Κομματικές Ένοπλες Δυνάμεις ή επαγγελματική ανεπάρκεια της Στρατιωτικής φυσικής ηγεσίας;

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στις 27 Σεπτεμβρίου 2011, αναφέρει:

«Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνου Μπεγλίτη δημιουργήθηκε απευθείας δίαυλος επικοινωνίας του Στρατιωτικού και Πολιτικού Προσωπικού με το ΣΓ ΥΕΘΑ και ΠΓ ΥΦΕΘΑ αντίστοιχα. Η διαδικασία καθιερώθηκε προκειμένου να ενθαρρυνθεί η ανοιχτή, δημοκρατική διαβούλευση για διάφορα θέματα που εμπίπτουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες με άμεση επίπτωση στις συνθήκες εργασίας, εξέλιξης και διαβίωσης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τονίζεται ότι ο δίαυλος αυτός σε καμία περίπτωση δεν υπεισέρχεται στις αρμοδιότητες των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν σχέση με το προσωπικό. Η πρωτοβουλία θα δώσει την ευκαιρία στο προσωπικό να καταθέσει τις απόψεις του για ζητήματα καθημερινότητας που το απασχολούν και έως σήμερα δεν έτυχαν λύσης ».

Διαβάζοντας την υπόψη Αποτελέσματα εξεταστικής Ιανουαρίου του ΥΠΕΘΑ ΜΟΥ ΤΑ δημιουργήθηκαν παρακάτω ερωτήματα ΤΑ οποία και θα αποπειραθώ να απαντήσω (νομίζω ότι έχω κάθε δικαίωμα μετά από 37 συντάξιμα χρόνια υπηρεσίας ως Αξιωματικός):

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

α. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να επικοινωνήσει απευθείας ΜΕ ΤΑ χαμηλόβαθμα στελέχη Των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η πυραμίδα της φυσικής Ηγεσίας είναι γεμάτη από Αξιωματικούς των οποίων ένα από τα βασικά αντικείμενα της εργασίας τους είναι αυτό που ζητά ο ΥΕΘΑ με τον περίφημο <<δίαυλο επικοινωνίας >> ?

β. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να επιτρέψει στο στρατιωτικό προσωπικό να έρχεται ΣΕ «απευθείας επαφή» με το κομματικό Επιτελείο του ?

γ. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να παραμερίσει τους στρατιωτικούς κανονισμούς και τη Φυσική αλυσίδα Διοικήσεως ?

δ. Τι ώθησε τον Α / ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τους Διοικητές των Μειζόνων Σχηματισμών και τους Διοικητές Σχηματισμών , να μην αντιδράσουν στην ενέργεια του ΥΕΘΑ ? (εάν είχαν αντιδράσει θα είχαν υποβάλλει την παραίτησή τους).

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

α. Όταν ένας ΥΕΘΑ ωθείται να ενεργήσει με αυτό τον τρόπο, υφίστανται ΤΑ εξής ενδεχόμενα :

(1) Επιθυμεί να ελέγξει απόλυτα το στράτευμα με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ευνοϊκή ανέλιξή του στον πολιτικό στίβο.

(2) Δεν εμπιστεύεται την αλυσίδα Διοικήσεως λόγω της ανεπάρκειάς της.

(3) Θεωρεί ότι το στράτευμα δεν μπορεί να διοικηθεί από μόνο του με τη φυσική του ηγεσία, από το μικρότερο Αξκό μέχρι και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου (λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας ή μικροσκοπιμοτήτων).

β. Όταν παραβιάζεται η στρατιωτική Ιεραρχία και μέσα στην κλίμακα Δκσεως υπεισέρχεται η Πολιτική Ηγεσία, παραμερίζοντας τη φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Α / ΓΕΕΘΑ, Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, Διοικητές Μειζόνων Σχηματισμών και Διοικητές Σχηματισμών) και δεν παραιτείται κανείς ,υφίστανται τα εξής ενδεχόμενα :

(1) Η υπόψη φυσική Ηγεσία παραδέχεται εμμέσως ότι είναι ανεπαρκής.

(2) Την υπόψη φυσική Ηγεσία δεν την ενδιαφέρει το μέλλον του στρατεύματος, αλλά η ικανοποίηση του πολιτικού προϊσταμένου με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την ανέλιξή της.

Προσπάθησα με τη λογική να απαντήσω στα ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν μετά την υπόψη απόφαση του ΥΕΘΑ και επιθυμώ να αφήσω τους αναγνώστες αυτού του κειμένου να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.

Όμως σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

Η. στρατιωτική Ηγεσία δεν πρέπει να ανέχεται τον εκάστοτε ΠΕΡΑΣΤΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ να φορά στρατιωτικό χιτώνιο , αλλά σε κάθε περίπτωση με τις πράξεις της (επαγγελματισμός, αξιοκρατία, κλπ) πρέπει να αποδεικνύει ότι δικαίως φέρει στους ώμους της επωμίδες Ανωτάτου Αξιωματικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΕΕΣ ΑΞΚΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

ΤΑΞΙΑΡΧΟΣ (ΠΖ) ε.α

http://www.drougos.gr/

Advertisements
Αναρτήθηκε στις ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. Ετικέτες: . 2 Σχόλια »

2 Σχόλια to “Κομματικές Ένοπλες Δυνάμεις ή επαγγελματική ανεπάρκεια της Στρατιωτικής φυσικής ηγεσίας;”

 1. «Ήπειρος, η πατρίδα μας» Says:

  Αγαπητέ συνάδελφε καλησπέρα. Όσον αφορά τον συγκεκριμένο υπουργό μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι είναι τόσο ελάχιστος όσο ελάχιστος υπήρξε και σαν διπλωμάτης. Να είσαι σίγουρος ότι, αν δεν ζητήσει τη «μετάθεσή του» σε άλλο υπουργείο σύντομα θα τρώει καρπαζιές μέσα και έξω από το υπουργείο του. Για τους συναδέλφους αρχηγούς έχεις απόλυτο δίκιο και μπορώ να σου πω ότι δικαιολογούν τους εαυτούς τους υποστηρίζοντας ότι θυσιάζονται για το «εθνικό συμφέρον» και ιδίως με το «και αν εμείς φύγουμε, και οι επόμενοι τα ίδια θα κάνουν». Εγώ τον Φράγκο αλλιώς τον ήξερα και αλλιώς μου προκύπτει και μάλλον «κύπτει» πάρα πολύ….

 2. Φράπις Says:

  Αγαπητέ κύριε Ταξίαρχε, οι περιπτώσεις που αναφέρετε είναι ελλειπείς:

  Εκτός από αυτά που παραθέσατε υπάρχουν και τα ακόλουθα:

  α. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να επικοινωνήσει απευθείας ΜΕ ΤΑ χαμηλόβαθμα στελέχη Των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν η πυραμίδα της φυσικής Ηγεσίας είναι γεμάτη από Αξιωματικούς των οποίων ένα από τα βασικά αντικείμενα της εργασίας τους είναι αυτό που ζητά ο ΥΕΘΑ με τον περίφημο <> ?
  — Υπάρχουν περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας στις οποίες οι χαμηλόβαθμοί είναι αδύνατον να αντιδράσουν αφενός επειδή δεν έχουν ενημερωθεί για τα δικαίωματά τους, αφετέρου διότι καθ’ όλην την διάρκεια της καταγγελείας τους θα βρίσκονται κάτω από τις διαταγές του ανωτέρου που προκαλεί το πρόβλημα. Η μάχη σε αυτές τις περιπτώσεις είναι άνιση, γι’ αυτό και δεν δίνεται σχεδόν ποτέ.

  β. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να επιτρέψει στο στρατιωτικό προσωπικό να έρχεται ΣΕ «απευθείας επαφή» με το κομματικό Επιτελείο του ?
  — Το γεγονός ότι οι στρατιωτικοί έχουν αλληλεγγύη, οπότε συχνά καλύπτουν ο ένας τον άλλο.

  γ. Τι ώθησε τον ΥΕΘΑ να παραμερίσει τους στρατιωτικούς κανονισμούς και τη Φυσική αλυσίδα Διοικήσεως ?
  — Από τη στιγμή που τα στελέχη ενός στρατοπέδου ή μιας μονάδας γνωρίζονται μεταξύ τους καθίσταται αδύνατη η ύπαρξη ενός αμερόληπτου κριτή μέσα σε αυτό. Επίσης, αφού απαγορεύεται το να προσφύγεις σε κάποιον αρκετά ανώτερο -πχ σε έναν ταξίαρχο- που θα μπορούσε να είναι αμερόληπτος, πρέπει να εμφανιστεί ένας άλλος φορέας που δε θα έχει αυτό το κόλλημα. Και για να μιλήσουμε πρακτικά, αφού δεν επιτρέπεται στον φαντάρο ή στον ΕΠΟΠ να πάει να βρει το δίκιο του σε κάποιον αρκετά ανώτερο, προσφεύγει στο πολιτικό κατεστημένο.

  δ. Τι ώθησε τον Α / ΓΕΕΘΑ, τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, τους Διοικητές των Μειζόνων Σχηματισμών και τους Διοικητές Σχηματισμών , να μην αντιδράσουν στην ενέργεια του ΥΕΘΑ ? (εάν είχαν αντιδράσει θα είχαν υποβάλλει την παραίτησή τους).
  Εδώ η απάντηση είναι προφανής. Σίγουρα αυτοί συμφωνούν μαζί σας αλλά δε θέλουν να χάσουν τη θέση τους.

  Υ.Γ. Εγώ ως φαντάρος είδα πράματα και θάματα που πολύ θα ήθελε να τα γνωρίζει ο Ταξίαρχός μας. Δυστυχώς οποιαδήποτε επικοινωνία με αυτόν ήταν απαγορευμένη. Έπρεπε μόνο να τον χαιρετώ όταν περνούσε και να χτυπώ δυνατά το πόδι στην προσοχή για να μη φάω καμιά φυλακή.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: