Όλα όσα γράφονται σε Γερμανία – Γαλλία για το μυστικό σχέδιο ανταλλαγής ελληνικής περιουσίας 125 δις με ομόλογα

Γερμανικές και γαλλικές πηγές κάνουν λόγο εδώ και δύο ημέρες για ένα μυστικό γερμανικό σχέδιο με την ονομασία «Εύρηκα», το οποίο καταλήγει στην εκχώρηση ελληνικής περιουσίας ύψους 125 δις ευρώ με χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Το XrimaNews.gr παρουσιάζει όλα όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής για το συγκεκριμένο σχέδιο σε Γαλλία και Γερμανία: Ξεκινώντας από τη Γαλλία και την La Tribune, αναφέρεται ότι η εταιρία συμβούλων Roland Berger προετοίμασε το σχέδιο, με βάση το οποίο θα γίνει η λογιστική συγκέντρωση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού κράτους ύψους 125 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια εταιρεία συμμετοχών η οποία στη συνέχεια θα εξαγοραστεί από όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη δημιουργία ενός άτυπου swap, όπου ο στόχος θα είναι η ανταλλαγή χρέους με πραγματική περιουσία.

Η συγκεκριμένη εταιρία θα είναι υπεύθυνση για τη διαχείριση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι το 2025 και για το τυπικό του θέματος τα 125 δισ. ευρώ θα αποδοθούν πρώτα στην Ελλάδα αλλά με τη ρητή υποχρέωση να τα χρησιμοποιήσει προκειμένου να επαναγοράσει τα ομόλογά της που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης. Στο άρθρο αφήνεται να εννοηθεί ότι τα 125 δις ευρώ αποτελούν τη συνολική αποτίμηση της ελληνικής κρατικής περιουσίας όταν προηγούμενες αποτιμήσεις την έφερναν στα 300 δις ευρώ.

Αν αυτό ισχύει τότε το μεγαλύτερο ‘κούρεμα’ θα γίνει όχι στο ελληνικό χρέος αλλά στην ελληνική δημόσια περιουσία.

Στη Γερμανία, τώρα, η εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» («WiWo») αναφέρει ότι το σχέδιο προβλέπει άμεση μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 90% του AΕΠ με τη δημιουργία εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης Treuhand (Τρόιχαντ) υπό τον έλεγχο της ευρωζώνης για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα όπου και θα περιέλθουν άμεσα κρατικοί προς ιδιωτικοποίηση φορείς και περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου όπως αεροδρόμια και λιμάνια όχι «πολιτιστικά αγαθά». Η εταιρεία Roland Berger έχει υπολογίσει την αξία τους στα 125 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το σχέδιο της αυτά θα διατεθούν ως εξής: Τα 60 δισ. για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας προς τις λοιπές χώρες της ευρωζώνης. Τα 65 δις στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης EFSF.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το WiWo ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε γνωρίζει το σχέδιο και σχολιάζοντας το παραδέχτηκε πως «αυτές οι σκέψεις είναι στη γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς».

Το σχέδιο αυτό μοιάζει να κυμαίνεται στα ίδια μήκη κύματος με τις δηλώσεις Βενιζέλου λίγο πριν αναλάβει υπουργός Οικονομικών. Σε άρθρο που είχε δημοσιευτεί τότε στο XrimaNews.gr είχε αποκαλυφθεί ότι σχεδιάζεται ένα είδος swap όπου από τη μία πλευρά θα μπει ελληνική περιουσία και από την άλλη ομόλογα και τελικά η Ελλάδα θα πληρώσει πιο σύντομα απ’όσο υπολογίζεται το χρέος της, με έναν τρόπο, ωστόσο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει τους χειρότερους φόβους μας.

http://www.xrimanews.gr/index.php?option=com_content&view=article&catid=54:financial-frontpages&Itemid=121&id=15276

Αναρτήθηκε στις ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Ετικέτες: , , . Leave a Comment »

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: