus you are suffering of a complex of being the big boss! you do not know how to get alone and treat and lead other people yet, and the reason is you are still a baby!!!

 2. Σιδηρούντιος Says:

  Στην ουσία, μάλλον μιλάμε για ένα ενδοαμερικανικό εμφύλιο, με δύο τουλάχιστον διαφορετικά λόμπυς, το ένα να μάχεται το άλλο. Το ένα είναι με την πλευρά τη δική μας, Ισραήλ κτλ, και το άλλο πίσω από την Τουρκία και τους άλλους συμμάχους της. Πιθανό λοιπόν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας, ώστε να πάρουν τα ανάλογα κομμάτια από την πίτα τα ανάλογα διεθνή λόμπυ των μεγαλοεγκληματιών της οικονομίας. Η ανθρωπότητα βρίσκεται στα χέρια του υποκόσμου. Βέβαια, το σίγουρο είναι ότι οι αντιμαχόμενες ενδοαμερικανικές παρατάξεις θα τα βρουν κάποια στιγμή μεταξύ τους στην μοιρασιά της πίτας. Το θέμα όμως είναι αν και κατά πόσο θα χυθεί αίμα των λαών της ανατολικής Μεσογείου στην πορεία.

  Πολύ φοβάμαι ότι κάποιοι έχουν αποφασίσει να δώσουν ένα δυνατό χτύπημα στον πρόσφατο σύμμαχό μας, το Ισραήλ. Μακάρι να κάνω λάθος. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι το μακροπρόθεσμο σχέδιο κάποιων ισχυρών κύκλων για την περιοχή μας είναι η αναβίωση της Οθωμανίας. Μακάρι να κάνω λάθος και σε αυτό. Πάντως οι Οθωμανιακοί εξακολουθούν να είναι ισχυροί και μέσα στις ΗΠΑ, και στη Γερμανία, και στον Εβραϊσμό, και στον Ελληνισμό. Για να δούμε λοιπόν το μέλλον.

 3. Κατερίνα Χριστοδουλάκη Κοπασάκη Says:

  Στην προκλητική τουρκική απάντηση στο ελληνικό διάβημα, ποια είναι η απάντη-ση της ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ… ΤΟΥΡΚΙΑ, και ποια ΤΗΣ ΗΓΕΤΙ-ΔΑΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΩ, ΗΠΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 4. Σιδηρούντιος Says:

  παραπάνω είπα την άποψή μου πως πίσω από την όλη κρίση υπάρχουν διαφορετικά ενδοαμερικανικά συμφέροντα, τα οποία έχουν μοιράσει ή θα μοιράσουν την πίτα της περιοχής, μέσα σπό αυτή την κρίση. Διαφορετικές εταιρείες θα παίξουν μαζί με εμάς, διαφορετικές με τους Τούρκους, και η όλη κρίση θα είναι υπό έλεγχο, εκτός και εάν κάποια από τις δύο πλευρές βγάλει άσους.
  Μέσα στις μπίζνες αυτές, για το ποιός θα πάρει τι παίζουν τα πάντα, συμμαχίες των πάντων με τους πάντες, και πράγματα πολλά κάτω από το τραπέζι.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: