Ενοπλες Δυνάμεις και ιεραρχία

Η έννοια της πειθαρχίας και της ιεραρχίας στις Ενοπλες Δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας χάθηκε μέσα στο τσουνάμι του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού. Ετσι φτάσαμε στο απίστευτο φαινόμενο του συνδικαλισμού στην ΕΥΠ, αλλά και στην εικόνα ενός «Πενταγώνου» το οποίο είναι ξέφραγο αμπέλι για κάθε έναν που θέλει να εισβάλει σ’ αυτό.

Είναι όμως ανάγκη οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας να διατηρήσουν ένα βασικό κορμό πειθαρχίας, ιεραρχίας και επαγγελματισμού. Η καθιέρωση διαλόγου ανάμεσα σε οιονδήποτε στρατιώτη ή αξιωματικό και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης είναι ανεξήγητη. Μπορεί να ισχύει σε εξαιρετικές περιπτώσεις σε άλλες χώρες, αλλά στην Ελλάδα της υπερβολής και του λαϊκισμού θα διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από τον σεβασμό στην ιεραρχία σ’ ένα ζωτικό τμήμα του ελληνικού κράτους.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_06/10/2011_1296440

Αναρτήθηκε στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ετικέτες: . 3 Σχόλια »

3 Σχόλια to “Ενοπλες Δυνάμεις και ιεραρχία”

 1. Φράπις Says:

  Διαφωνώ με το άρθρο. Κατανοώ μεν την λογική περί ιεραρχίας, αλλά υπάρχουν δε, πολλά πράγματα που ήδη γίνονται καθ’ υπέρβαση της ιεραρχίας (όπως τα αμέτρητα βύσματα) καθώς και τα φαινόμενα κατάχρησης εξουσίας.
  Δυστυχώς, σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να βρει το δίκιο του ο αδικημένος, εκτός και αν ξεκινήσει έναν πόλεμο, από τον οποίον όμως μπορεί να βγει και χαμένος.

  Θυμάμαι στο στρατό είχαμε έναν υπίλαρχο που έβριζε μάνες. Όταν κάποιος λοχίας του έκανε μήνυση σε πολιτικό δικαστήριο, προσπάθησαν να τυλίξουν, τον λοχία, σε μια κόλλα χαρτί: προσπάθησαν να τον τρομοκρατήσουν λέγοντάς του ότι δεν έχει δικαίωμα να πάει το θέμα σε πολιτικό δικαστήριο (δεν τα κατάφεραν), μετά διενέργησαν ΕΔΕ, στην οποία αφού τρομοκρατήσαν τους μάρτυρες (θα σας σκίσουμε αν πείτε οτιδήποτε αρνητικό) κατάφεραν να αποσπάσουν αρνητικές μαρτυρίες «δεν είδα τίποτα, δεν άκουσα τίποτα» και το συμπέρασμα της ΕΔΕ ήταν ότι ο λοχίας συκοφάντησε τον υπίλαρχο και τον στείλαν στο στρατοδικείο.
  Αν υπήρχε τότε αυτό το μέτρο θα μπορούσαν να βρούνε πολύ πιο γρήγορα τον αληθινό υπεύθυνο.

  Καλώς γίνεται αυτό που γίνεται. Δε μπορεί το κάθε κάθαρμα που έχει ένα-δυο αστέρια να λιώνει ανθρώπους.

 2. Ανώνυμος Says:

  Ο στρατός είναι ένα οργανωμένο σύνολο που λειτουργεί κάτω από δικούς του απόλυτα συγκεκριμένους νόμους και κανόνες που εξελίσσονται και τροποποιούνται με θεσμοθετημένες διαδικασίες από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του υπουργείου.
  Η στάση και συμπεριφορά των στρατευμένων (Μονίμων και εφέδρων) απέναντι στους νόμους και τους κανονισμούς, δεν μπορεί να θεωρηθεί προσωπικό ζήτημα, ούτε να αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης. Είναι θέμα αυστηρής επιβολής και πρωτίστως, παιδείας.
  Δυστυχώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα και στα δύο με ευθύνη της πολιτείας.
  Συμφωνώ με τις θέσεις του συντάκτη.
  Με τις αποφάσεις της η πολιτική ηγεσία καταστρατηγεί τους νόμους και τροποποιεί αυθαίρετα τις διαδικασίες. Αποδέχεται της αδυναμία να ελεγξει και να εμπιστευτεί τους άμεσους συνεργάτες της και τα στελέχη. Εν κατακλείδι παραδέχεται έμμεσα ότι δεν είναι σε θέση να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Ότι είναι ανίκανη.
  Δεν απομένει άλλο, απο το να ομολογήσει την αδυναμία της. Δεν είναι ντροπή να μην μπορεί κανείς. Είναι όμως απαράδεκτο να επιμένει, ακολουθώντας ξεπερασμένες από την οδυνηρή πραγματικότητα πρακτικές.

  • Φράπις Says:

   Ναι φίλτατε ανώνυμε, αλλά η παιδεία δεν είναι κάτι που βρίσκεται στον δρόμο, ούτε που διδάσκεται στα σχολεία. Αποτελεί επιλογή του καθενός το πώς θα συμπεριφερθεί και το αν θ’ ακολουθήσει τον δρόμο της αρετής, ή αυτόν της κακίας.
   Σε όποιον στρατό κι αν πας αυτά τα χάλια συμβαίνουν, εκτός και αν μιλάμε για άχρηστους στρατούς, όπως είναι ο ολλανδικός, ή ο σουηδικός, οι οποίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Σε άλλους, μάχιμους στρατούς, οι αθλιότητες είναι μέρος της καθημερινότητας. Πχ θυμήσου τον στρατό των ΗΠΑ, όπου, όταν μετά τις βιαιοπραγίες που συνέβησαν στο Ιράκ, ξεκίνησαν να ψάχνουν το θέμα περί των βασανιστηρίων, διαπίστωσαν ότι οι βασανιστές υπέστησαν ήταν πρωτύτερα και οι ίδιοι θύματα, ώστε μετά να προβούν σε τέτοιες ενέργειες.

   Επιτέλους έγινε αυτό. Χρειαζόταν να γίνει.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: