Τουρκικές επικρίσεις στον Σαρκοζί για το Παλαιστινιακό

Απέρριψε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς την πρόταση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί στον ΟΗΕ να δοθεί στους Παλαιστίνιους ένα προσωρινό καθεστώς, συγκρίνοντάς την με την αντίθεση του Σαρκοζί στην είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ.

Τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους, «φαίνεται πως ορισμένες χώρες έχουν αλλάξει ιδέες, εξαιτίας της επιρροής του Ισραήλ», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του γι’ αυτό ο Μπουλέντ Αρίντς, στη διάρκεια συνάντησής του με ευρωπαίους δημοσιογράφους.

«Αυτό που είπε ο Σακοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ’ αυτό που έχει πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε ο Αρίντς.

Η Γαλλία και η Γερμανία θέλουν να προτείνουν μια «προνομιακή σύμπραξη» στην Τουρκία αντί μιας πλήρους ένταξης στην ΕΕ, δήλωσε ο Αρίντς.

«Είναι ένα σφάλμα, τη στιγμή που η Τουρκία είναι ένας προνομιακός εταίρος της ΕΕ εδώ και τόσα χρόνια και έχει αρνηθεί αυτό το καθεστώς στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους 27. Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης να γίνει ένα πλήρες μέλος (του ΟΗΕ) θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας», πρόσθεσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος .

Την Τετάρτη, στο βήμα του ΟΗΕ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αναφέρθηκε στις επιλογές που συζητούνται παρασκηνιακά στην ΕΕ, προτείνοντας να συνεννοηθούν οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί σε ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων και υποστηρίζοντας παράλληλα να λάβει η Παλαιστίνη ένα «ενδιάμεσο καθεστώς κράτους παρατηρητή» στον ΟΗΕ.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63397150

Αναρτήθηκε στις ΔΙΕΘΝΗ. Ετικέτες: , , , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: