STRATFOR: Η Τουρκία είναι απομονωμένη και επικίνδυνη!

“Η Άγκυρα έβαλε το πήχη πολύ ψηλότερα απ΄ όσο τις επιτρέπουν οι δυνάμεις της για να τον περάσει”, αναφέρει το αμερικανικό think tank Stratfor σε ανάλυσή του για την ένταση που έχει προκληθεί στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνει ωστόσο ότι η διαφαινόμενη αποτυχία της Τουρκίας να επιβάλει τα θέλω της στην υπόθεση των ερευνών για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην περιοχή την κάνει απρόβλεπτη και επικίνδυνη για το μέχρι που μπορεί να φθάσει τις αντιδράσεις της.

Η άποψη αυτή των αναλυτών του Stratfor,στηρίζεται στη βεβαιότητα ότι η Τουρκία πλέον έχει καταλάβει ότι δεν έχει καμία ελπίδα να γίνει δεκτή στην ΕΕ. “Κανένα κεφάλαιο για τις ενταξιακές διεργασίες της Τουρκίας δεν έχει ανοίξει από τον Ιούλιο του 2010”, επισημαίνουν οι αναλυτές και προσθέτουν ότι η Τουρκία ήδη έχει κάνει γνωστό ότι θα παγώσει όλες τις επαφές της με την ΕΕ, μόλις αναλάβει τη προεδρία η Κύπρος το 2012. Αυτή η πραγματικότητα μπορεί να οδηγήσει την Άγκυρα σε πιο επιθετικές συμεριφορές στη Μεσόγειο, αφού πλέον μια καταδίκη τέτοιων συμπεριφορών από την ΕΕ, δεν έχει καμία ουσιαστική επίπτωση για την Άγκυρα.

Αλλά και από τις ΗΠΑ η Άγκυρα δεν παίρνει αυτό που θέλει, αν και ακόμη είναι χρήσιμη στην Ουάσινγκτον για μια σειρά θεμάτων στη περιοχή,όπως το Ιράν και η αντιπυραυλικά ασπίδα που θέλει να αναπτύξει η Αμερική. Η Τουρκία ήθελε μία καθαρή υποστήριξη των θέσεών της για το ζήτημα των ερευνών, θα ήταν ικανοποιημένη ακόμη κι αν οι ΗΠΑ έκαναν …τα στραβά μάτια στην επιθετικότητά της το τελευταίο διάστημα στη Κύπρο. Δεν κατάφερε να πάρει τίποτα από τα δύο και αυτό αυξάνει τον εκνευρισμό της, αλλά και την απομόνωσή της. 

Η Άγκυρα λέει ότι θα ξεκινήσει δικές της έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο,αλλά πρέπει να βρει κι έναν ισχυρό ξένο εταίρο, ο οποίος όμως δεν έρχεται.

Όλα αυτά τα δεδομένα κάνουν την Τουρκία απρόβλεπτη και άρα επικίνδυνη. Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να στοιχηματίσει μέχρι που είναι διατεθειμένη να τραβήξει το σκοινί για να αποτρέψει τετελεσμένα στη περιοχή, που φιλοδοξούσε να παίξει το ρόλο του χωροφύλακα.

Όπως αναφέρει το Stratfor, η Τουρκία επέλεξε μια σκληρή ρητορική ειδικά εναντίον του Ισραήλ, φαίνεται όμως ότι δεν μπορεί να την υποστηρίξει με πράξεις, τουλάχιστον προς το παρόν. “Αν η Άγκυρα δεν κατορθώσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στη Κύπρο θα φανεί για άλλη μια φορά αναποτελεσματική”.

http://www.onalert.gr/default.php?pname=Article&catid=2&art_id=8842

3 Σχόλια to “STRATFOR: Η Τουρκία είναι απομονωμένη και επικίνδυνη!”

 1. Eponymos Says:

  Θα σταθώ σε δύο σημεία:
  1.»[..]η Άγκυρα δεν παίρνει αυτό που θέλει, αν και ΑΚΟΜΗ είναι χρήσιμη στην Ουάσινγκτον για μια σειρά θεμάτων στη περιοχή […]
  2.“Αν η Άγκυρα δεν κατορθώσει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στη Κύπρο ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ”.
  —————————————————-
  Διαφεύγει πάντως απο τους αναλυτές πως η Άγκυρα ΠΑΝΤΑ ήταν απρόβλεπτη και επικίνδυνη.
  Τους διαφεύγει επίσης πως οι εξοπλισμοί της Τουρκίας γίνονταν ακριβώς για αυτήν την στιγμή. Και με δεδομένο αυτό, θέλω μα περάσει καμία κόκκινη γραμμή για να βρεθεί ΚΑΙ ταπεινωμένη ΚΑΙ απομονωμένη.

 2. kalavritinos ioannis Says:

  H Άγκυρα δεν είναι ικανή να πραγματοποιήσει κανέναν νικηφόρο πόλεμο στην περιοχή της για διάφορους λόγους,όπως ο εγκλεισμός στην φυλακή της ελίτ των αξιωματικών,ο ανεπιτυχής πόλεμος κατά των Κούδρων και τέλος η βοήθεια των Δυτικών σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει σαν αποτέλεσμα, λόγω της συγκεκριμένης ευκολίας, την διατήρηση ενος στρατού χαλαρού,αλλα απο όλους τους λόγους ο σημαντικότερος είναι η έλλειψη ηθικού που οφείλεται στον ανεπιτυχή πόλεμο κατα των Κούρδων.
  Οι Τούρκοι όταν κρίνουν πρόσφορο θα αποχωρήσουν απο την Α Μεσόγειο ίσως με την δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου,το οποίο θα το αναφέρουν στο εσωτερικό τους σαν μεγάλη επιτυχία και θα αφοσιωθεί στον πόλεμο νεύρων με την Ελλάδα αφ΄ενός για να εμποδίσει την ανακοίνωση της Ελληνικής ΑΟΖ και αφ ετέρου θα αναμένει τα χειρότερα στην Ελληνική οικονομία για να αρπάξει την Μεγίστη.
  Το μόνο ίσως που δεν έχουν καταλάβει όλοι οι εκτός Ελλάδος είναι ότι έχουν καταφέρει να ενώσουν τους Ελληνες και να αναφέρουμε ότι απ΄ότι φαίνεται έχουμε μια ικανή στρατιωτική ηγεσία,ευτυχώς γιατί φαίνεται ότι ο Θεός της Ελλάδος μας έκανε μερικά δώρα.
  Για την Τουρκία θα κάνω μια πρόβλεψη ότι τα κακά είναι μπροστά της,οι απανωτές αποτυχίες του Αχμετάκου και η ανευθυνότητά του Τουρκικού ΥΠΕΞ θα φέρει την Τουρκία αντιμέτωπη με όλα τα Μουσουλμανικά κράτη της περιοχής μας,ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος τους.

 3. thoak Says:

  Είναι σαφές ότι η Τουρκία ζούσε, ζει και επιβιώνει από αυτά που αρπάζει, δημιουργώντας εντάσεις και εισπράττοντας όσα λάφυρα -πολιτικά, στρατιωτικά ή υλικά – μπορεί να αποκομίσει από αυτές.

  Τόσο η Ευρώπη, όσο και οι ΗΠΑ, θα πρέπει σιγά-σιγά να αντιληφθούν, ότι η Τουρκία είναι μια αναξιόπιστη και απρόβλεπτη σύμμαχος, τόσο στον οικονομικό, όσο και και στον πολιτικο-στρατιωτικό τομέα κι αυτό φαίνεται από την τελευταία στάση της, τόσο στο θέμα του Ιράν, όσο και της Συρίας και της Λιβύης, αλλά και από τα γνωστά ξεσπάσματά της μετά την αποτυχία της στο θέμα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου.

  Η πατρίδα μας, έστω και αν αντιμετωπίζει προς το παρόν την γνωστή και αδυσώπητη οικονομική κρίση, θα μπορούσε με την απόλυτα αξιόπιστη στάση της σε ότι αφορά την ευθυγράμμισή της με τις ανάγκες των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και με δεδομένη την μοναδική γεωπολιτική θέση της, καθώς και με βάση την στρατιωτική, πολιτική και οικονομική συνεργασία-συμμαχία με το Ισραήλ και την Κύπρο, να αποτελέσει τον ιδανικό εταίρο (μετά και από την συνεκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων των υδρογονανθράκων με τους αντίστοιχους εταίρους της, αλλά και των άλλων ορυκτών που κρύβουν οι στεριές και οι θάλασσές της και εξερχόμενη από την οικονομική κρίση), να εξασφαλίσει μαζί μ’ αυτούς την ειρήνη, την ησυχία και την ευημερία στην περιοχή. Με τον τρόπο αυτό θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της οικονομίας της Ευρώπης, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας, κάτι που έχει τόσο ανάγκη ολόκληρος ο κόσμος. Αλλά και η Δύση για την αντιμετώπιση κινδύνων τόσο του Ιράν, όσο και της Τουρκίας, και των Μουσουλμάνων γενικότερα, παράγοντες δηλαδή που αν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, θα δυσχεράνουν ακόμη περισσότερο την δύσκολη σημερινή οικονομική και στρατιωτική συγκυρία στη Μεσόγειο και σε όλον τον κόσμο…


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: